News Flash:

Pretul piinii va continua sa creasca

8 Decembrie 1999
591 Vizualizari | 0 Comentarii
•In timp ce producatorii de piine ameninta cu preturi mai mari, conducerea DGAIA Iasi considera ca politicienii fac protectie sociala pe seama agriculturii

Noua majorare a pretului de achizitie a griului va duce la un nou val de scumpire al piinii. De la inceperea lucrarilor de recoltare a griului, cind pretul de achizitie se situa in jurul a 1.200 de lei, acesta a crescut in mod constant, ajungind in aceste zile la 2.000 - 2.200 de lei pentru un kilogram.
"In ultima vreme s-au purtat numeroase discutii intre autoritatile de la Bucuresti si producatorii de piine, reprezentati de presedintele "Rompan", Aurel Popescu. Avind in vedere ca, fata de inceputul anului agricol, pretul griului a crescut cu peste 50%, este normal ca pretul piinii sa creasca", ne-a declarat directorul SC "Pangran" SA Iasi, Doru Sistoc.
In opinia producatorilor de piine si de produse de panificatie, principala cauza a maririi pretului de achizitie a griului o reprezinta exporturile masive care s-au facut in aceasta toamna, incurajate de politica Ministerului Agriculturii si Alimentatiei. "La aceasta ora avem informatii sigure ca producatorii de griu din Iasi nu mai au nici un fel de stocuri, rezervele din judet fiind practic nule, datorita faptului ca s-a exportat o mare cantitate de griu in prima parte a anului agricol. Desi politica firmei noastre era de a lucra direct cu producatorii, datorita obtinerii unui pret de achizitie mult mai convenabil, am ajuns in situatia de a lucra cu intermediari, ceea ce va avea repercursiuni in pretul de desfacere al produselor noastre", a mai precizat directorul "Pangran".
Conducerea Directiei Generale pentru Agricultura si Industrie Alimentara opineaza in schimb ca exporturile reprezinta un fapt benefic, atita vreme cit este asigurata si piata interna. "Exporturile ofera multora sansa de a realiza ca griul nu se poate vinde pe un pret derizoriu", a precizat Gheorghe Aioanei.
In ceea ce priveste pretul de desfacere al piinii, unii producatori din Iasi deja au trecut la majorari, cresterile fiind in medie de pina la 10%. "Piinea produsa de SC xPangrana SA nu a fost inca scumpita, dar acest lucru s-a intimplat deoarece inca nu am cumparat griu la noile preturi. In functie de acestea, in urmatoarele zile vom stabili si noul pret al piinii", a subliniat Doru Sistoc. In prezent, piinea de 500 de grame produsa de SC "Compan" SA costa 3.000 de lei, fata de pretul anterior de 2.700 de lei, iar piinea la vatra Dacia, de 400 de grame, 2.500 de lei.

O criza a griului ieftin

Potrivit directorul general al Directiei Generale pentru Agricultura si Industrie Alimentara (DGAIA) Iasi, Gheorghe Aioanei, in urmatoarea perioada de timp "se prefigureaza o criza a griului ieftin. Griu scump, cel la un pret de 2.000 - 2.500 de lei, exista, iar producatorii de piine trebuie sa inteleaga ca griul nu se poate vinde, in conditiile actuale, cu un pret mai mic de 2.000 de lei". In opinia directorului general al DGAIA, cea mai grava problema a economiei romanesti o reprezinta protectia sociala pe care clasa politica a realizat-o pe seama agriculturii. "Pretul griului, iar acest lucru este valabil si pentru celelalte materii prime, trebuie sa fie la nivelul celui mondial. Cu cit facem mai putina protectie sociala cu agricultura, cu atit vom intra mai repede in Comunitatea Europeana", a precizat Gheorghe Aioanei, subliniind ca acesta reprezinta punctul de vedere al specialistului in agricultura.
La 1 decembrie, stocul de griu pe judetul Iasi se ridica la 40.000 de tone, din care 32.000 de tone reprezinta griu panificabil, la care se adauga si rezerva de stat. Din totalul griului panificabil, aproximativ 70% este depozitat in silozurile taranilor, restul fiind in posesia unor diversi agenti economici implicati in procesul de productie al piinii. "Consumul lunar la nivel urban in judetul Iasi este de 5.000 de tone, la care se mai adauga alte 3.000 - 4.000 de tone consumate in mediul rural. Avind in vedere aceste cifre, se poate spune ca in prezent sint asigurate urmatoarele trei luni de zile. In plus, aproximativ 40% din producatorii de piine se aprovizioneaza direct cu faina, de la firmele specializate din sudul tarii", a mai precizat Gheorghe Aioanei. In ceea ce priveste evolutia in timp a pretului de achizitie a griului, acesta va mai creste, urmarindu-se alinierea la pretul mondial, care se situeaza undeva in jurul a 2.400 de lei pentru un kilogram. Avind in vedere aceasta majorare a pretului, conducerea Directiei Generale pentru Agricultura si Industrie Alimentara a judetului Iasi considera ca anul 1999 va fi pentru producatorii de griu unul extrem de bun din punctul de vedere al profiturilor.
Mihai ANDREI
Distribuie:  
Incarc...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1360 (s) | 22 queries | Mysql time :0.017396 (s)

loading...