News Flash:

Precizari privind plangerile contraventionale

21 Ianuarie 2010
856 Vizualizari | 1 Comentarii
Precizari privind plangerile contraventionale
Statul roman a ratificat Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, precum si protocoalele aditionale, prin Legea nr. 30/1994.
Potrivit dispozitiilor Constitutiei Romaniei, textul Conventiei face parte din dreptul intern si are o forta juridica probanta superioara legilor in materia drepturilor fundamentale ale omului, iar jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului face corp comun cu Conventia, beneficiind, in egala masura, de suprematie.
In interpretarea dispozitiilor stabilite prin Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, care garanteaza dreptul la un proces echitabil, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a statuat ca fapta de natura contraventionala se incadreaza in notiunea autonoma de "fapta penala", necesitand respectarea tuturor garantiilor prevazute in cuprinsul acestei Conventii, inclusiv respectarea prezumtiei de nevinovatie a persoanei acuzate ca a savarsit o astfel de fapta.
In cauza «Anghel impotriva Romaniei», Curtea Europeana a Drepturilor Omului a condamnat Statul roman pentru nerespectarea prezumtiei de nevinovatie in procedura contraventionala, punand astfel persoana acuzata ca a savarsit fapta de natura contraventionala in pozitia de a-si dovedi nevinovatia.
Concluzionand, potrivit jurisprudentei Curtii Europene a Drepturilor Omului, organul constatator este cel care trebuie sa dovedeasca vinovatia contravenientului, in timp ce contravenientul beneficiaza de prezumtia de nevinovatie.
Distribuie:  
Incarc...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

cips  | #93040
cazul anghel nu ar trebui sa se aplice.
Decizia a fost data asa datorita faptului ca la momentul respectiv legea 61 prevedea amenda sau inchisoare contraventionala
La momentul actual nici legea 61/ 91 nici alte legi sau hcl nu prevad inchisoarea contraventional
gresit interpretat de instanta
nu in toate cazurile agentul postatator poate aduce probe
el este totusi un functionar
Adauga comentariu

Mica publicitate

© 2016 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2304 (s) | 24 queries | Mysql time :0.073812 (s)