News Flash:

Sucurile de legume nelipsite din dieta

28 August 2003
819 Vizualizari | 0 Comentarii
•Sucurile din legume sunt recomandate in dieta pentru tratarea afectiunilor cardiovasculare, de ficat, rinichi, inflamatii gastrointestinale •Acestea au efecte terapeutice complexe

Sucurile din legume, cu valoare nutritiva ridicata, gust placut si aspect atragator, se pot obtine numai din produsele proaspete si de buna calitate. In general, sucurile de legume, prin compozitia lor complexa, sunt recomandate in dieta pentru tratarea afectiunilor cardiovasculare, de ficat, rinichi, a asteniei si inflamatiilor gastrointestinale. Ele pot fi realizate in diferite combinatii, cunoscute sub denumirea de cocteiluri de legume, asigurand in felul acesta efecte terapeutice complexe.

Sucul de tomate

Sucul de tomate este o bogata sursa de caroten, de vitamine C si P, contine cantitati insemnate de vitamina B1, B2, de fosfor, calciu, fier. Sucul de tomate este placut la gust si poate fi consumat simplu sau in amestec. Are o actiune utila in hiperaciditate si astenia stomacului, stimuleaza secretia de suc gastric si pancreatic. Exercita un efect laxativ si diuretic, favorizand eliminarea de urati, este util si in litiaza urica. Aportul mare de potasiu il face foarte util in stadiile postoperatorii.

Sucul din morcovi

In sucul de morcovi exista mult caroten, vitaminele B1, B2, substante pectice si bioioni. Morcovii si sucul acestora se recomanda persoanelor ce prezinta avitaminoza si hipoavitaminoza A, celor ce sufera de afectiuni hepatice, ca si acelora cu afectiuni legate de metabolismul mineral (pietre la rinichi). Se recomanda, de asemenea, femeilor insarcinate, precum si celor ce alapteaza. Sucul de morcovi este recomandat si copiilor, pentru persoane anemice, precum si celor ce vederea slaba.

Sucul din varza

Sucul de varza este bogat in aminoacizi, zaharuri, substante minerale si vitamina C. In medicina populara, varza si sucul realizat din aceasta leguma sunt recomandate in cazuri de insomnii, dureri de cap, afectiuni hepatice si vasculare. In medicina moderna, sucul din varza este folosit la tratarea ulcerului gastric si duodenal, a colitelor si gastritelor, a arteriosclerozei, precum si a diferitelor afectiuni cardiovasculare. Sucul de varza poate fi folosit si ca expectorant, precum si la tratarea inflamatiei cerului gurii. In timp ce varza, ca atare, este daunatoare in unele afectiuni digestive, sucul sau nu reprezinta asemenea contraindicatii.

Sucul din sfecla rosie

Sucul din sfecla rosie se remarca prin aportul in microelemente, in special in magneziu, zinc, cupru, brom, rubidiu, betaina. Betaina are un rol foarte important in procesul de dezvoltare, crestere si protectie a ficatului si stomacului. Are un efect benefic in diferite hepatite, ciroza ficatului, participa activ in metabolismul proteic, este util in enterite, colite, boala ulceroasa. Sucul din sfecla rosie reduce nivelul colesterolului din sange si poate constitui un adjuvant in tratamentul hipertensiunii.

Sucul din cartofi

Cartoful este leguma cea mai folosita in alimentatie. Tuberculii de cartof contin hidrati de carbon, substante pectice, saruri minerale, acizi organici, vitamine. Sucul proaspat este recomandat in medicina traditionala pentru tratarea gastritei, ulcerului gastric si duodenal, ca si in cazul arsurilor pielii (extern). Medicina moderna considera cartoful un aliment dietetic, recomandandu-l in meniurile indicate in diferite boli.

Sucul din dovleac

Dovleacul contine in principal grasimi, proteine si hidrati de carbon. Este bogat insa si in aminoacizi, vitamine, saruri minerale, microelemente etc. Sucul din dovleac serveste ca diuretic. Miezul sau intensifica traficul intestinal, creste fluxul de fiere si mareste diureza. Pentru calitatile sale, se recomanda in afectiunile cardiovasculare si renale, insotite de edeme, precum si in constipatie.

Sucul din pepene verde

In afara de zaharuri (fructoza, maltoza, glucoza, zaharoza), in pepenele verde se mai gasesc mari cantitati de substante pectice si celulozice, vitamine (C, B5, B9), saruri de fier si potasiu, aminoacizi etc. Pepenele verde este un desert ideal pentru zilele calduroase de vara, iar sucul este o bautura racoritoare, foarte placuta. Medicina populara il considera un bun diuretic, eficient contra febrei si a unor afectiuni hepatice si renale. Medicina moderna il recomanda in anemii, in afectiuni cardiovasculare, hepatice si renale.

Sucul din telina

Telina contine uleiuri eterice, aminoacizi, acizi organici, carotenoide, vitamine (B1, B2, C), hidrati de carbon, saruri minerale, etc. Sucul de telina are un puternic efect diuretic. Se foloseste atat pentru combaterea obezitatii, cat si pentru sporirea poftei de mancare, conform prescriptiilor date de medic.
Distribuie:  
Incarc...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1365 (s) | 24 queries | Mysql time :0.020050 (s)

loading...