Eveniment-Social

Plasmafereza, un tratament unic in Moldova, la Spitalul Parhon

Publicat: 10 dec. 2010
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Plasmafereza un tratament unic in Moldova la Spitalul Parhon
1

@ Poliradiculonevrita ascendenta, o boala care facea numeroase victime cu ani in urma, poate fi tratata astazi, in Moldova, doar la Spitalul Parhon din Iasi @ Tehnica folosita se numeste plasmafereza @ Boala se manifesta prin amortirea picioarelor si a mainilor

Spitalul I. C. Parhon din Iasi este singurul din Moldova care beneficiaza de aparatura necesara tratarii poliradiculonevritei, o boala rara si extrem de grava care se manifesta prin paralizie ascendenta. Nedescoperita la timp si netratata, poate cauza afectiuni ce pot duce chiar si la deces. Tratamentul se numeste plasmafereza, aparatura existenta in spital separand elementele toxice din sange. Pentru vindecarea acestei boli sunt necesare intre trei si cinci sedinte de plasmafereza, iar o procedura dureaza 2-3 ore. „Trebuie spus din start ca poliradiculonevrita, desi este o boala grava, poate fi tratata. Cei care acuza primele simptome trebuie sa vina la medic, iar dupa efectuarea tratamentului sunt sanse mari sa se vindece. Daca e prea tarziu depistata, boala poate duce chiar si la deces”, a declarat conf. dr. Carmen Volovat, directorul medical al Spitalului C. I. Parhon.
Primele semne ale poliradiculonevritei ascendente apar la picioare, iar boala urca treptat spre maini. Apoi poate fi afectat nervul frenic care asigura respiratia si poate urca spre nervii cranieni. „De regula, factorul declansator al bolii poate fi o afectiune virala. Boala apare dupa o viroza, ori de la infectii. Mai intai bolnavii nu-si mai simt degetele de la picioare, apoi acelasi lucru se intampla si cu mainile. Cand o persoana simte acest lucru, trebuie sa vina imediat la medic. Cu cat se prezinta la spital mai tarziu, cu atat sansele de vindecare scad dramatic”, a avertizat conf. dr. Volovat.
Primul pas pe care medicii il fac la venirea pacientului este indepartarea factorului declansator. Prin intermediul unui aparat special, existent doar la Iasi, sangele este scos, curatat de elementele toxice, iar apoi isi reia circuitul normal. Un tratament complet necesita 3-5 sedinte de plasmafereza. O procedura dureaza intre 2 si 3 ore si se repeta o data la doua zile.

Cazuri foarte grave tratate

Directorul medical al Spitalului Parhon a precizat ca in trecut au fost cazuri foarte grave care, tratate, s-au vindecat. „Au fost cazuri in care pacientii au venit la spital pe targa, nu se puteau misca, iar dupa tratament au plecat acasa pe propriile picioare. Este un lucru exceptional, daca tinem cont ca unii pacienti vin in stare destul de grava, sunt intubati, muschii nu-i ajuta sa respire. Cu ani in urma se murea din asa ceva, dar acum ne putem mandri ca suntem singurul spital din Moldova care trateaza o afectiune atat de grava. Mai mult, in tara sunt putine centre care fac plasmafereza”, a subliniat conf. dr. Volovat.
Anual, la Spitalul Parhon sunt tratate cu plasmafereza 25 persoane, 10 pe neurologie si 15 cu boli renale, iar in anul 2010 s-au efectuat 70 proceduri.

Tags:
Adauga un comentariu