Eveniment-Social

Unul dintre cei mai buni medici din lume opereaza la Neurochirurgie

Publicat: 03 dec. 2010
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Unul dintre cei mai buni medici din lume opereaza la Neurochirurgie
1

@ Timp de doua zile, de dimineata pana seara, prof. dr. Patrik Courthoux din Franta, unul dintre cei mai buni medici din lume in tratamentul prin embolizare, a operat opt bolnavi cu patologii complexe @ Acesti pacienti cu malformatii arterio-venoase complexe sau anevrisme cerebrale nu aveau posibilitati financiare pentru a se opera in strainatate @ „Din 2006 se foloseste sistemul de explorare endovasculara, metoda embolizare. Medicul chirurg intervine printr-un vas de sange, artera femurala, pentru a evita interventia chirurgicala deschisa. Adica pacientul nu mai este operat la cap. Prin aceasta metoda, riscurile sunt mai mici, durata de spitalizare mai scurta, dar sechelele neurologice exista, fie ca este vorba de aceasta metoda, fie ca se intervine prin operatia clasica. Profesorul francez este o somitate in domeniu pe plan international”, a spus neurochirurgul Nicolae Dobrin, care a facut parte din echipa operatorie

Unul dintre cei buni medici din lume in tratamentul prin embolizare a operat opt bolnavi la Spitalul Prof. Dr. Nicolae Oblu (Neurochirurgie) din Iasi. Alaturi de medicii neurochirurgi din spitalul mentionat, prof. dr. Patrik Courthoux, din Franta, a efectuat opt interventii chirurgicale prin metoda embolizare, un sistem de explorare endovascular care inlocuieste tratamentul clasic, cel chirurgical, deosebit de agresiv pentru pacienti si cu risc de complicatii. Pacientii care au fost operati sufereau de patologii complexe cu o rezolvare extrem de dificila. Ei nu aveau posibilitati financiare pentru a merge sa se opereze in strainatate. Sufereau de malformatii arterio-venoase complexe sau anevrisme cerebrale. Dupa cum sustin medicii specialisti, anevrismele sunt dilatatii ale vaselor de sange din creier. Peretele vasului de sange poate fi mult mai subtire decat e normal. Cu timpul, sub presiunea sangelui, zona unde peretele este mai subtire se deformeaza, sangele se aduna, apare fisura si se rupe, iar lichidul sangvin iese din vas si se produce hemoragia intracerebrala. Profesorul francez Patrik Courthoux are o colaborare de cativa ani cu medicii de la Spitalul Prof. Dr. Nicolae Oblu din Iasi. „Din 2004, in fiecare an, profesorul Courthoux vine la spital pentru un curs practic, opereaza alaturi de noi pacienti cu patologii complexe. Din 2006 se foloseste sistemul de explorare endovasculara, metoda embolizare. Medicul chirurg intervine printr-un vas de sange, artera femurala, pentru a evita interventia chirurgicala deschisa. Adica pacientul nu mai este operat la cap. Prin aceasta metoda riscurile sunt mai mici, durata de spitalizare mai scurta, dar sechelele neurologice exista, fie ca este vorba de aceasta metoda, fie ca se intervine prin operatia clasica. Profesorul francez este o somitate in domeniu pe plan international. Timp de doua zile a operat de dimineata pana seara”, a spus medicul neurochirurg Nicolae Dobrin, unul dintre medicii care a facut parte din echipa operatorie.
Starea de sanatate post operatorie a pacientilor este buna, cu o singura exceptie. In cazul unui pacient, dupa aplicarea tratamentului prin embolizare, s-a produs o hemoragie, iar medicii au fost nevoiti sa recurga si la operatia clasica. Pacientul suferea de o malformatie complexa.

Profesorul francez da indicatii online

Neurochirurgii ieseni se consulta permanent cu prof. dr. Patrik Courthoux, chiar si cand sunt in sala de operatie ii solicita parerea. „Profesorul va reveni in luna martie sau aprilie anul viitor. Avem permanent o colaborare online si ne consultam in diferite cazuri. Il putem apela si intraoperator in timp real pentru a rezolva o anumita problema in cazul pacientului. Cred ca aceasta colaborare va dura inca 10 ani pana reusim sa recuperam, sa-i ajungem din urma in ceea ce priveste acest tratament”, a spus medicul Nicolae Dobrin.

Discutii cu studentii, medicii rezidenti si specialisti

Profesorul francez a tinut si doua cursuri teoretice pentru studenti, medici rezidenti si specialisti. Primul a avut ca tema „Accidentele ischemice la copil, cazuri rare, greu de diagnosticat si tratat”. La al doilea curs s-a discutat despre complicatiile tratamentului endovascular. „Tendinta actuala la congrese si lucrari stiintifice este de a discuta cazurile dificile, complicatiile pe care trebuie sa ni le asumam, sa gasim solutii pentru a le trata, sa discutam cu pacientul, cu familia. Daca spui la congrese internationale ca, de exemplu, dintr-o suta de cazuri toate au fost rezolvate cu succes, ti se inchide microfonul”, a declarat neurochirurgul Nicolae Dobrin.

Adauga un comentariu