Eveniment-Social

Singurul aparat IRM din Iasi unde pot fi investigati si iesenii care sufera de claustrofobie

Publicat: 19 oct. 2016
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Singurul aparat IRM din Iasi unde pot fi investigati si iesenii care sufera de claustrofobie
1
Spitalul Prof. Dr. Nicolae Oblu (Neurochirurgie) din Iasi ramane singura unitate medicala din oras care detine un aparat IRM (Imagistica prin Rezonanta Magnetica) cu configuratie deschisa. Investigatia IRM este indicata pentru bolnavii cu afectiuni neurologice, neurochirurgicale sau ortopedice. Zilnic, unul sau doi dintre pacienti examinati IRM au frica de spatii inchise. Inainte de inceperea investigatiei, pacientul completeaza un chestionar, iar una dintre intrebari este daca sufera de claustrofobie.

„Suntem singurul spital din Iasi care detine un IRM deschis unde pot fi investigati si pacientii cu frica patologica de spatii inchise. Sunt pacienti pe care trebuie sa-i sedam pe perioada investigatiei, cum ar fi copiii care nu colaboreaza sau bolnavii agitati. In cazul copiilor, pe perioada efectuarii examenului IRM, este prezent si un medic anestezist pediatru care ii administreaza pacientului anestezie de scurta durata si il monitorizeaza. Noi nu avem un aparat de anestezie compatibil cu IRM. Aparatele de anestezie sunt metalice, iar in camera unde se afla aparatul IRM nu ai voie sa ai nici macar un ac. Campul magnetic este foarte puternic. In strainatate exista aparate de anestezie confectionate din materiale speciale, compatibile cu IRM. In schimb, avem o categorie de pacienti care nu pot fi investigati la noi, deoarece circumferinta abdomenului este prea mare si depaseste diametrul tubului aparatului. Pe acesti pacienti suntem obligati sa-i trimitem sa faca investigatiile in alte centre din oras”, a declarat dr. Florin Gramada, purtator de cuvant la Spitalul Prof. Dr. Nicolae Oblu.

Pe perioada efectuarii examenului IRM, bolnavul trebuie sa stea nemiscat chiar si ora. Imagistica prin rezonanta magnetica reprezinta un test care se foloseste de un camp magnetic si de pulsuri de radiofrecventa pentru vizualizarea imaginii diferitelor organe si tesuturi ale corpului. 
 

Adauga un comentariu