News Flash:

Peste 100 de miliarde lei aruncati pe apa Sambetei

22 Ianuarie 2003
948 Vizualizari | 0 Comentarii
•Deteriorarea materialelor, datorata ritmului lent al constructiei, variatiile de temperatura si viciile de constructie au dus la aparitia infiltratiilor de la "Gaudeamus" •"Daca acest camin era bine facut, infiltratiile nu puteau sa apara" •Lucrarile au fost efectuate de catre societatea de constructii Conest SA

In cursul saptamanii trecute, la Centrul de Schimburi Internationale "Gaudeamus" al Universitatii "Al. I. Cuza" au aparut o serie de incidente penibile in raport cu costurile si cu pretentiile luxosului camin: infiltratii care au afectat majoritatea camerelor de la ultimul etaj, zece dintre acestea intr-o maniera grava. Acestea mira cu atat mai mult cu cat, conform unei estimari a Ministerului Educatiei si Cercetarii din decembrie 2001, valoarea investitiei in acest camin se ridica la circa 102 miliarde lei (aproape 120 miliarde lei in prezent, daca se ia in calcul inflatia). "Infiltratiile din ultimele zile s-au datorat concursului a trei factori: actiunea factorilor climatici, respectiv trecerea intr-un interval de timp foarte scurt de la minus 24 de grade la plus 7 grade Celsius, ceea ce a dus la topirea rapida a unui mare volum de zapada; ritmul lent al constructiei, datorat finantarii insuficiente de la Ministerul Educatiei si Cercetarii, ceea ce a dus la <imbatranirea> materialelor de la jgheabul exterior al acoperisului; si, nu in ultimul rand, viciile de constructie. In orice caz, daca acest camin era bine facut, asemenea incidente nu puteau sa apara", a explicat ing. Adrian Adochitei, de la Serviciul Investitii-Dotari al Universitatii. Explicatia furnizata de ing. Adrian Adochitei este sustinuta si de ing. Constantin Ioniuc de la Proexim SRL, seful de proiect de la "Gaudeamus".

"Gaudeamus"- construit in 8 ani

Demersurile de construire a unui nou camin al Universitatii au inceput, relateaza ing. A. Adochitei, inca din 1990. Abia in 1992, Ministerul Invatamantului si-a dat avizul, caminul urmand a fi construit initial in spatele Corpului A al Universitatii, in campusul "Titu Maiorescu". Primaria nu si-a dat insa acordul privind aceasta amplasare, timp de aproape trei ani avand loc dispute legate de teren. Dupa licitatia din decembrie 1994, Conest SA castiga lucrarea, autorizatia de constructie fiind eliberata in septembrie 1995. Prin contractul cu nr. 161 din 11 septembrie 1995, Conest SA se obliga sa finalizeze in zece luni aceasta constructie, in conditiile in care era asigurata finantarea, care, initial, urca la 2,7 miliarde lei.
Problemele atunci incep sa apara, Ministerul alocand doar 109 milioane. "In acea perioada apar asa-numitele rectificari negative, cand ni se luau inapoi din banii alocati initial. Intrucat nu ni se dadeau decat sume de supravietuire, la xGaudeamusa nu se puteau face decat lucrari de mica amploare. De aceea, s-a hotarat ca lucrarea sa se desfasoare etapa cu etapa, insa cu pretul acestei intarzieri", a relatat ing. A. Adochitei.

Modificari succesive

Ritmului lent al lucrarii datorat finantarii i se adauga si modificarile si imbunatatirile suplimentare venite pe parcurs: rezervor de apa, centrala termica proprie, retea internet si de telefonie, lift, transformarea camerelor de la 3 la 2 paturi, faianta si gresie s.a.m.d.. Prin acestea s-a urmarit, in timp, transformarea unui viitor simplu camin in luxosul centru care este in prezent "Gaudeamus". Numai ca o parte a materialelor si amenajarilor de la Centru dateaza, au explicat ing. A. Adochitei si Ct. Ioniuc, din 1995-1996. Printre acestea se numara si sarpanta si jgheabul exterior al acoperisului, facute la pretentiile si standardele acelor ani. Invechite si depasite de starea vremii din ultimele zile, acestea au facut posibile infiltratiile de la ultimul etaj al "Gaudeamus"-ului.
In urma intalnirii de vineri dintre reprezentantii Universitatii, ai proiectantului (Proexim SRL) si ai constructorului (Conest SA) s-a hotarat ca proiectantul sa gaseasca o solutie tehnica prin care astfel de incidente sa fie pe viitor evitate (probabil, a explicat ing. Ct. Ioniuc, prelungirea si captusirea cu tabla a jgheabului exterior). Conform ing. A. Adochitei, reparatiile necesare vor fi suportate de constructor.
(D.P.)
Distribuie:  
Incarc...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1874 (s) | 24 queries | Mysql time :0.018430 (s)

loading...