News Flash:

Spanacul, remineralizator de exceptie

1 Octombrie 2010
855 Vizualizari | 0 Comentarii
Spanac
Originar din Asia Mică, dar necunoscut de latini şi de greci, spanacul era folosit de arabi în scop terapeutic în tratarea „inflamaţiilor pieptului”, dar şi în „curăţirea intestinelor”. De altfel, şi medicii francezi l-au considerat cel mai bun laxativ.

Cea mai bogată sursă de fier

Vă mai amintiţi de Popeye Marinarul a cărui mancare de bază era spanacul? Chiar dacă unele persoane spun că nu are un gust tocmai plăcut, efectele benefice ale spanacului asupra sănătăţii sunt de necontestat. Spanacul a fost cultivat prima dată în Persia, apoi a ajuns în Africa de Nord prin filieră siriană şi arabă, fiind cultivat mai apoi în Europa, cu precădere în grădinile mănăstirilor. Şi chinezii l-au întrebuinţat în bucătăria lor încă de prin secolul al VII-lea, fiind însă apanajul regilor. Potrivit specialiştilor, spanacul constituie cea mai bogată sursă de fier din vegetale. Astfel, 60 de grame de spanac fiert conţin aproximativ 1,9 mg de fier. De asemenea, spanacul este bogat în calciu, vitaminele A, C, E, K, magneziu, precum şi în caţiva antioxidanţi vitali. Datorită amino-acizilor esenţiali conţinuţi, o porţie de spanac are aceeaşi cantitate de proteine pe care o conţin peştele, puiul sau ouăle.

Incetineşte evoluţia cancerului

Cercetările au scos la iveală faptul că spanacul încetineşte procesul de îmbătrînire şi are un rol extrem de important în lupta împotriva cancerului, încetinind simţitor înmulţirea celulelor cancerigene şi asta datorită conţinutului mare de fitonutrienţi. Femeilor care suferă de osteoporoză le este recomandat să consume spanac din belşug, datorită vitaminei K, benefică pentru sănătatea oaselor. Spanacul este recomandat şi celor care au probleme cardiovasculare, datorită antioxidanţilor ce luptă împotriva radicalilor liberi. Spanacul face parte totodată din lista alimentelor ce trebuie să intre în alimentaţia gravidelor, datorită conţinutului de acid folic, substanţă ce previne anomaliile sistemului nervos şi ale coloanei vertebrale la făt. De asemenea, spanacul reduce riscul apariţiei cancerului ovarian. Tot mulţumită conţinutului ridicat de acid folic, spanacul se ocupă şi de buna funcţionare a creierului.

Previne formarea cataractei

Datorită proprietăţilor sale antiinflamatorii, spanacul este indicat şi celor care suferă de artrită sau celor care au probleme cu vederea, prin conţinutul de luteină, un antioxidant ce protejează ochiul împotriva cataractei. El este un excelent remineralizator, în special în anemii, ajută la fixarea calciului în organism şi la producerea globulelor roşii, stimuland totodată şi funcţionalitatea stomacului. El este însă contraindicat persoanelor care suferă de gastrite, ulcere şi colite.

Suc energizant

Pentru beneficii maxime este bine ca spanacul să fie consumat şi gătit, astfel încat carotenoizii antioxidanţi să facă mai uşoară absorbţia elementelor nutritive de către organism. Spanacul proaspăt, păstrat mai mult de cateva zile la frigider sau dacă este dezgheţat şi recongelat în repetate randuri îşi pierde mult din valorile nutriţionale. Aşadar, este indicat să fie consumat în stare naturală. Alegeţi frunze proaspete de spanac, al căror miros trebuie să fie dulceag, şi preparaţi o excelentă salată, peste care se toarnă cateva picături de lămaie. Totodată se recomandă să se bea în fiecare dimineaţă un pahar cu suc de spanac, preparat cu puţin timp înainte de consumare. Una dintre cele mai sănătoase metode de a găti spanacul este introducerea frunzelor în cuptorul cu microunde, unde se ţin timp de cinci, şapte minute. Spanacul poate fi completat cu succes cu proteină din orez sau alte cereale. Pentru eliminarea acidului oxalic la persoanele cu probleme renale sau ale articulaţiilor, se recomandă fierberea spanacului în mai multe ape.

suc energizant
Distribuie:  
Incarc...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1997 (s) | 22 queries | Mysql time :0.063013 (s)

loading...