International

​Trei noi nave cu cereale vor pleca vineri din Ucraina

Publicat: 04 aug. 2022
Nava transport cereale
​Trei noi nave cu cereale vor pleca vineri din Ucraina

Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a declarat joi seară că trei noi nave care transportă cereale vor părăsi Ucraina vineri, relatează agenţia oficială turcă Anadolu, citată de AFP.

„Plecarea celor trei nave este planificată datorită muncii intensive a Centrului comun de coordonare (CCC)”, a afirmat ministrul, fără a preciza porturile de plecare ale navelor.

O primă încărcătură de cereale exportate de Ucraina de la începutul invaziei ruseşti pe 24 februarie a părăsit portul Odesa luni.

Prima încărcătură autorizată de cereale ucrainene a ajuns marţi seară la Istanbul

Prima încărcătură autorizată de cereale ucrainene de la începutul războiului, pe 24 februarie, a ajuns marţi seară la Istanbul, relatează AFP.

Plecat de la Odesa, în sudul Ucrainei, luni dimineaţă, cu 26.000 de tone de porumb cu destinaţia Liban, Razoni, un cargo sub pavilionul Sierra-Leone, urmează să petreacă noaptea la ancoră în largul coastelor Turciei şi va fi inspectat miercuri dimineaţă de o echipă internaţională la intrarea în Bosfor, a precizat Ministerul turc al Apărării.

Este primul export autorizat în virtutea acordului semnat pe 22 iulie la Istanbul între Ucraina şi Rusia, datorită unei medieri a Turciei şi sub egida ONU, pentru a debloca porturile ucrainene şi a uşura presiunea asupra pieţelor agricole. Potrivit jurnaliştilor AFP de la faţa locului, nava, de 186 de metri lungime, a ajuns la o distanţă la care putea fi zărită de pe coastă înainte de ora locală 19.00 (16.00 GMT).

Nava care a plecat din Istambul se îndreasptă spre Liban

Nava care a plecat din Istambul se îndreasptă spre Liban, au declarat oficialii ucraineni şi turci, relatează CNN, potrivit news.ro.

Ministerul turc al Apărării a anunţat, marţi, că inspecţia navei Razoni va fi efectuată de o delegaţie formată din reprezentanţi ai Turciei, Rusiei, Ucrainei şi Naţiunilor Unite.

„Nava Razoni a trecut de inspecţia Centrului Comun de Coordonare şi este gata să ajungă la destinaţie”, a declarat ministrul ucrainean al Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, pe Facebook.
Adauga un comentariu