Local

Nu mergeti sa donati sange? Nicio problema, vin medicii la voi

Publicat: 28 apr. 2015
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Nu mergeti sa donati sange Nicio problema vin medicii la voi
1

Conducerea Centrului Regional de Transfuzie Sanguina Iasi schimba tactica in relatia cu donatorii voluntari de sange din oras. Centrul nu mai asteapta ca donatorii sa vina la ei, ci pregatesc o campanie de informare si de colectare de la persoane din diferite institutii sau companii.

„Campaniile de informare ce le-am efectuat printre studenti au dat roade. Drept dovada, la Centrul de Transfuzii din Iasi au venit multi tineri in ultimele luni, majoritatea dintre acestia fiind studenti. Acest lucru este imbucurator deoarece persoanele tinere sunt mai sanatoase si sunt compatibile pentru a dona sange, iar cantitatea colectata va creste. Cred ca ar trebui sa se faca mai multa educatie si in scoli pe aceasta tema”, a declarat dr. Andreea Vatamanu, purtatorul de cuvant al Centrului Regional de Transfuzii Iasi. O prima colaborare a avut loc chiar ieri, 28 aprilie, cand angajatii companiei Optymyze care are sediul in complexul Palas au participat intre orele 09:00 -15:00 in cladirea UBC3, etajul 5, la o campanie de donare de sange.

„Este pentru a doua oara cand organizam un astfel de eveniment. Principalii donatori sunt angajatii companiei noastre insa mai vin si din celelalte birouri de la alte companii. Evenimentul a fost promovat pe facebook. Doamna doctor Andreea Vatamanu de la Centrul de Transfuzii din Iasi impreuna cu inca un medic si o asistenta se afla aici pentru a face analizele de sange ale donatorilor si a stabili cine este compatibil pentru a dona sange”, a declarat Ramona Mihaela Popa, specialist resurse umane in cadrul companiei Optymyze si organizatoarea evenimentului in parteneriat cu medicii de la Centrul de Transfuzii. Campania a reusit sa stranga in jur de 40 de donatori de sange.

Centrul Regional de Transfuzii intentioneaza sa mai organizeze astfel de campanii in lunile ce urmeaza. „Pentru luna octombrie am pregatit niste campanii in locatii asemanatoare cu cea din Palas. Salile trebuie sa fie spatioase si accesibile cat mai multor oameni doritori sa doneze sange”, a declarat dr. Andreea Vatamanu. La ora actuala, sangele recoltat la Centrul Regional de Transfuzii din Iasi nu este suficient pentru a acoperi necesitatile spitalelor. Unele interventii chirurgicale sunt chiar amanate din cauza lipsei de sange. Campaniile de promovare a donarii de sange au devenit o necesitate absoluta pentru a putea salva cat mai multe vieti.

Adauga un comentariu