Boli si tratamente

10 cai de contaminare cu virusul hepatic C

Publicat: 20 ian. 2011

Hepatita C afecteaza aproximativ 3% din populatia globului, iar tara noastra, cu cei mai de o jumatate de milion de bolnavi, ocupa locul intai in Europa.

Hepatita C este o afectiune inflamatorie a ficatului produsa de virusul hepatic C, care are ca efect distrugerea acestui organ. Cei mai multi bolnavi sunt asimptomatici, in faza initiala a bolii. Atunci cand acestea apar sunt destul de usoare si specifice si altor afectiuni: oboseala, pierderea apetitului, greata si dureri musculare. Boala progreseaza lent si duce la unele persoane la afectarea severa a ficatului, uneori dupa 20-30 de ani de la infectare. 

Un test de sange poate spune daca tratamentul in hepatita C este eficient  

In medie, dupa aproape zece ani, boala ajunge in stadiul de hepatita cronica (55-85% dintre cazurile raportate anual ajung in faza cronica), iar dupa 20 de ani, apare ciroza. Studiile efectuate arata ca aproximativ 20% dintre bolnavii de hepatita cronica fac ciroza mai tarziu. De asemenea, hepatita cronica C este asociata cu un risc crescut de cancer hepatic.

Modalitatile de contaminare:

1. Transfizia de sange sau efectuarea unei interventii chirurgicale inainte de 1992. In zilele noastre, riscul de infectare cu acest virus prin acte medicale este aproape nul.

2. Utilizarea in comun a unor obiecte de igiena personala: lama sau aparat de ras, periuta de dinti, forfecuta (cele care favorizeaza contactul direct intre sangele unei persoanei infectate si cel al altei persoane).

3. Utilizarea drogurilor injectabile. In Romania sunt inregistrate aproximativ 45.000 de bolnavi care s-au contaminat astfel..

4. Contactul accidental al sangelui unei persoane (de exemplu o rana) cu sangele unei persoane infectate.

5. Transmiterea de la mama la fiu. Femeile diagnosticate cu acest virus prezinta un risc de aproximativ 5% sa transmita boala copilului, fie in timpul sarcinii, fie la nastere.

6. Utilizarea instrumentelor stomatologice nesterilizate sau insuficient sterilizate.

7. Transmiterea sexuala este posibila, dar rar intilnita. Riscul este de maxim 2-3% in cazul relatiilor cu un partener stabil si de 4-6% pentru persoanele cu mai multi parteneri sexuali.

8. Dializa renala, in cazul nerespectarii normelor de prevenire a infectiilor.

9. Tatuajele si piercing-ul

10. Folosirea unor instrumente nesterilizate pentru realizarea manichiurii

Virusul hepatitei C nu se transmite prin aer, tuse, stranut, imbratisari si sarut, alimente, apa, utilizarea in comun a tacamurilor si a paharelor, folosirea toaletelor publice.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit