News Flash:

Vanzarile de carne s-au redus considerabil

24 Septembrie 2000
1321 Vizualizari | 0 Comentarii
•Cum importul de astfel de produse a ajuns sa aiba o pondere importanta, reprezentantii crescatorilor de animale propun unele masuri pentru relansarea acestui sector

Vanzarile de carne de porc s-au redus la mai bine de jumatate in ultima perioada, consecinta a preturilor piperate practicate de comercianti, dar mai ales ca urmare a scaderii puterii de cumparare a populatiei. Conform datelor statistice, in primele sapte luni ale acestui an, productia fizica industriala la carne de porc s-a cifrat la 3.338 tone, cu 23,4% mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut. Totusi, in magazinele iesene se gasesc din abundenta atat carne de porc, cat si preparate din carne, lucru care poate fi explicat si prin importurile masive efectuate, in special din Ungaria. Tocmai de aceea, desi principalii furnizori de carne si preparate din carne au cam disparut din peisajul autohton, nu se poate spune ca exista pericolul unei crize. Prin evaziune fiscala, pentru ca pretul de comercializare sa fie cat mai accesibil populatiei (foarte multi comercianti, in special din piete, preiau cu acte in regula doar un singur porc, de exemplu, dar vand cinci-sase pe zi - sustine un fost administrator de societate care se ocupa de preluarea si prelucrarea carnii de porc), cu marfa de calitate indoielnica adusa de moldoveni, cu ceea ce se importa, iesenii au asigurate produsele necesare. Daca si le mai permit. In contextul in care numarul producatorilor de carne s-a diminuat considerabil in ultimii ani, Uniunea Interprofesionala pentru Agricultura si Alimentatie a propus o serie de masuri pentru revitalizarea acestui sector. Astfel, se solicita practicarea unei taxe pe valoarea adaugata de un nivel cat mai redus, pentru a stimula consumul, dar si reesalonarea datoriilor si penalitatilor la bugetul de stat, in conditii avantajoase pentru producatorii care realizeaza profit din exploatare. Totodata, Uniunea mai cere exceptarea de la taxa vamala a importurilor de porumb pana la noua recolta, promovarea unui set de masuri pentru descurajarea exporturilor de orz, grau si porumb, prin acordarea de prime pentru consumul intern, precum si constituirea de stocuri de cereale destinate interventiei pe piata in momentele de criza. Reprezentantii crescatorilor de animale mai cer mentinerea clauzei de salvgardare la importul de carne de porc, pasare si preparatele din carne importate din Ungaria. In 1998, importurile de carne de pasare din Ungaria au avut o pondere in consumul intern de 41%, in jur de 18% anul trecut si in prima parte a acestui an. De altfel, in primul semestru au fost importate circa 11.000 tone de carne de pasare (la o productie interna de 50.000 tone) si aproape 28.000 tone de carne si preparate din carne de porc. Chiar daca oferta de carne de pe piata este destul de mare, reprezentantii crescatorilor de animale sustin ca problema o reprezinta reducerea drastica a cererii. Totusi, Guvernul ar trebui sa se gandeasca sa puna in aplicare un set de masuri menite sa relanseze productia in acest sector. Pentru ca, fiind mai sarace, firmele de profil romanesti obtin produse cu mult mai sanatoase decat cele aduse din import.

Ionut SAVA
Distribuie:  
Incarc...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1708 (s) | 22 queries | Mysql time :0.019858 (s)

loading...