Stiri medicale

1 din 3 adulți se pot confrunta cu COVID-19 severă, arată un studiu

Publicat: 14 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
1 din 3 adulți se pot confrunta cu COVID-19 severă arată un studiu
1 din 3 adulți se pot confrunta cu COVID-19 severă

1 din 3 adulți se pot confrunta cu COVID-19 severă, arată un studiu realizat de cercetătorii de la UCSF Benioff Spitalele de Copii.

Studiul a analizat datele extrase dintr-un eșantion reprezentativ de aproximativ 8.400 de bărbați și femei cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani și a concluzionat că „vulnerabilitatea medicală” globală a fost de 33% pentru bărbați și 30% pentru femei. Impactul fumatului a depășit alte riscuri mai puțin intalnite, au raportat cercetătorii UCSF în studiul lor, publicat în Journal of Adolescent Health pe 13 iulie.

Datele din Centrele de Control și Prevenire a Bolilor din SUA, care nu sunt incluse în studiul UCSF, indică faptul că, în timp ce pacienții peste 65 de ani au o probabilitate semnificativă de spitalizare in comparatie cu persoanele tinere, decalajul se restrânge.

1 din 3 adulți se pot confrunta cu COVID-19 severă

Cercetatorii condusi de Sally Adams au determinat vulnerabilitatea prin referirea la indicatorii identificati de CDC. Acestea au inclus afecțiuni cardiace, diabet, astm curent, afecțiuni imune (cum ar fi lupus, gută, artrită reumatoidă), afecțiuni hepatice, obezitate și fumat în ultimele 30 de zile. În plus, cercetătorii au adăugat e-țigările la consumul de tutun intrucat au fost asociate cu efecte adverse asupra funcției respiratorii și imunitare.

Deoarece nu există date despre impactul relativ al fiecăruia dintre factorii de risc, cercetătorii au utilizat o estimare generală a vulnerabilității medicale de a avea cel puțin unul dintre indicatori ca variabilă a rezultatului, mai degrabă decât un scor cumulat de indicatori. Astfel, vulnerabilitatea medicală a fost evaluată în funcție de fiecare indicator, astfel încât, printre fumători, de exemplu, 100% au fost vulnerabili pentru COVID-19 severă.

Cele mai notabile dintre rezultate au fost că vulnerabilitatea medicală s-a situat la 16,1 la sută pentru cei 6741 de nefumători, față de 31,5 la sută pentru eșantionul complet de 8405 adulți tineri, care au inclus fumători.

Fumatul legat de progresia COVID-19

„Dovezi recente indică faptul că fumatul este asociat cu o probabilitate mai mare de progresie a COVID-19, inclusiv severitatea crescută a bolii sau decesul”, a spus Adams. „Fumatul poate avea efecte semnificative la adulții tineri, care de obicei au rate mici pentru majoritatea bolilor cronice.”

Studiul, care a utilizat datele din Studiul Național de Interviuri pentru Sănătate, a constatat că în ultimele 30 de zile, 10,9 la sută au fumat o țigară, 4,5 la sută au fumat un produs trabuc și 7,2 la sută au fumat o e-țigară. Numărul de fumători – 1.664 sau 19,8 la sută – a fost mai mare decât numărul de persoane cu astm (8,6 la sută), obezitate (3 la sută) și tulburări imune (2,4 la sută). În plus, 1,2% au avut diabet, 0,6% au avut o afecțiune hepatică și 0,5% au avut o afecțiune cardiacă.

„Riscul de a fi vulnerabil din punct de vedere medical la boli severe este înjumătățit atunci când fumătorii sunt eliminați din eșantion”, a declarat autorul Charles Irwin Jr.. „Eforturile de a reduce fumatul și consumul de țigari electronice în rândul adulților tineri ar putea scădea probabil vulnerabilitatea lor la boli severe, noteaza medicalxpress.com.

Diferențele de gen au fost notate în cinci indicatori de vulnerabilitate. Femeile au avut mai multe șanse de astm (10 la sută față de 7,3 la sută), să fie obeze (3,3 la sută față de 2,6 la sută) și să aibă afecțiuni imune (3,2 la sută față de 1,6 la sută). Dar, în mod semnificativ, mai puține femei tinere fumau, ceea ce a dus la o vulnerabilitate medicală totală de 29,7 la sută comparativ cu 33,3 la sută pentru bărbații tineri.

Adauga un comentariu