Actualitate

Povestea ingrozitoare a unui turnator fugit in Suedia! Smecherii de top cu afaceri la Iasi vor sa-l execute

Publicat: 18 sept. 2014
_____ Vizualizări 0 Comentarii

@ Povestea acestui om poate afecta emotional orice cititor: zi de zi traieste cu frica de a fi executat, asasinat de cei pe care i-a turnat in urma unei colaborari cu procurorii @ Unii dintre cei mai importanti oameni de afaceri din zona Moldovei, cu afaceri importante si in Iasi, il vaneaza pentru a se razbuna @ Cea mai mare nenorocire s-ar putea intampla daca va fi extradat si pus sa execute pedeapsa intr-o inchisoare din Romania @ Reporterii BZI au reusit sa ia legatura cu unul dintre cei mai vanati turnatori din zona Moldovei @ Andrei Parpauta, considerat de anchetatori un coordonator al unei retele de crima organizata specializata in inselaciuni, se afla acum in Suedia si spera sa fie ajutat de regele Suediei pentru a nu fi ucis in Romania @ Un personaj cheie din dosar a murit intr-un accident de circulatie stupid in urma cu cateva zile

Andrei Parpauta are 39 ani si in prezent se afla in Suedia. Procurorii din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT) au sustinut ca este liderul unei retele de crima organizata specializata in infractiuni de natura economica. Judecatorii de la Tribunalul Neamt l-au condamnat la executarea unei pedepse de sase ani de inchisoare pentru constituirea unui grup de criminalitate organizata, evaziune fiscala si spalare de bani.

Pedeapsa a ramas definitiva la Curtea de Apel Bacau si trebuia pusa in executare. Pana aici, nimic nu pare iesit din comun. Numai ca, barbatul, fost lider al tineretului liberal din judetul Neamt, duce in spate o poveste rupta parca din filmele de actiune produse la Hollywood. A fost arestat preventiv din data de 30 ianuarie 2012 si tinut in spatele gratiilor pana pe data de 22 aprilie 2013. A fost eliberat din spatele gratiilor, dupa ce a acceptat sa devina turnatorul procurorilor de la DIICOT. In schimbul acestei declaratii deosebit de importante a facut o intelegere cu procurorii: el spunea tot ce stie, iar procurorii ii asigurau protectia lui si a familiei sale.

Barbatul mai sustine ca procurorii i-ar fi promis ca-i vor usura situatia juridica in dosarul pe care il avea. Tot ce-si dorea era sa fie trimis in judecata intr-un singur dosar pentru toate faptele de care era acuzat si pe care le-a recunoscut. A recunoscut ca a comis anumite infractiuni despre care procurorii nici nu stiau. Pe data de 16 mai 2014, Curtea de Apel Bacau l-a condamnat definitiv in primul dosar in care fusese cercetat. Cu o zi inainte, speriat de ceea ce ar putea sa se intample daca ajunge in spatele gratiilor, a fugit din Piatra Neamt. Alaturi de Papauta au fost condamnati si doi tineri din Iasi.

Dupa un an de tacere a acceptat sa colaboreze

Barbatul sustine ca in cele din urma a avut incredere in procurorul Cezar Talpau si a acceptat sa dea declaratie despre toti cei implicati intr-un scandal de evaziune de cateva milioane euro. De asemenea, si-a trimis sotia la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) Bacau pentru a depune dovezi compromitatoare impotriva mai multor politisti care ocupau pozitii cheie. „Timp de un an de zile, eu nu am dat nicio declaratie si am refuzat sa colaborez cu DIICOT din cauza faptului ca asupra mea si a familiei mele au fost exercitate presiuni si amenintari din partea parchetului si a Politiei din doua directii. Pe de o parte procurorul incerca sa ma determine sa vorbesc, iar pe de alta politistii care protejau intreaga grupare ma fortau sa nu vorbesc. Unul dintre politisti i-a trimis sotiei mele un mesaj ca daca voi vorbi, imi vor fi violati copiii. Mesajul si telefonul au fost depuse la DNA Bacau„, a declarat Andrei Parpauta.

In momentul in care eu am colaborat cu DIICOT am facut urmatoarea intelegere: eu sa ii dau procurorului de caz o declaratie completa, sa-l ajut sa aresteze macar o persoana si sa ajut la recuperarea prejudiciului, iar procurorul sa-mi protejeze familia si sa fiu acuzat pentru toate faptele intr-un singur dosar. In schimb, eu am fost trimis in judecata pentru aceleasi fapte de mai multe ori, iar familia mea a trait intr-o teroare continua„, a completat barbatul.

Audiat de politistul pe care il reclamase la DNA

A inceput sa-si scrie declaratia de colaborare in decembrie 2012. Era scos din celula cate doua/trei ore in fiecare zi, timp de o saptamana, pentru a povesti tot ce stia despre unii dintre cei mai influenti oameni din zona Moldovei. „Dupa ce mi-am scris declaratia olografa, in ianuarie 2013 am mai dat o declaratie pe formular tipizat la parchet. Audierile au durat doua saptamani cate opt ore pe zi la parchet unde am fost audiat de catre politistul Liviu Filip, desi eu am cerut in mod expres sa nu fiu audiat de catre acest politist pentru ca era cercetat la DNA in urma unui denut formulat de mine. La audieri, cand am ramas singuri in birou, Liviu Filip mi-a reprosat ca sotia mea i-a facut plangere la DNA, iar eu am incercat sa-i explic ca eu sunt cel care a depus denuntul si ca sotia a predat doar un hard-disck care continea mai multe inregistrari care atesta faptele de coruptie ale politistilor care protejau intreaga grupare pe care procurorii sustin ca am condus-o eu”, a relatat fugarul.

Contracte serioase pe bani publici in Iasi

Lista celor care au fost trimisi in judecata pe baza declaratiei lui Parpauta este urmatoarea: Gheorghe Asmarandei, Augustus Irimia, Marius Plesca, Ioan Razvan Aursulesei, Alexandru Cucos, Levi Bilge si Andrei Munteanu. Asmarandei, de 47 ani, este poreclit „regele asfaltului din Moldova”, este administratorul firmei Asiri International din Piatra Neamt si a fost pus sub acuzare pentru aderare la grup organizat, evaziune fiscala si complicitate la spalare de bani.

In calitate de administrator de fapt la SC Asiri International SRL si administrator de drept la SC Astral Trading SRL a beneficiat de restituirea sumelor achitate catre societatile coordonate de catre Parpauta Andrei cu titlul de contract de vanzare cumparare marfa sau servicii, in cuantum de 1.509.832 lei, cunoscand faptul ca proveneau din comiterea unor fapte penale„, au precizat procurorii DIICOT in rechizitoriu facut pe baza colaborarii cu liderul grupului.

Parpauta sustine ca prejudiciul total creat prin firmele lui Asmarandei este de aproximativ doua milioane euro. Acesta ar fi beneficiat de protectie deplina din partea autoritatilor in momentul in care nasul sau de cununie, Mihai Archip, a ajuns prefect al judetului Neamt. Inainte de a fi prefect, Archip a fost sef la Garda Financiara, iar finul a beneficiat de imunitate. Firma Asiri International SRL a castigat un contract important si in Iasi, respectiv modernizarea drumului Iasi – Botosani. Judecatorii au anulat contractul pentru ca firma nemteanului nu si-a facut treaba si lucrarile au fost amanate o perioada de timp prea mare. Asiri International s-a ocupat si de reabilitatea pasarelei Bucium din Iasi.

Fiul unui deputat, implicat in scandal

Un alt personaj „turnat” de Parpauta este Alexandru Cucos, asociat si administrator la SC Grup Est Security, dintre cele mai cunoscute firme de paza din zona de nord a tarii. Grup Est Security are multe contracte si in Iasi, fiind un jucator important in aceasta piata.

In calitate de administrator de drept al SC Grup Est Security SRL a derulat ample operatiuni comerciale cu societatile coordonate de catre Parpauta Andrei si s-a sustras de la indeplinirea obligatiilor fiscale, prin evidentierea in contabilitatea SC Grup Est Security SRL a unor cheltuieli care nu aveau la baza operatiuni reale, fiind cauzat bugetului de stat un prejudiciu in valoare de 620.564 lei„, au concluzionat procurorii despre Cucos. Levi Bilge, alt personaj despre care fugarul a vorbit, este proprietarul cafenelei Cafe Latino din Piatra Neamt, locul de intalnire a interlopilor, locul in care a fost asasinat Gheorghita Mararu in noiembrie 2010. Andrei Munteanu, un alt inculpat din acest dosar, este administratorul SC Pro Invest SRL si este fiul deputatului PSD Ioan Munteanu. Acesta din urma a fost liderul PSD Neamt si inainte a ajunge in Parlament a fost prefectul judetului mentionat. In ultima vreme, numele sau a fost mediatizat pentru ca a initiat un proiect legislativ pentru instituirea votului obligatoriu.

Cumnata turnatorului a fost arsa cu tigara

Ioan Razvan Aursulesei detine firma Autohit SRL si ar fi amenintat cu moartea pe membrii familiei Parpauta. Mai exact, a bruscat-o si ars-o cu tigara pe cumnata celui care l-a turnat. „Cand a ars-o cu tigara in club, i-a spus sa-mi transmita ca daca nu-mi tin gura va avea el grija de copiii mei„, a spus Andrei Parpauta. Ultimul mentionat lucra in special prin cinci societati: Aurocar SRL, Tuberias SRL, Normandia Agricola SRL, Trivelux SRL, 123 Orhella SRL. Inregistra tranzactii fictive dupa care scotea banii din conturi si ii dadea smecherilor. El isi oprea un procent din sumele rulate. Din momentul in care a acceptat colaborarea cu procurorii din cadrul DIICOT si-a dat seama ca ar putea fi ucis in orice clipa si ca nimeni nu-l poate proteja.

S-a predat cand a stiut ca sotia lui este in siguranta

A hoinarit aproximativ trei saptamani prin Romania dupa care a reusit sa fuga in Suedia. Si-a abandonat aici sotia impreuna cu cei trei copii si a ajuns in Suedia, loc in care se afla si in prezent. Pentru a ajunge acolo a fost nevoit sa indure chinuri greu de descris in cuvinte. A fost haituit din toate partile pentru ca numele sau figura pe lista urmaritilor internationali si era cautat pentru a executa pedeapsa de sase ani de inchisoare. Pe data de 16 iunie 2014 a aflat ca sotia impreuna cu cei trei copii a plecat din Romania catre Suedia si acest fapt l-a determinat sa se predea. Barbatul sustine ca unul dintre ofiterii de politie din cadrul Brigazii de Combatere a Crimei Organizate Neamt i-ar fi amenintat sotia si copiii. Aceasta nu era in siguranta in Romania din cauza declaratiilor pe care le-a dat barbatul la DIICOT si DNA. „Politistul i-a trimis un SMS sotiei mele in care i-a zis ca-mi violeaza copiii”, a declarat Andrei Parpauta. Cand a aflat ca sotia este in siguranta, a mers la Politia din Stockholm. „Cand am ajuns si m-am predat la Politia Stockholm nu stiau ce sa faca cu mine. Le-am spus ca am un mandat european de arestare si ca vreau sa ma predau si sa cer azil politic. Se uitau la mine si nu le venea sa creada. Dupa vreo ora/doua au venit sase politisti care m-au dus in arest pana se va stabili ce sa faca cu mine. In arest a venit o politista impreuna cu un translator si i-am povestit prin cate am trecut. I-am povestit toata situatia mea si nu-i venea sa creada ca m-am predat singur, ca nu li se intampla prea des sa vina urmaritii sa se predea”, a povestit Andrei Parpauta.

„I-am aratat stick-ul pe care aveam toate dovezile”

Nu i-am cerut sa-mi creada povestea. I-am aratat stick-ul pe care aveam toate dovezile care sa-mi sustina afirmatiile. Am fugit din Romania pentru ca m-am pus cu cine nu trebuie. In arestul politiei din Stockholm am stat de luni seara pana miercuri la pranz, cand am fost prezentat unui judecator. Desi in mod normal o cerere de extradare se discuta in maxim jumatate de ora, eu am stat trei ore cu judecatorul. Acesta a inteles despre ce este vorba si m-a lasat in libertate pana se va judeca definitiv cererea de extradare„, a completat Parpauta.

Ca sa rezolve problema definitiv, a formulat un memoriu adresat regelui Suediei, Carl al XVI-lea Gustaf, si spera in implicarea imediata a acestuia pentru a nu fi trimis in Romania. Practic, a gasit clementa din partea autoritatilor suedeze si spera ca regele sa-i inteleaga durerea. Nu vrea sa scape de executarea pedepsei, ci vrea sa nu ajunga intr-un penitenciar din Romania pentru ca aici ar putea fi ucis. „Am vazute multe in penitenciarele din Romania si cred ca nu voi avea nicio sansa sa supravietuiesc aici. Speranta mea este ca autoritatile din Suedia sa se implice mai mult si sa nu ma trimita in Romania. Acolo voi fi ucis. Inteleg sa fiu pedepsit pentru ce am facut, dar nu cred ca merita sa fiu omorat„, a spus fugarul cu glasul inecat in lacrimi.

Accident dubios! Victima stia prea multe…

Un accident straniu petrecut in noaptea de 3/4 septembrie, in Bacau, l-a tulburat si mai tare. Radu Livezeanu, administratorul unei firme cunoscute din Piatra Neamt, a murit impreuna cu sotia sa si copilul de noua ani cand se intorceau din concediul petrecut in Bulgaria. Livezeanu a fost arestat alaturi de Parpauta in primavara anului 2012 si a fost pus in libertate dupa trei luni. Pe data de 7 august 2014 a scapat si de interdictia de parasi tara si a plecat in concediu cu familia.

Radu Livezeanu este unul dintre acuzatii din dosarul meu care avea o legatura directa cu politistii care asigurau protectia grupului infractional. El stia cam toate golaniile care s-au facut. A fost arestat timp de trei luni cu mine, in primavara anului 2012, dupa care a fost eliberat. Livezeanu si cu mine suntem singurele persoane implicate in scandal care ii cunosteam in mod direct pe politistii corupti. Poate sunt eu paranoic, dar, sincer, nu prea inteleg cum se poate muri intr-un BMW X6 in cazul unui impact cu 80 km/h. Din ce stiu eu, Radu Livezeanu a fost audiat ca martor de procurorii de la DNA, dupa care a incercat sa se spanzure cu cravata si a fost salvat in ultima clipa. In acest moment, cand am aflat cum a murit Livezeanu intr-un „accident”, nu ma simt prea confortabil. Sper din tot sufletul sa fie un simplu accident„, a explicat Parpauta. Nici politistii n-au putut explica in mod clar producerea acestui accident si au sustinut ca este posibil sa se fi produs din cauza ca Livezeanu a adormit la volan si a intrat intr-un cap de pod.

Adauga un comentariu