Eveniment-Social

Un iesean a obtinut anularea penalitatilor la intretinere – FOTO

Publicat: 10 iun. 2011
_____ Vizualizări 0 Comentarii

@ Hotararea a fost luata de Tribunalul de Arbitraj Judiciar, pe baza Legii 175/2010 @ „Eu am incercat sa explic multora ca se poate, dar m-au luat in ras”, spune reclamantul @ Hotararea arbitrala este definitiva si irevocabila, iar penalitatile vor fi sterse si de la asociatia de proprietari

Un iesean a reusit sa obtina intr-o instanta anularea penalitatilor de peste 53 de mii de lei calculate la intretinere. Stefan Paraschiv este viceprimar in comuna Rediu si a acumulat datorii la intretinere, pentru o locuinta din Iasi, de aproximativ 16 mii de lei. Penalitatile pentru intarzierea la plata calculate de furnizorii de utilitati s-au ridicat, in luna februarie, la 53.300 de lei, suma pe care Stefan Paraschiv nu a vrut sa o mai achite. „Am fost incasat dupa ureche si mi-au bagat mie la plata toate pierderile. Am analizat legile si am vazut ca exista posibilitatea anularii acestor penalitati”, a declarat Stefan Paraschiv.
Practic, viceprimarul a „descoperit” Legea 175/2010, pentru modificarea Legii nr. 230/2007, privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari.

Lege fara norme

Din momentul in care a identificat cadrul legal care sa-l ajute, Stefan Paraschiv a cautat juristi dispusi sa-l sprijine. „Legile sunt facute la noi asa cum sunt facute. Multi mi-au spus ca nu am nici o sansa, pentru ca legea respectiva nu are norme de aplicare, chiar daca este in vigoare. Cineva mi-a spus atunci ca se poate rezolva prin Biroul de mediere”, a explicat Paraschiv. Urmatorul pas a fost sa-i convinga si pe cei de la Asociatia de Proprietari de necesitatea demersului, pentru a obtine radierea definitiva a penalitatilor, si nu redistribuirea acestora catre vecini. „Eu am vrut sa fie bine si pentru mine, si pentru ceilalti. Nu era normal ca penalitatile pe care mi le-au calculat sa fie redistribuite vecinilor si sa le plateasca ei. Potrivit articolului al II-lea din Legea 175/2010, proprietarii care isi achita integral cotele de contributie la cheltuielile asociatiilor de proprietari in termen de 12 luni de la data intrarii in vigoare a legii sunt scutiti de la plata penalitatilor generate de suma restanta. Aceste prevederi se aplica familiilor al caror venit net minim lunar pe membru de familie nu depaseste suma de 1.000 de lei. Mai mult, sumele cu titlu de penalitati datorate la asociatiile de proprietari si anulate conform legii respective vor fi anulate si din obligatiile contractuale existente intre asociatiile de proprietari si societatile furnizoare de servicii.

Hotarare irevocabila

Ieseanul a achitat in luna martie suma de aproximativ 16 mii de lei, cat reprezenta datoria la asociatie, dupa care s-a prezentat la Tribunalul Arbitral, impreuna cu reprezentantul asociatiei de proprietari, in calitate de parat. Arbitrul desemnat, Razvan-Ionut Costin, a luat act de faptul ca datoriile au fost platite si ca venitul pe membru de familie este sub 1.000 de lei. Fiind considerate indeplinite conditiile cumulative din lege, s-a dispus „radierea penalitatilor in cuantum de 53293,27 lei” si, mai mult, penalitatile respective „vor fi radiate si din obligatiile contractuale stabilite intre asociatia de proprietari si furnizorii de servicii”. Hotararea arbitrala, pronuntata pe data de 12 mai, este obligatorie si are efectul unei hotarari judecatoresti definitive. Mai mult, actul emis de Tribunalul Arbitral a devenit definitiv si irevocabil prin renuntarea la calea de atac. „Pot sa spun ca sunt multumit. Actiunea a costat in jur de 1.600 de lei, ceea ce e nesemnificativ in comparatie cu suma pe care o calculasera ca penalitati. Eu am incercat sa explic multora ca se poate aplica legea, dar m-au luat in ras”, a adaugat Stefan Paraschiv.

Adauga un comentariu