Info Turism

10 cetati suite pe dealurile Romaniei – FOTO

Publicat: 04 ian. 2012

De obicei, cand ma gandesc la o cetate/fortareata/castel romanesc, in afara arhicunoscutelor Bran, Sighisoara si Peles, memoria mea incepe sa-mi faca probleme, iar exemplele  sunt tot mai putine pe masura ce incerc sa ma gandesc la locuri cu adevarat speciale, relevante pentru istoria tarii, impresionante prin statura cu care domina relieful inconjurator si evidentiate cateodata de ignoranta ce le ascunde. Lista mea nu e exhaustiva, e doar rezultatul unor scurte cautari pe net. Am incercat sa scot elementele cunoscute de pe lista (asa se explica lipsa Branului sau Sighisoarei) si sa obtin o imprastiere cat mai eficienta la nivelul intregii Romanii.

1. Cetatea Saschiz

Cetatea construita pe un deal impadurit este opera comunitatii germane din zona. Zidul de incinta este inalt de 9 metri iar de-a lungul lui au fost inserate si Turnul Scolii, Turnul Munitiei, Turnul Voievodal, Turnul Preotului, Turnul Portii si Turnul de Paza. Din capela cetatii nu a mai ramas decat o ruina astazi iar singura urma intacta este fantana adanca de 65 de m care ar face legatura, printr-un tunel subteran, cu centrul comunei Saschiz.

2. Cetatea Rupea

Cetatea Rupea a fost construita pe un masiv de bazalt in apropierea drumului ce lega Transilvania de Moldova si Tara Romaneasca prin pasurile sud-estice. Atestata documentar din 1324, cetatea pe care putem sa o vedem astazi a fost construita in trei faze. In prima faza, ce a precedat colonizarea germana, a fost construita cetatea de sus, cetatea de mijloc in secolul al XV-lea iar cetatea de jos in secolul al XVII-lea.

Rupea a fost cunoscuta sub numele de Ramidava, anterior cuceririi Daciei, un castru cu denumirea Rupes (stanca) fiind asezat in aceeasi zona.

3. Cetatea taraneasca Rasnov

Cetatea Rasnov, una dintre cele mai bine pastrate cetati din Romania, a fost construita de catre locuitorii Rasnovului. Datorita faptului ca cetatea are o fantana adanca de 143de metri in interior, ea a capatata o reputatie unei cetati de necucerit. De altfel, invaziile tatarilor in Tara Barsei erau de neoprit, mai putin la poalele Rasnovului si a cetatii Brasovului.

O legenda spune ca, in timpul unui asediu, rasnovenii au pus doi prizonieri turci sa sape fantana in mijlocul cetatii si i-au asigurat ca odata ce au terminat munca vor fi lasati sa plece. Prizonierii au muncit timp de 17 ani timp in care au scris versete din Coran pe peretii fantanii, soarta lor nefiind clara: unii spun ca ar fi fost lasati sa plece iar altii ca ar fi fost executati dupa terminarea fantanii.

În timpul revolutiei de la 1821 si a celei din 1848 multi revolutionari s-au refugiat in cetate.

4. Cetatea Heracleea (Enisala)

Cetatea Enisala este situata pe un deal ce domina imprejurimile, la intersectia unor importante drumuri de apa si de uscat. Cetatea a fost construita de bizantini si genovezi la sfarsitul sec. XIII si inceputul sec. XIV. În timpul lui Mircea cel Batran cetatea a trecut in stapanirea Tarii Romanesti, iar la sfarsitul domniei acestuia, cand Dobrogea a fost cucerita de catre turci, in cetate s-a instalat o garnizoana militara otomana.

5. Cetatea Poienari

Cetatea Poienari este situata la o altitudine de 850 m, pe un platou din culmea muntelui Cetatea. Construita de catre Vlad Tepes domina Cheile Argesului de pe o stanca abrupta ce se inalta la peste 200 metri deasupra Cheilor Argesului.

Vlad Tepes, supranumit Dracula datorita cruzimii sale, a folosit munca fortata a unor targovisteni razvratiti in construirea cetatii. În Letopisetul Cantacuzinesc se spune ca Vlad Tepes, voind sa pedepseasca boierii targovisteni, care ii ucisesera un frate  “ i-a ridicat pe toti, cati au fost oameni mari, pre toti i-au intepat de au ocolit cu ei targul; iar cati au fost tineri cu nevestele lor si cu fete mari, asa cum au fost impodobiti in Ziua Pastilor, pe toti i-au dus la Poienari de au lucrat la cetate pana s-au spart toate hainele dupre ei si au ramas toti deznascuti in piele goale”.

6. Cetatea de Colt

La limita muntilor Retezat, pe un colt de stanca, se gaseste Cetatea de Colt. Construita de familia Candea din Raul de Mori la inceputul secolului XXIV, cetatea a avut un rol defensiv si a fost printre cele mai importante din Transilvania.

Legenda spune ca Jules Verne a vizitat cetatea impreuna cu femeie misterioasa, ce a devenit mai tarziu sursa de inspiratie pentru nuvela “Castelul din Carpati”.

7. Cetatea Devei

Cetatea Devei se afla pe un deal vulcanic de pe teritoriul orasului Deva, Romania. Astazi, Cetatea Devei este o ruina, in urma unei explozii produse in anul 1849 in magazia cu praf de pusca a fortaretei.

8. Cetatea Carasova

Cetatea a fost construita deasupra Cheilor Carasului iar diferenta de nivel intre cetate si raul Caras, de la poalele dealului, este de aproximativ 200 m. Cetatea este inconjurata de prapastie pe trei laturi. Prima mentiune documentara privind existenta cetatii este din 1323 iar in momentul aparitiei in documente, ea apartinea regelui de atunci al Ungariei, Carol I Robert de Anjou. Printre castelanii de Carasova, cea mai marcanta personalitate a fost cea a lui Filipo Scolari. Cetatea a fost cucerita de catre turci in anul 1520.

9. Cetatea Neamtului

Cetatea Neamtului este printre cele mai cunoscute monumente medievale din Romania. Construita de Petru I, istoria ei este intim legata de cea a Musatinilor si a marelui voievod al dinastiei, Stefan cel Mare. Se spune ca in cele sase veacuri de existenta portile cetatii s-au deschis doar pentru primirea lui Mihai Viteazul.

10. Cetatea Siria

De la inceputurile ei documentare (prima mentiune din anul 1318), a fost o cetate regala, iar numele cetatii a fost legat de regele Ungariei Sigismund de Luxemburg, de Iancu de Hunedoara si familia despotului sarb Gheorghe Brancovici, dar si de familia voievodului Transilvaniei, Stefan Bathory.loading...

Adauga un comentariu