News Flash:

Numarul cazurilor de dizenterie este in continua crestere

15 Decembrie 1999
986 Vizualizari | 0 Comentarii
•Medicii au descoperit trei copii cu salmonella

Numarul cazurilor cu dizenterie a ajuns, ieri, la 46, din care doar trei se afla la infirmieria Centrului de Plasament Bucium, iar alti trei copii au fost depistati cu salmonella. Medicii epidemiologi de la Directia de Sanatate Publica Iasi au declansat o ancheta la Scoala nr. 2 si la gradinita unde invata toti cei 281 de copii de la Centrul de Plasament Bucium. "Pina ieri, am recoltat 88 de coproculturi de la copii si de la personalul centrului, care inca sint in lucru", a declarat doctorul Rodica Florescu, seful Compartimentului de Boli Transmisibile, din cadrul DSP. Cadrele medicale ale spitalului au declarat ca, deocamdata, nu se cunoaste cauza declansarii epidemiei, insa se banuieste ca sursa ar fi din interiorul Centrului. Orfanii, care au virste cuprinse intre 7 si 18 ani, spun ca au consumat la masa, in cursul zilei de vineri, salam, brinza topita, pateu si pireu cu carne. "In momentul in care am dorit sa recoltam probe din carnea servita cu pireu, aceasta pur si simplu disparuse", a mai spus medicul Rodica Florescu. Dizenteria este o boala infectioasa si contagioasa din grupul infectiilor digestive, provocata de bacili dizenterici si caracterizata prin febra, fenomene toxice generale, dureri abdominale si scaune diareice frecvente, formate din mucus, puroi si singe. Izvorul de infectie il constituie omul bolnav si purtatorii de bacili dizenterici. Acestia il elimina prin scaune si contamineaza direct sau indirect apa, alimentele, mai ales pe cele care se consuma crude. Microbii patrund pe cale digestiva o data cu alimentele contaminate, prin miini sau obiecte - in special tacimuri si vasele contaminate de bolnavi sau purtatori. Aparitia si dezvoltarea bolii este favorizata de toate conditiile de proasta igiena - closete prost ingrijite, expuse la muste - precum si de conditiile neigienice de preparare si de pastrare a alimentelor. Acest lucru ar putea explica aparitia bolii in rindul celor 46 de copii, medicii epidemiologi declarind ca in blocul alimentar al centrului "erau foarte multi gindaci pe aragaz, pereti, covoare. Am gasit o lingura plina cu particule de grasime, care fusese fiarta in cloramina. In jurul blocului alimentar erau trei ciini lupi mai grasi decit copiii de acolo, care cred ca au acces si in bucatarie. Detergent nu exista, iar grupurile sanitare nu miroseau a substante dezinfectante".
Cristina HURDUBAIA
Distribuie:  
Incarc...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1557 (s) | 24 queries | Mysql time :0.019317 (s)

loading...