News Flash:

Salamuri cu soia si grasimi

27 Noiembrie 2002
1132 Vizualizari | 0 Comentarii
•Doar preparatele din carne foarte scumpe sunt de o calitate superioara si au o valoare nutritionala animala •Cele mai multe preparate din carne contin soia, grasimi, fulgi de gheata, alge marine •In tara nu exista laboratoare care sa determine toate E-urile si aditivii folositi in compozitia produselor din carne •Agentii economici utilizeaza in prepararea produselor si soia cu modificari genetice •Deocamdata nu au fost studiate efectele consumului acesteia asupra sanatatii populatiei

In prezent, pe piata din Iasi, exista sute de sortimente de preparate din carne provenite din import sau de la producatorii autohtoni. Conform celor declarate de specialistii din domeniu, la ora actuala, doar preparatele din carne care au preturile foarte ridicate sunt de o calitate superioara si valoarea nutritionala a acestora este cea prevazuta de Ministerul Sanatatii si Familiei.
In ceea ce priveste calitatea preparatelor din carne care se afla in unitatile de alimentatie publica, majoritatea contin carnuri de proasta calitate si in procente reduse, soia si aditivi alimentari. Multe dintre analizele efectuate in laboratorul Directiei Sanitar Veterinare (DSV) Iasi au evidentiat ca agentii economici folosesc in exces in compozitia preparatelor grasime, colagen si umiditate. Desi in multe salamuri substanta proteica este depasita (26% fata de 16%), aceasta provine din proteina vegetala (soia). Dr. Elena Isan, medic specialist la Departamentul expertiza alimentelor din cadrul DSV, a declarat: "Foarte multi agenti economici nu respecta legislatia privind folosirea E-urilor pe care le introduc in preparatele din carne. Acestia au obligatia de a informa consumatorul asupra numarului de E-uri si a aditivilor folositi in compozitia produsului, agentul economic refuza sa faca acest lucru. Din pacate, noi nu avem laboratoare in tara care sa faca determinari ale E-urilor si aditivilor din produse. Desi acum avem preparate din carne mai igienice, mai estetice, acestea sunt sarace din punct de vedere nutritional. Nu includem aici specialitatile din carne. In preparatele din carne se foloseste soia naturala si cea cu modificari genetice. Consider ca un salam trebuie sa aiba specificat pe eticheta ca are in compozitie soia naturala si soia modificata genetic. Folosirea acestora nu este interzisa inca de legislatia autohtona si nici nu este urmarita. Foarte multa soia care a fost importata are modificari genetice. Nu au fost inca studiate efectele negative sau pozitive asupra sanatatii populatiei prin consumul cerealelor sau fructelor modificate genetic".

Parizer cu alge marine

Cumparatorul are posibilitatea de a alege intre preparatele din carne de o calitate superioara si la preturi foarte mari si cele de calitate inferioara, cu o valoare nutritionala scazuta, dar care au preturi accesibile pentru buzunarele omului de rand. "Din punct de vedere al calitatii si salubritatii, toate preparatele din carne ar trebui sa corespunda parametrilor stabiliti de Ministerul Sanatatii si Familiei. Pastrama, muschiuletul Montana sunt preparate din carne de o calitate superioara care, prin procesul tehnologic, sufera foarte putine modificari si agentul economic nu intervine decat cu sare, apa, nitriti, coloranti si antioxidanti. Carnatii, salamurile tip Victoria sau de vara au ca materie prima carnuri de calitate inferioara. Pentru tipurile de parizer, prin procesul de tocare se introduc cantitati mari de grasime (33%), carne (33%), MDM, fulgi de gheata, soia, alge marine, produse care absorb o mare cantitate de apa, iar valoarea nutritionala a acestor produse este mult scazuta. In schimb, aceste salamuri au valoare energetica mare, deoarece contin grasimi. Pentru a li se da un termen de valabilitate, un anumit aspect, gust, se introduc E-urile", a declarat dr. Vasile Hritcu, directorul Directiei Sanitar Veterinare.
Magda OLTEANU
Distribuie:  
Incarc...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1844 (s) | 24 queries | Mysql time :0.021518 (s)

loading...