News Flash:

Sare si apa in loc de telemea si cascaval

22 Noiembrie 2002
1419 Vizualizari | 0 Comentarii
•Lactatele care se gasesc pe piata ieseana contin sare si apa cu mult peste limitele admise de Ministerul Sanatatii si Familiei •Majoritatea agentilor economici incalca legea punand in pericol sanatatea populatiei
Majoritatea produselor din lapte care se gasesc pe piata din Iasi sunt de proasta calitate, iar procentul de apa si sare este cu mult peste limitele admise de Ministerul Sanatatii si Familiei. Practic, clientul este obligat sa cumpere apa si sare in loc de cascaval si telemea. Avizi de castiguri rapide, agentii economici incalca legea cu buna stiinta, punand in pericol sanatatea populatiei. "Sunt multi agenti economici care nu respecta parametrii stabiliti de Ministerul Sanatatii in ceea ce priveste concentratia de apa, sare si grasimi din produse. In mod normal, concentratia de grasime la cascaval trebuie sa fie de 45%, iar la telemea de 40%. Au fost recoltate probe de telemea si cascaval de la mai multe firme producatoare pentru a se efectua analize de laborator. Rezultatele au evidentiat concentratiile de sare, grasime si apa mult mai mari decat cele admise", a declarat dr. Vasile Hritcu, directorul Directiei Sanitar Veterinare (DSV). De exemplu, la cascavalul Rucar, procentul de grasime este de 31 fata de 45. In telemeaua produsa de firma Magnius SRL procentul de sare este de 8,5 % fata de 2,5 %, valoarea normala. Lactatele de la societatea Trans Gigel SRL au aceleasi concentratii ridicate de sare si apa. "Agentii economici nu respecta procesul tehnologic si incalca legislatia. Am avut unitati in care concentratia de grasime din smantana era de 27% fata de 32 de procente cat este normal. Diferenta este foarte mare. Exista destule probleme in ceea ce priveste pasteurizarea laptelui. Nivelul de pregatire al personalului care exploateaza instalatiile de pasteurizare lasa mult de dorit. Multi agenti economici au utilaje aduse strainatate, iar personalul angajat nu stie sa utilizeze aceste instalatii, ceea ce duce la o prelucrare deficitara a laptelui. Pasteurizarea laptelui se face la o temperatura de 83-85 grade", a continuat directorul DSV.
In urma unui examen microbiologic, inspectorii sanitar veterinari au descoperit ca la SC Agrocom SA Strunga, parametrii determinarii starii de igiena sunt cu mult peste limita admisa. "Numarul enorm de coliforme demonstreaza o stare de igiena precara si nerespectarea procesului tehnologic. La firmele unde a fost constatata depasirea parametrilor de sare, grasime, apa si numarul de coliforme au foat aplicate sanctiuni contraventionale in valoare de doua milioane lei. In aceste unitati vor fi intensificate controalele, pentru a elimina aceste deficiente", a spus dr. Vasile Hritcu.
Magda OLTEANU
Distribuie:  
Incarc...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1425 (s) | 24 queries | Mysql time :0.016572 (s)

loading...