News Flash:

Salmonella si la doua angajate ale Centrului de plasament Tatarasi

24 Iulie 2001
704 Vizualizari | 0 Comentarii
•Coproculturile a doua angajate ale unitatii de ocrotire au reliefat existenta salmonellei •Conform declaratiilor directorului unitatii, acestea nu aveau acces in blocul alimentar deci nu au putut determina imbolnavirea copiilor •Medicii inca nu pot da o concluzie exacta asupra cauzelor toxiinfectiei pana nu primesc rezultatele de laborator ale probelor din alimentele consumate de copii

Pe langa cei 12 copii de la Centrul de plasament Tatarasi si Centrul de primire a minorilor in regim de urgenta, doua angajate ale primei unitati au fost depistate ca fiind purtatoare de salmonella. In probele de la 12 copii internati in urma cu zece zile la Spitalul de Boli Infectioase cu diagnosticul de toxiinfectie alimentara, s-a depistat o etiologie dubla, salmonella si coli. Din punct de vedere medical este vorba de o toxiinfectie alimentara, dar pentru a putea sanctiona pe cineva este nevoie si de rezultatul probelor de alimente. "In urma examenelor medicale ale tuturor angajatilor din cele doua unitati, rezultatele coproculturii a doua salariate au evidentiat existenta salmonellei, dar nu se poate preciza daca ele au generat episodul de imbolnavire. Pentru un verdict exact este necesara si confirmarea din partea Institutului Cantacuzino si rezultatul probelor de aliment", a precizat dr. Maria Barhala, director adjunct al Directiei de Sanatate Publica.
La randul sau, conducerea Centrului de plasament Tatarasi a precizat ca respectivele angajate ale institutiei nu puteau declansa imbolnavirea copiilor. "Cele doua persoane nu aveau acces in blocul alimentar deci nu puteau transmite salmonella copiilor. Mai mult, ele aveau carnetele de sanatate la zi cu toate examenele medicale complete", a explicat Minodora Scutelnicu, directorul Centrului de plasament Tatarasi.
Reamintim ca, in urma cu zece zile, 27 de copii de la Centrul de plasament Tatarasi si de la Centrul de primire a minorilor au fost internati in spital cu simptome caracteristice toxiinfectiei alimentare. Se pare ca toxiinfectia a fost cauzata de maioneza din salata a la russe si de smantana cu carne. Copiii, cu varste intre 5 si 17 ani, au inceput sa se simta rau dupa ce s-au jucat aproape toata ziua afara. La cateva ore dupa masa de pranz, au inceput sa acuze dureri de burta, au facut febra si unii au vomat, insa simptomele s-au ameliorat treptat. In timp ce medicii cred ca episodul s-a datorat maionezei, directorul Centrului de plasament Tatarasi considera ca a fost vorba de o insolatie, alimentele folosite fiind in termenul de garantie. Directia pentru Protectia Drepturilor Copilului a initiat propria ancheta care a constatat faptul ca totul este in regula, existand certificate de valabilitate si avize pentru alimente. Pentru a evita repetarea unor episoade similare, conducerea DPDC a organizat o intalnire cu directorii centrelor de plasament in care li s-a atras atentia la modul de preparare a hranei deoarece canicula poate genera degradarea rapida a alimentelor perisabile. "Daca totusi cineva a gresit, va fi aspru sanctionat", ne-a declarat prof. Pintilie Penciuc, directorul DPDC.
Cristian DONOSE
Distribuie:  
Incarc...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1627 (s) | 22 queries | Mysql time :0.017711 (s)

loading...