News Flash:

Profesionistii atrag atentia

15 Octombrie 2000
912 Vizualizari | 0 Comentarii
•Romanii nu stiu sa manance •Stefan Magheysi este maestru bucatar la restaurantul Hotelului Unirea •In 36 de ani de experienta, el a gatit peste 50 de vagoane de mancare

Majoritatea romanilor inca nu au o educatie alimentara si mananca anapoda, este de parere maestrul in arta culinara Stefan Magheysi, care conduce restaurantul Hotelului Unirea din Iasi. "Cei mai multi dintre romani gatesc acasa, pentru ca nu isi permit sa iasa in oras la masa, insa obiceiurile lor culinare trebuie educate", este de parere maestrul. Cea mai mare eroare alimentara a romanilor este ca mananca mult, iar aceasta nu face decat sa le distruga sanatatea. "Romanii prefera sa inghita cantitati industriale din alimente preparate acasa, fara sa stie care sunt calitatile sau defectele acestora, si fara sa stie daca acestea le fac bine sau nu. Romanii mananca in nestire cate doua-trei farfurii de ciorba, plus alte alimente, apoi se vaita ca se simt rau dupa ce s-au ridicat de la masa. Senzatia de satietate apare, insa, abia la 10-15 minute dupa ce ai terminat de mancat, asa ca poti sa stai la masa cate o ora si sa nu te simti satul", este de parere maestrul. Acesta a relatat ca, la un dineu festiv, care a avut loc in Belgia, un roman ar fi dat din umeri si ar fi crezut ca gazdele sunt niste zgarie-branza. "Portiile erau cam la o treime din cele practicate in tara noastra, iar alimentele aveau in compozitie foarte multe legume. Erau alimente usoare si sanatoase, cu care noi nu suntem inca obisnuiti: muschi de vaca marinat, peste cu spanac, muschi de vaca in foietaj, etc. De exemplu, o portie de inghetata avea 75 de grame, fata de minimum 250 de grame cat se practica aici, toata painea a fost compusa dintr-o singura chifla de 30 de grame (o paine obisnuita are 400 de grame), iar garnitura de cartofi a constat in doar doua felii de cartof copt in coaja. La noi, garnitura de cartofi prajiti in ulei are 150 de grame, iar romanilor tot li se pare insuficienta", a continuat maestrul bucatar. Conform maestrului, un chelner competent trebuie sa stie ce fel de alimente sa recomande fiecarui client. "Nu vom recomanda niciodata unui client supraponderal trei-patru feluri de mancare grele, seara, pentru ca stim ca l-am nenorocit. Chelnerii cu studii fac inclusiv notiuni de medicina la scoala", a continuat Stefan Magheysi.

Educatia clientilor

Deliciul si disperarea bucatarilor din toata lumea le constituie clientii care nu stiu sa comande. "Cazurile cand un client a comandat desertul la inceput mi se par fericite fata de ce am putut intalni in 36 de ani de experienta. Am vazut destui care nu stiau diferenta intre un aperitiv si o gustare. Stie toata lumea, aperitivul este o bautura, iar gustarea rece este, fireste, o gustare rece, cu care deschizi meniul", a relatat Stefan Magheysi. Conform acestuia, un meniu corect incepe cu o gustare rece, cu un antreu, urmat apoi de preparatul de peste. Dupa acestea, pe rol intra ciorba,supa, crema sau consomma-ul, dupa care merge felul de baza cu sos. Peste acesta, felul de baza fara sos face intrarea vinului, care este neaparat asortat felurilor de mancare servite: carnea de pui cu vin alb, cea de vita sau de porc cu vin rosu, cea de peste cu vin alb sec. Restaurantul hotelului Unirea are pregatite si meniuri pentru clientii cu gusturi mai putin raspandite. "Avem meniuri pentru vegetarieni, meniuri pentru naturisti, evrei sau musulmani. Vegetarienii pot incerca aici musacaua de legume, chiftelutele sau snitelul vegetal. La evrei avem grija sa nu amestecam carnea cu branza si sa nu punem la gatit carne de porc sau pulpe de vita, iar la arabi nu folosim deloc carne de porc", a amintit maestrul bucatar. Politicienii si vedetele care nu au prea multe cunostinte gastronomice au gasit si solutia pentru a iesi din impas: de obicei, sefii de protocol comanda tot meniul, asa ca orice greseala culinara ar face, ei sunt scosi din culpa.
Distribuie:  
Incarc...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1344 (s) | 24 queries | Mysql time :0.020152 (s)

loading...