Actualitate

Nimeni nu a stiut! Cele mai ascunse detalii despre sefii Iasului au fost dezgropate – FOTO

Publicat: 30 iul. 2014
_____ Vizualizări 0 Comentarii

@ Putina lume stie secretul lor @ Ei se numara printre cei care au decis acum mai bine de doua decenii cum va arata Romania de dupa caderea comunismului @ Acum nimeni nu-si mai aduce aminte de ei, majoritatea fiind dati uitarii @ Au avut tara la picioare in cea mai importanta perioada a Romaniei dupa Revolutie, insa au ajuns sa fie blamati si izolati @ Cititi in paginile de mai jos povestile emotionante ale iesenilor care au reprezentat judetul intr-una din cele mai importante perioade a Romaniei

In urma cu mai bine de 20 de ani acesti oameni s-au numarat printre cei care au fost desemnati sa reprezinte Iasul la cel mai inalt nivel. Fie ca faceau parte din Frontul Salvarii Nationale, fie din PNL sau alt partid, deputatii si senatori ajunsi in primul Parlament ales democratic dupa 1989 au contribuit la crearea primelor legi ale Romaniei libere de comunism. La mai bine de doua decenii de la acel moment, unii dintre ei retraiesc acele clipe ca si cum ar fi fost ieri. Isi aduc aminte de primele zile intr-un Parlament liber, de interactiunea cu alte popoare, de fostii colegi si nu numai. Cotidianul BUNA ZIUA IASI a stat de vorba cu o parte din aceste persoane. Din pacate, o parte din cei care au intrat in Parlament imediat dupa ’89 au decedat. Pe unii i-a ajuns varsta si abia mai pot fi vazuti prin oras. Doar cativa mai profeseaza si mai pot fi abordati. In 1990 Iasul a avut in noul Parlament 14 deputati si alti 4 senatori. Majoritatea erau membri ai fostului Front al Salvarii Nationale (FSN), dar si lideri ai liberalilor.

Constitutia, cartea de capatai

Unul dintre primii deputati ai Iasului a fost Emil Lucian Alexandrescu, cel care a si ajuns ulterior primar la municipiului Iasi. Din pacate, Emil Alexandrescu a decedat la scurt timp dupa ce a ajuns la Palatul Roznovanu. De momentele in care a intrat in Parlament isi aduce insa aminte fratele acestuia, Doru Alexandrescu, actualul presedinte al Blocului National Sindical. „Fratele meu a fost chemat de catre cei de la Frontul Salvarii Nationale la acea vreme sa intre in Parlament si i s-a propus sa fie deputat. Nu a acceptat pe loc, ci a vrut sa se sfatuiasca cu intreaga familie. Eu i-am spus sa se duca si sa ne reprezinte pe toti pentru ca ar fi unicul din familie ajuns acolo, dar si ca poate contribui la schimbarea Constitutiei”, a aratat Doru Alexandrescu, fratele fostului deputat si primar al Iasului, Emil Alexandrescu. Acum 24 de ani, primii parlamentari ai Iasului nu aveau parte de masina oferita de Camera Deputatilor sau de Senatul Romaniei. Se multumeau cu o indemnizatie si cu bani in plus la transport. Si toti stateau la acelasi hotel. „A vrut sa ajunga acolo pentru a reprezenta Iasul liber. Nu a avut parte de masina la scara, de deconturi, de cabinet parlamentar. Facilitatile erau extrem de putine. Stateau cu totii la hotelul Flora, la moda pe vremea aceea. Din ce imi aduc aminte se multumeau cu facilitati la transportul din tara in Bucuresti si invers, dar si la cazarea la hotel”, a rememorat Doru Alexandrescu.

Manati de entuziasm si injurati de opozanti

Unii dintre fostii parlamentari ai Iasului abia mai ies in public. La mai bine de 20 ani de la prima legislatura a Parlamentului, unii inca isi aduc aminte cu placere de acele momente. Vasile Diacon, actual lider al filialei PRM Iasi, arata ca in 1990, parlamentarii erau mult mai uniti decat cei de acum. „In acea perioada toti eram plini de entuziasm. Ne doream multe. Cu toate acestea eram numiti Parlamentul Rusinii Nationale pentru ca mai toti eram din FSN. Peste timp insa s-a dovedit ca a fost cel mai bun Parlament. A fost, daca vreti, Parlamentul romanticilor. Noi am crezut atunci in spusele lui Ion Iliescu si ne-am dorit sa facem treaba, sa aratam ca vrem sa schimbam tara, am militat pentru aplicarea modelului suedez in Romania. Atunci eram cu totii prinsi in ceea ce faceam, nu aveam timp sa ne ocupam de afaceri si niciunul din noi nu a avut atunci intentia asta”, a aratat Vasile Diacon. Acesta si-a adus aminte si de o parte din fostii colegi cu care, spune el, a impartit zeci de drumuri catre Capitala si inapoi.

Decaderea unui om de stat

Doar o mica parte din cei care au reprezentat Iasul in prima legislatura au avut parte de alte mandate. Cea mai mare parte dintre acestia au continuat sa profeseze in alte domenii. De exemplu, Cristian-Constantin Zainescu a fost deputat de Iasi din partea PNL intre anii 1990 – 1992. Fostul cercetator chimist la Institutul Petru Poni din Copou provine din Republica Moldova, iar acum, la varsta de 72 de ani, este retras din activitate. Acesta a fost singurul liberal ajuns deputat de Iasi, ocupand functii politice inalte la nivel national, fiind vicepresedinte al Partidului National Liberal (1990-1992) si membru al Consiliului National al Unirii din acea vreme. Doina Noghin a inregistrat in anul 1990 primul partid ecologist din Iasi, pe listele caruia a candidat la Camera Deputatilor. A ramas in functia de parlamentar doar patru luni, dupa care a decis sa plece din tara, stabilindu-se in Suedia. A fost inlocuita de Mariana Bezdadea. Zece ani mai tarziu s-a intors in Romania, iar la scurt timp a fost vazuta traind in conditii mizere, intr-un cort din padurea Ciric. Aceasta nu a fost singurul parlamentar decazut. Si Dumitru Calance, un alt reprezentant al FSN la acea vreme a ajuns sa lucreze acum pe un salariu de functionar. Desi are ceva mandate la activ, Calance lucreaza in prezent la Consiliul Judetean, ca simplu functionar in cadrul Serviciului de Transport. A ajuns in institutie dupa ce o vreme a ramas fara serviciu.

Infarct din cauza mineriadelor

Povestile fostilor parlamentari au insa si parti mai putin placute. Vasile Diacon a rememorat si intamplari inedite alaturi de colegii sai. De exemplu, cu  Gheorghe Piticari, cel care a predat aproape patru decenii la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi si a studiat in timpul comunismului la Academia de Drept international de la Haga. „Era bucovinean de-al meu, din Campulung Moldovenesc. Eu l-am adus la parlament, dupa ce l-am convins sa vina langa mine. De pe atunci statea in camera cu mine la hotel, pentru ca ii era frica sa iasa. Era perioada cu mineriadele si nu era convins de alegerea facuta. S-a retras in martie 1991, speriat de mineriade, si a demisionat. La scurt timp a murit in urma unui atac de cord”, a spus Vasile Diacon.

Orhei a ajuns cel mai bogat

Ioan Amihaesei a fost parlamentar pentru scurta vreme. S-a retras pentru ca a ajuns primul presedinte al Consiliului Judetean dupa ’90. Acum, Amihaesei este grav bolnav, paralizat la pat, traieste dintr-o pensie extrem de mica si periodic primeste un ajutor banesc pentru medicamente de la CJ Iasi. Unul dintre putinii parlamentari din acea vreme care a avut succes in lumea de afaceri este Constantin Orhei, a carui avere adunata in sectorul constructii ajungea la un moment dat la 9 milioane de euro. Acesta a fost patron al firmei de constructii Conest, iar de aproape 4 ani, Constantin Orhei a disparut din peisajul public. Prof. univ. dr. ing. Dumitru Radauceanu, fostul director general al Iprochim, a ajuns la varsta de 80 de ani si s-a restras de peste 10 ani de la catedra din cadrul Universitatii Gheorghe Asachi. Dupa pensionare, acesta si-a orientat atentia catre lumea spirituala, facand parte chiar din Colegiul Elector Bisericesc in Arhiepiscopia Iasilor.

Unii au plecat deja de pe aceasta lume…

In varsta de 82 de ani, ieseanul Ion Staicu a fost unul dintre cei mai apreciati directori care au condus Combinatul de Fibre Sintetice SCF Iasi. Fostul sef al Terom a avut un mandat in prima legislatura, din 1990 pana in 1992, a sustinut numeroase proiecte in timpul activitatii sale, iar acum locuieste in Canada alaturi de familia sa. Florin-Lucian Oarza, si el membru FSN in Camera Deputatilor, a ocupat pentru multa vreme functii de conducere in cadrul Trustului de Montaj Utilaj Chimic Iasi. Acesta nu a fost activ pe scena politica dupa acest mandat si a decedat in urma cu trei ani. Roman Gheorghe este unul dintre specialistii in domeniul agriculturii din acea vreme in Iasi. Cadru universitar, acesta a predat pentru lunga perioada de timp la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Iasi, fiind totodata si director in cadrul Agricola Iasi. Fostul deputat Roman Gheorghe a decedat in urma cu patru ani.

Solcanu a ajuns un lider redutabil dupa acel mandat

Ion Solcanu este poate cel mai cunoscut politician al Iasului care a fost membru in Parlamentul Romaniei in acea perioada. Dupa ce a fost senator din partea FSN, formatiune a carui lider a ramas pe plan local, istoricul specialist în arta medievala avea sa ocupe aceeasi functie si in urmatoarele grupari parlamentare, dar ca membru PSD. Influenta politica a lui Ion Solcanu a impus mai multi ministri din Iasi in guvernarile trecute. Acesta a mai indeplinit functiile de presedinte al Comisiei de Politica pentru Drepturile Omului, al Comisiei de Învatamânt si Cercetare, vicepresedinte al Senatului etc. Un alt senator a fost Mircea Stef. Fost director la CUG, arestat de comunisti, a stat putin in aceasta functie.

Adauga un comentariu