News Flash:

Pofta de mancare, pofta de viata

Tratati anorexia!

1 Iulie 2010
874 Vizualizari | 0 Comentarii
anorexia
Anorexia este lipsa poftei de mancare, întalnită în boli febrile, digestive, cronice. Insă este şi o formă de anorexie nervoasă, caracterizată prin repulsia faţă de alimente, însoţită de pierderea totală a poftei de mancare.

Ignorată, poate duce la deces

O persoană cu anorexie, de cele mai multe ori manechine şi top modele, prezintă o greutate mult sub limita standardelor, impunandu-şi limite foarte drastice pentru cantitatea de alimente pe care are voie să o consume. Acestea au o imagine distorsionată asupra propriului corp, neputand să-şi menţină greutatea în limite normale, temandu-se mereu că acumulează kilograme în plus. Anorexia pe termen lung sau formele grave pot duce la înfometare, lipsa de interes pentru păstrarea stării de sănătate, mai precis, perceprea greşită a nevoilor organismului şi chiar la deces. Anorexia poate deveni cronică, deşi este posibilă recuperarea completă cu un tratament adecvat.

Infometarea manechinelor

Anorexia este, din păcate, tot mai răspandită, mai ales din pricina preluării fără discernămant a modelului de femeie acceptată de marile case de modă, pentru prezentări. Multe tinere se înfometează pur şi simplu, în dorinţa de a atinge nişte standarde artificial construite, uniformizatoare, de a intra în şabloanele impuse de unii care nu au nicio pregătire medicală. In aceste cazuri, anorexia trebuie tratată cu ajutorul psihologilor. Insă abordările naturiste nu contravin celorlalte măsuri ce trebuie luate, aşa că se pot folosi plante ce stimulează secreţia gastrică. Toate se administrează cu o jumătate de oră înainte de masă.

Genţiana activează secreţia gastrică

Rădăcina de ghinţură sau genţiană (Radix Gentianae), preparată sub formă de sirop, tinctură, infuzie, decoct sau vin tonic, este foarte bună în combaterea anorexiei.
Decoctul de genţiană se face dintr-o jumătate de linguriţă cu rădăcini la o cană cu apă şi se bea cate un sfert de cană înaintea meselor principale. Tinctura, realizată din 20 g de rădăcini macerate vreme de o săptămană, în 100 ml alcool, se consumă înainte de mese, luandu-se cinci, zece picături (copiii) şi 15 picături (adulţii).
Din genţiană se poate face şi un vin tonic. Se pun trei linguri de rădăcini macerate 24 ore, în 60 ml alcool de 80 de grade, într-un vas închis. Se adaugă apoi un litru de vin şi se lasă la macerat zece zile, agitandu-se din cand în cand. Se filtrează şi se adaugă 100-200 g de zahăr. Se ia cate o lingură, cu jumătate de oră înainte de mese. Este contraindicat pentru copii. Siropul se prepară astfel: peste o lingură cu rădăcini se adaugă 150 ml de apă în clocot şi se lasă la macerat şase ore, după care se filtrează. Se adaugă 250 g de zahăr, se fierbe şi se filtrează din nou. Se iau trei, patru linguriţe pe zi, înainte de mese.

Ţintaura vă scapă de boală

Infuzia de ţintaură (Herba Centauri) se prepară dintr-o linguriţă cu plantă, din care se bea cate un sfert, cu o jumătate de oră înainte de mese.
Siropul din infuzie preparat din două linguri cu plantă la 300 ml de apă, la care se adaugă, după filtare, o jumătate de kg de zahăr, este şi el recomandat în anorexie. Copiilor li se administrează cate un păhărel înaintea meselor principale.

Lichenul de piatră stimulează apetitul

Această specie de lichen carpatic (Lichen Islandicus) are gust amar, dar tocmai acesta îi conferă proprietatea de a stimula secreţiile biliare şi pancreatice.
Decoctul de lichen se face dintr-o linguriţă cu plantă la o cană cu apă. Se adaugă un varf de cuţit de bicarbonat de sodiu şi se bea un sfert de cană, înaintea meselor principale. Tinctura se prepară din 20 g de lichen macerat opt zile, în 100 ml alcool, din care se iau 15-20 picături înainte de mese.

Uleiuri volatile, fructe, condimente

Există şi cateva uleiuri volatile ce stimulează secreţia gastrică. Isopul (Herba Hyssopi) este una dintre plantele ce conţine astfel de uleiuri. Se prepară o infuzie din una, două linguriţe cu plantă la o cană cu apă, din care se beau două căni pe zi, înainte de mesele principale.
Fructele de anason, coriandru, fenicul pot fi folosite la realizarea unor infuzii: o jumătate de linguriţă la o cană cu apă; se bea cate o cană înainte de mese. Şi din măghiran se poate face infuzie, cu efecte benefici în tratarea anorexiei: o linguriţă cu plantă la o cană cu apă. Se beau două căni pe zi, înainte de mese.

"Cocteil" cu efecte spectaculoase

Se prepară din amestec de rădăcini de ghinţură (Radix Gentianae), rizomi de obligeană (Rhizoma Calami), ţintaură (Herba Centauri), schinel (Herba Cnici), pelin (Herba Absinthi) - tonic amare; măceşe (Fructus Cynosbati) - vitaminizante; coriandru (Fructus Coriandri) - aromatizant. Se face infuzie din o linguriţă cu amestec la o cană cu apă şi se beau două căni pe zi, cu jumătate de oră înainte de mesele principale.
Atenţie! Acolo unde nu a fost vorba de un amestec de mai multe plante pentru realizarea unui preparat, se va lua doar una dintre plantele recomandate, nu toate o dată.
Distribuie:  
Incarc...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1397 (s) | 24 queries | Mysql time :0.018866 (s)

loading...