Actualitate

Parinti, aveti grija la copii! Stupefiante la discretie in farmaciile iesene – FOTO, VIDEO

Publicat: 26 iul. 2012
_____ Vizualizări 0 Comentarii

@ Droguri periculoase, eliberate doar pe baza de reteta speciala, vandute ca-n piata in farmaciile iesene @ Nu trebuie sa faci parte dintr-un anturaj dubios ca sa faci rost de droguri, e de ajuns sa intri intr-o farmacie @ Daca esti incepator, ai nevoie de-o ora ca sa gasesti cateva farmacii care sa-ti dea orice pastile vrei, chiar daca legea obliga farmaciile sa vanda anumite pastile fara reteta @ Internetul e plin de forumuri unde „pastilatii”, porecla celor care consuma astfel de droguri, isi povestesc experientele @ Prafurile pentru spalaturi vaginale constituie un drog halucinogen pentru tineri

Credeti ca fiul sau fiica dumneavoastra nu are cum sa aiba contact cu drogurile? Imaginati-va scena aceasta: impreuna cu niste prieteni sta intr-un parc. Incep sa vorbeasca despre ce au citit pe un forum si se hotarasc sa vada care e efectul unor pastile. Nu au curaj sa intre intr-o farmacie si sa ceara, la inceput doar vorbesc despre starile pe care le-au avut altii. In final, unul mai curajos cumpara o cutie. Alearga fericit spre ceilalti si drumul in lumea stupefiantelor a inceput.  
Farmaciile sunt o sursa sigura de droguri puternice pentru tinerii dornici de experiente noi. Majoritatea au auzit de Tussin, Romparkin, Tantum Rosa, Xanax si de efectele acestora.

Daca perseverezi, iti poti cumpara tot ce vrei

Unii farmacisti refuza sa vanda pastile fara o reteta care, administrate cu alcool, creeaza efectele halucinogene asemanatoare drogurilor. Insa acest lucru este la fel ca in cazul tigarilor care se vand minorilor. E de-ajuns sa te plimbi in cateva locuri si vei cumpara orice. Nici nu trebuie sa cauti prea mult, vei gasi cu usurinta una. „Da, avem Tussin. Nu-i restrictionat pe reteta. Nici Rofodex. Romparkin e, la fel si Xanax”, spune o farmacista care nu stia ca Tantum Rosa e folosit in scopuri „recreationale” si nici ca Tussin si Rofodex necesita reteta. „Nu stiam ca se foloseste ca drog. Vin cucoane si cumpara”, mai spune ea. Altele sunt mult mai grijulii: „Vreau sa fiu cu constiinta impacata, nu dau fara reteta nimic din ce-mi cereti”, spune farmacista Angela Boiu. „Vin tineri si sub diferite pretexte cer Tussin, sau Tantum Rosa, Romparkin, ba ca bunica, ba ca au o tuse seaca, stiu ce sa zica, dar fara reteta nu le dau”, spune cu voce scazuta un farmacist batran. „Erau o gasca, s-au oprit in fata farmaciei si doar o fata a intrat si a cerut Tantum Rosa. Mi-am dat seama ca era ceva in neregula si nu i-am dat”, declara Adrian Gherman.

La farmacia din statia de tramvai din Piata Unirii, 10 pastile de Romparkin costa 5 lei. De obicei, farmaciile mici de cartier vand fara retinere orice pastile, care in mod normal s-ar elibera doar pe baza de prescriptie medicala. Romparkinul este un medicament folosit in tratarea maladiei Parkinson si are efecte halucinogene. Pastilele de Tussin, siropul Tussin si Rofodex au in compozitia lor dextrometorfan, un derivat din opiu cu aceleasi efecte. „Pastilatii” ajung la o stare de beatitudine dupa ce iau in jur de 15 Tussine, dar sunt si cazuri extreme in care numarul ajunge la 100.

Si Xanax-ul, cu toate ca se elibereaza doar pe baza unei prescriptii speciale, se poate cumpara cu usurinta. „Astea se dau doar pe baza unei prescriptii medicale. Sper sa nu am probleme”, spune o farmacista tanara din cartierul Alexandru cel Bun, care, dupa ce ne-a dat 10 pastile de Romparkin, ne-a dat si o cutie de Xanax. Tot din Alexandru, reporterii BUNå ZIUA IASI au cumparat Tussin si Tantum Rosa, farmacistele fiind neinteresate de modul in care le-am fi folosit.

Prafurile pentru spalaturi vaginale constituie un drog cu efecte halucinogene

Tantum Rosa este un praf destinat spalaturilor vaginale, insa foarte multi tineri il consuma pe cale orala, dizolvat in apa, sau in suc de rosii, pentru a neutraliza sarea, care exista intr-o concentratie foarte mare in acest produs. Se vinde fara reteta, iar o doza costa doar 2,5 lei. Sunt de ajuns 2 pliculete pentru ca benzidamina sa-si faca efectul. Medicamentul este un delirant si un stimulent pentru sistemul nervos central. Nevoia de somn este diminuata, creste rapiditatea functiilor cognitive, si, în special, a rezistentei la oboseala. Efectul prafului este de lunga durata, poate persista chiar si trei zile.

Cu 25 de lei ai droguri pentru o saptamana de euforie continua

Preturile medicamentelor folosite de tineri pentru efecte asemanatoare cu cele ale drogurilor de mare risc sunt foarte mici. O cutie cu 20 de tablete de Tussin costa numai 7 lei, iar siropurile pentru tuse au cam acelasi pret. Romparkinul se vinde pentru numai 20 de lei cutia cu 50 de comprimate, insa se dau si la bucata. Plicul de Tantum Rosa costa 2,5 lei, in timp ce o cutie de Xanax nu ajunge la mai mult de 6 lei.

Forumurile sunt intesate de experiente ale „pastilatilor” si de curiosi care vor sa stie dozajul recomandat pentru prima incercare. Unii isi spun povestile triste, ii sfatuiesc pe ceilalti sa nu incerce: „am bagat 12 tussine cu bere si am ajuns in spital cam in trei ore”, scrie un tanar. Majoritatea insa se lauda cu starile de fericire deplina. Elevii, principalii interesati de experiente noi cu pastile, se lasa prada curiozitatii, fara sa fie bine informati cu privire la posibilele efectele catastrofale. „Am luat 20 de pastile de Tussin normal. Dupa cam doua ore a aparut si efectul. Ma simteam de parca eram beat, cand paseam mi se parea ca zbor si multe alte chestii faine. A doua zi am presat cam 10 pastile si am tras praful pe nas. Dupa o ora vorbeam singur”, scrie pe un forum Sabau. Altii sunt deja experti si dau sfaturi. „Super tare, frate, dar, totusi, trebuie sa le luati si voi mai moderat, nu zi de zi, ca va slabeste foarte mult corpul. Oricum, e tare asta si asa mai afla si altii ca nu creeaza dependenta. Atunci cand esti plictisit sunt bune”, scrie Victoras. Altii au ajuns sa fie dependenti: „Incepuse sa imi placa si sa vreau din ce in ce mai des, pana am ajuns la 30 si mai aveam putin si intram in coma”.  „Tussin rocks! Am la activ aproximativ 3 ani de cand administrez dxm”, spune un tanar care stie si de efectele dezastruoase ale consumului.
„Am inghitit 10 pastile de Romparkin si efectul a fost horror. Aveam halucinatii dintre cele mai oribile si trei zile am fost complet rupta de realitate, eram intr-o lume a mea. Am bagat frica in intreaga familie, si cel mai rau, mi-am dezamagit teribil parintii”, isi spune experienta traumatizanta Nicoleta.

„Intr-un sfert de ora, sau chiar o jumatate de ora, eu cu unul dintre prietenii mei deja aveam halucinatii. El vedea cum se onduleaza o bara, si eu vedeam unde de energie iesind din doua lemne”, isi relateaza experienta cu Tantum Rosa un tanar pe un forum.

Reactia farmacistilor

Monica Hancianu, decana a Facultatii de Farmacie din Iasi, nu crede ca e posibil ca unele farmacii sa dea pastile pentru care reteta este obligatorie, caci astfel isi risca licenta. Considera ca un articol care scoate in evidenta pastilele ce sunt folosite de tineri pentru efecte asemanatoare cu a drogurilor de mare risc, chiar daca atrage atentia si asupra usurintei cu care farmacistii incalca legea, este lipsit de etica. „Toate stupefiantele se dau numai cu reteta. Nu stiu de ce se da Tantum Rosa fara reteta, nu fac eu listele. Farmaciile care dau pastile ce necesita reteta speciala nu risca suspendarea licentei. Noi, la Colegiul Farmacistilor, putem da sanctiuni destul de mici, mustrare cu avertisment”, declara Gabriela Streit, presedintele Colegiului Farmacistilor din Iasi.

Adauga un comentariu