News Flash:

O afacere care a crescut de 40 de ori in doar sase ani

25 Octombrie 2010
1478 Vizualizari | 0 Comentarii
• Una dintre cele mai bune afaceri din agricultura ultimilor ani pare a fi cultivarea rapitei pentru ulei • Suprafetele insamantate au crescut constant, de la 255 de hectare in 2004 la peste 12 mii de hectare in prezent, adica de peste 40 de ori in doar 6 ani • "Rapita starneste interes din partea societatilor mari, nu a gospodariilor individuale. Pentru aceasta toamna au fost programate pentru insamantare 10.800 hectare si s-au insamantat 12.500, adica aproape 120 la suta. Asta inseamna ca exista piata de vanzare si producatorii sunt multumiti de preturi", a precizat directorul executiv al Directiei Agricole Iasi, Catalin Rosca • In general, rapita este cultivata la Iasi pentru a fi vanduta firmelor care se ocupa de producerea biodieselului, un combustibil sintetic obtinut din uleiuri si grasimi naturale

Dumitru Pantazi este unul dintre fermierii care au decis sa mareasca suprafetele cultivate cu rapita datorita beneficiilor financiare. "Anul trecut, am avut 400 de hectare din care au ramas doar 150 cu cultura. Restul a fost calamitat de seceta. Am vandut cu 1,35 lei kilogramul la o firma din Galati si, pentru ca a mers bine, anul acesta am pus 420 de hectare", spune omul de afaceri. Pentru comparatie, kilogramul de porumb boabe este estimat a fi vandut in acest an de producatorii agricoli cu circa 0,6 lei.
In acest moment, rapita se afla intr-un stagiu vegetativ avansat, iar prognozele meteo indica o posibila productie buna si pentru anul viitor. "In peste 80 la suta din suprafata, rapita este deja in 5 - 6 frunze, ceea ce este excelent. Sper sa iesim cu bine din iarna si sa obtinem productii bune, pentru ca si preturile sunt in crestere", adauga Dumitru Pantazi. Fermierul iesean, care activeaza in zona Pascanilor, sustine ca rapita va inlocui in urmatorii ani culturile de sfecla de zahar. "Culturile de porumb nu sunt chiar foarte amenintate de rapita, dar, in timp, cred ca se va cultiva rapita in loc de sfecla de zahar. Sfecla este costisitoare si nu se vinde bine, pe cand la rapita lucrurile merg bine", afirma Pantazi.

Rotatia culturilor

Culturile de rapita, desi aducatoare de venituri, pot crea probleme proprietarilor de terenuri. "Rapita secatuieste, practic, pamantul, este o mare consumatoare de elemente fertilizante. De aceea, fermierii care cultiva rapita sunt foarte atenti la rotatia culturilor. Acesta este si unul dintre motivele pentru care suprafetele cultivate variaza de la an la an, dar tendinta este clar de crestere", spune Catalin Rosca, seful Directiei Agricole. Afirmatia este sustinuta si de Dumitru Pantazi, care spune, insa, ca societatile agricole care lucreaza cu specialisti in domeniu nu ar trebui sa aiba probleme. "E drept, rapita consuma mult azot, fosfor si potasiu din sol. Dar se pot face analize de sol si se poate compensa cu ingrasaminte, asa ca nu este un impediment. Mai rotim culturile si ne descurcam", sustine omul de afaceri Dumitru Pantazi.

dumitru pantazi rapita stagiu vegetativ rotatia culturilor
Distribuie:  
Incarc...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2583 (s) | 22 queries | Mysql time :0.144537 (s)

loading...