News Flash:

Zahar autohton cu gust amar

30 Noiembrie 2006
1426 Vizualizari | 2 Comentarii
Zahar autohton cu gust amar
• In timp ce germanii au reusit sa aduca pe linia de plutire fabrica de zahar de la Roman, israelienii de la Pascani au vandut Nectar SA la fier vechi • Unitatile economice din domeniul procesarii sfeclei de zahar trec in ultimii ani printr-o vadita criza financiara


Economia judetului se duce de rapa. Chiar daca specialistii de la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Iasi sustin ca in urmatorii ani productia de sfecla de zahar de la Iasi va creste, singura fabrica de zahar din zona este inchisa. Oportunitatea nu a fost ratata de germanii de la Agrana Zucker und Starke, care detin o fabrica de prelucrare a sfeclei de zahar si a zaharului brut la Buzau. Mai mult, germanii au stat la cotitura si au preluat in anul 2000, in momentul in care SC Nectar SA Pascani a inceput sa se clatine, SC Danubiana SA Roman, devenita anul trecut Agrana SA Roman. In timp ce germanii au reusit sa aduca Danubiana pe linia de plutire, israelienii de la Pascani au vandut Nectar SA la fier vechi. In acest moment, toata productia de sfecla a judetului ajunge la Roman. Producatorii din zona Pascani, cea mai importanta din punctul de vedere al culturii de sfecla, pierd destul de mult din cauza transportului.

Unitatile economice din domeniul procesarii sfeclei de zahar trec in ultimii ani printr-o vadita criza financiara. Fabrica de Zahar SA Bod - Brasov, Agrana SA Roman, Zahar SA Calarasi si Zaharul SA Ludus sunt de trei ani pe pierderi, in timp ce datoriile la bugetul de stat, pentru firmele din domeniu, au ajuns la ordinul miilor de miliarde. Nu de putine ori, producatorii si procesatorii de zahar au acuzat autoritatile de faptul ca au dus o politica neechitabila si nu au sprijinit acest sector. Criticile s-a indreptat indeosebi spre importurile de zahar din Republica Moldova, de la sfarsitul anului 2004, an in care firmele din domeniu autohtone se confruntau cu dificultati financiare. Producatorii si procesatorii au aratat ca importurile au fost dirijate spre anumiti beneficiari care au manipulat piata si care au venit cu preturi sub costurile de productie din Romania, datorita eliminarii taxelor vamale de import, pentru care Guvernul Romaniei a acordat o dispensa.



Fenomenul Pascani

Anul 2000 a insemnat pentru SC Nectar SA inceputul declinului, venit pe fondul acumularii unor datorii tot mai mari, incapacitatii de plata a furnizorilor de materie prima si a costurilor de productie mari, datorate instalatiilor vechi si mari consumatoare de energie. In anul 2000, la Nectar SA Pascani lucrau 348 de salariati, iar fabrica avea o cifra de afaceri de 145 miliarde lei (14,5 milioane RON). Totodata, activele unitatii economice erau in acelasi an de 62,9 miliarde lei (6,29 milioane RON), dublu fata de anul 2001, cand vanzarile masive de terenuri si hale de productie, alaturi de punctele de colectare a sfeclei de zahar din judet, au lasat fabrica cu active de numai 34 miliarde lei (3,4 milioane RON). Ultimul an in care fabrica de zahar a avut activitate de productie este 2004, cand unitatea economica a avut un numar de 283 de salariati care, in acelasi an, au ingrosat numarul somerilor din orasul de pe Siret.



Creste productia de sfecla

Conducerea de la DADR Iasi sustine ca estimarile facute pentru productia din anii urmatori arata ca suprafetele cultivate cu sfecla de zahar vor creste in detrimentul porumbului si graului. Daca in primavara acestui an au fost cultivate 4.500 hectare cu sfecla, pentru 2007 se estimeaza o suprafata dubla cultivata cu aceasta cultura. Aceasta in conditiile in care in acest an productia la sfecla de zahar a fost una foarte buna, 32 mii kilograme la hectar, fata de anii precedenti, 16-18 kilograme la hectar. Marii agricultori au scos si peste 70 mii kilograme la hectar. In plus, pentru fiecare hectar cultivat cu sfecla de zahar agricultorii au primit subventii de la stat de 15 milioane lei (1.500 RON).



fenomenul pascani
Distribuie:  
Incarc...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (2)

cetateanul turmentat  | #2958
mi se pare normal daca lasa astia totul in paragina de ce nu ar lasa si fabrica asta ... prea mult zahar dai in diabet...
dar ar putea face ca la reclama aia "are gust de zahar, e facut din zahar, dar nu e zahar ..." e rahat..
tanta  | #2959
VREAU SA VAND certificatul de actionar
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1394 (s) | 24 queries | Mysql time :0.015429 (s)

loading...