News Flash:

Un producator local de bere trage sa moara

14 Iulie 1999
933 Vizualizari | 0 Comentarii
•In plin sezon Asbeer SA Iasi are mari dificultati

Asbeer SA este un producator de bere binecunoscut iesenilor, fiind si cel mai vechi din urbe. De altfel cladirile in care se desfasoara activitatea de productie sint vechi de 200 de ani, fiind atestate documentar la 1786 de catre Ion Mavrocordat care i-a acordat unui medic danez dreptul de a fabrica bere. Din 1992 a inceput privatizarea firmei, in 1993 capitalul trecind integral in proprietate privata. Capitalul social al firmei este in valoare de 32 de milioane de lei la nivelul anului 1992, o reevaluare ridicind probabil valoarea la circa 4 miliarde de lei. Din 1992 si pana in 1996 firma a reinvestit jumatate din profit in retehnolgizare, fiind inlocuite unele utilaje si competat fluxul tehnologic cu utilaje noi pentru a optimiza productia.
Segmentul tinta pentru care produce fabrica este constituit din persoane cu venituri modeste, fiind bine stiut ca cei cu venituri medii si peste medie se orienteaza catre marcile imbuteliate sau catre berea la halba produsa de firme cunoscute. Toate aceste marci sint insa pasteurizate pentru a avea o durata de valabilitate mai mare, avind aditivi care sa le mareasca perioada de garantie. Nu e cazul berii produse de Asbeer, aceasta fabrica fiind singura din Modova care produce bere nepasteurizata, durata de valabilitate fiind in acet caz de 12 zile daca berea este pastrata la rece.
Acum, Asbeer SA produce de 2-3 ani la doar 50-60% din capacitatea de productie, clientii - care se aprovizioneaza zilnic sau la 2-3 zile - fiind in mare majoritate din orasul Iasi, foarte putini cumparind bere pentru Tg. Frumos si Pascani. Doar in lunile iunie, iulie si august este folosita intreaga capacitate de productie, totalul anual fiind de circa 50.000 de hectolitri. Pretul ,,la poarta fabricii" este de 4.000 de lei/litrul, fara TVA.
Profitul inregitrat la sfirsitul anului 1998 a fost de aproape 400 de milioane de lei, dar previziunile pentru anul in curs sint pesimiste: in conditiile in care preturile utilitatilor au crescut cu circa 30%, pretul materiilor prime (malt si orz) s-a dublat, fondul de salarii a crescut cu aproape 50% pentru ca salariile sa nu piarda ,,contactul" cu preturile, iar accizele s-au ridicat la circa 35%, o estimare optimista ar fi un profit zero. O sansa pentru Abeer SA (ca si pentru ceilalti producatori de bere) o constituie schimbarea incadrarii acestei bauturi la categoria alimente, declara cei din conducerea firmei, si nu numai ei; din pacate, aceasta depinde insa de cei care fac legile, si nu de producatori.
Alec Danila
Distribuie:  
Incarc...

Libertatea.ro

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2016 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2345 (s) | 33 queries | Mysql time :0.025647 (s)