News Flash:

Un nou val de scumpiri necontrolate

17 Septembrie 2007
1814 Vizualizari | 3 Comentarii
Un nou val de scumpiri necontrolate
• Patronatele si producatorii din industria alimentara sustin ca preturile alimentelor vor continua sa creasca ingrijorator, in special la produsele de baza, de care iesenii nu se pot lipsi sub nici o forma • Cel mai rapid ritm de crestere a preturilor l-a inregistrat uleiul si zaharul • Astfel, pretul uleiului s-a majorat cu aproximativ 30 la suta in numai cateva zile si va continua sa creasca, in functie de ritmul de majorare a pretului la semintele de floarea- soarelui, dupa cum au declarat reprezentanti din industria uleiului • Scumpirile vin la doar o saptamana dupa ce pretul fructelor si legumelor a explodat in pietele iesene • Efectele secetei din aceasta vara si inundatiile din ultima perioada au avut ca principal efect diminuarea cantitatii de fructe si legume si aparitia speculei • Perioada este una nefasta din toate punctele de vedere, pentru ca valul de scumpiri s-a suprapus cu sfarsitul perioadei concediilor si inceputul anului scolar, timp in care buzunarele iesenilor sunt deja secatuite


Patronatele si producatorii din industria alimentara sustin ca preturile alimentelor vor continua sa creasca ingrijorator, in special la produsele de baza, de care cetatenii nu se pot lipsi sub nici o forma. Pe lista scumpirilor se afla produsele de baza, precum uleiul, legumele, fructele, ouale, lactatele si, nu in ultimul rand, painea. Cresterea necontrolata este explicata prin seceta din aceasta vara, prin productia slaba comparativ cu anii trecuti si prin calitatea indoielnica a produselor. Indiferent de locul de unde iesenii aleg sa mearga sa se aprovizioneze, numai simpla vedere a preturilor da dureri de cap. Cel mai rapid ritm de crestere a preturilor l-a inregistrat uleiul si zaharul. Astfel, pretul uleiului s-a majorat cu aproximativ 30 la suta in numai cateva zile si va continua sa creasca, in functie de ritmul de majorare a pretului la semintele de floarea- soarelui, dupa cum au declarat reprezentanti din industria uleiului. In prezent, semintele de floarea-soarelui din noua recolta se achizitioneaza cu 10 mii lei (1 RON) pe kilogram, in timp ce, in aceeasi perioada a anului trecut, pretul materiei prime era de numai 6.800-7.000 lei (0,68 - 0,7 RON) pe kilogram. In timp ce in supermarketuri un litru de ulei se vinde cu preturi cuprinse intre 47.000 lei (4,7 RON) si 50.000 lei (5 RON), in magazinele de cartier, preturile au ajuns si la 70.000 lei (7 RON) pe litru. Chiar si pentru un kilogram de zahar, iesenii sunt nevoiti sa scoata mai multi bani din buzunarele deja golite de cheltuielile aferente inceperii anului scolar si a perioadei de-abia incheiate de concedii.

Aceasta nu este singura scumpire anuntata pentru aceste produse, avand in vedere faptul ca in intervalul octombrie-decembrie va fi recoltata sfecla, si aceasta afectata de seceta. Cresterea pretului ar putea fi determinata, pe de o parte, de costurile mai mari la energie electrica si combustibil, care reprezinta 80 la suta din costurile care aduc produsul pe raft. Pe de alta parte, conform producatorilor din industrie, Romania se confrunta in primul rand cu lipsa materiei prime, la care se adauga factori externi, precum evolutia cursului valutar, pretul zaharului la bursele mondiale si reformele care trebuie puse in aplicare, ca urmare a aderarii la Uniunea Europeana. Pe piata ieseana predomina fabricile care folosesc ca materie prima trestia de zahar. Situatia este similara si la nivel national unde, din opt fabrici producatoare, doar trei folosesc sfecla de zahar.



Preturile, plusate si de specula

Specialistii in domeniu apreciaza ca nejustificabila cresterea preturilor pentru producatorii care folosesc trestia de zahar ca materie prima. "Cresterea preturilor se justifica doar pentru producatorii care folosesc sfecla de zahar, pentru ca au costuri suplimentare implicate de aderare, din cauza taxelor de restructurare si a celor de productie pe care trebuie sa le achite, urmare a politicii Uniunii Europene. Nu este, insa, justificabila cresterea preturilor din partea producatorilor care folosesc trestia de zahar", a declarat Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara (FNSIA). Scumpirile vin la doar o saptamana dupa ce pretul fructelor si legumelor a explodat in pietele iesene. Seceta din aceasta vara si inundatiile din ultima perioada au avut ca principal efect diminuarea cantitatii de fructe si legume si aparitia speculei. Comerciantii prezenti au profitat astfel de lipsa concurentei si au pus la dispozitia clientului produse la preturi duble fata de anul trecut. Doritorii trebuie sa scoata din buzunar 25 mii lei (2,5 RON) pentru un kilogram de ceapa si tot atat pentru un kilogram de ardei gras, cate 30 de mii lei (3 RON) pentru fiecare kilogram de gogosari, morcovi, rosii si vinete. Nici pentru muraturile pentru iarna, gospodinele nu scapa mai usor. Un kilogram de castraveti are pretul de pornire de 30 mii lei (3 RON), iar un kilogram de varza alba - 25 mii lei (2,5 RON). Alte trei produse noi, mai rare pe pietele iesene, sunt conopida, la nu mai putin de 40 mii lei (4 RON) kilogramul, gutuile - tot la 40 mii lei (4 RON) kilogramul si pepenele verde pentru murat la 5 mii lei (0,5 RON) bucata.



Noi scumpiri la paine, carne si produse lactate

Pentru perioada urmatoare se anunta si alte scumpiri alarmante. "In jur de intai octombrie, vor fi noi scumpiri la alte produse din industria alimentara. Pretul la lapte si produse lactate va creste cu 15 la suta, carnea de vita si pasare se va scumpi cu 20 la suta, iar painea cu 15 la suta", a afirmat Dragos Frumosu. Specialistii in domeniu preconizeaza si o crestere considerabila a pretului painii. Scumpirea painii este generata de seceta, de lipsa sistemelor de irigatii corespunzatoare si scaderea interesului oamenilor fata de agricultura. Toate acestea au facut ca productia de grau sa fie mult sub asteptari, aproximativ 50 la suta din necesarul de panificatie. Mai mult, si aceasta cantitate redusa de grau, dar de o buna calitate, a inceput sa fie exportata pentru preturi mai bune. Un alt motiv care influenteaza pretul painii este concurenta care apare fata de produsele din Ungaria sau Bulgaria. Acum, pretul painii in Romania este cel mai mic din toata Europa, fiind de trei sau patru ori mai mic decat in celelalte tari.


Distribuie:  
Incarc...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (3)

ion  | #18905
Totdeauna raportam pretul din tara la cele din U.E. Dar veniturile cand o sa le comparam in mod real ?
Eu  | #18906
Si salariile in Romania cam cu cat sunt mai mici raportate la cele din celelalte tari ?
LIli  | #18907
pretul piinii in Romania este cel mai mic dar PENSIILE in Rominia cum sint??????????
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1356 (s) | 22 queries | Mysql time :0.020551 (s)

loading...