Stiri medicale

10 dusmani ai vitaminelor si mineralelor

Publicat: 16 feb. 2012

Vitaminele si mineralele sunt substante bioactive necesare pentru activitatea vitala a organismului. Acestea actioneaza in asociatie cu enzimele, avand o influenta ppozitiva asupra metabolismului, totodata determinand descompunerea substantelor nutritive si eliberarea de energie. Pentru formarea rezervelor necesare organismului, vitaminele si mineralele iau de infruntat o seama de „hoti”. Iata cativa dusmani ai vitaminelor si mineralelor:

1. Alcoolul
Consumat in exces, acesta determina distrugerea vitaminei A (esentiala pentru formarea normala a retinei, buna functionare a ficatului si a tiroidei si formarea sangelui), a complexului de vitamine B (esential in metabolism, prevenirea cresterii colesterolului), precum si a unui numar variat de minerale: calciu, caliu, fier, zinc si magneziu.

2. Nicotina
Neutralizeaza in organism vitaminele A (cu efect antitumoral), C (esentiala pentru starea buna a vaselor de sange, a dintilor, oaselor), E (vitamina dragostei si a fertilitatii) si microelementul cunoscut cu numele de seleniu – esential in mentinerea activitatii creierului la varste inaintate, reducerea simptomelor post-menopauza, imbatranirea tesuturilor, detoxifierea ficatului, cresterea imunitatii.

3. Cofeina
Substanta activa in cafeau, ciocolata si ceai. Distruge complexele de vitamine B si PP (cu rol antiinfectios) si reduce continutul in organism a unui grup de microelemente precum calciul, caliul, fierul si zincul.

4. Aspirina
Neutralizeaza in organism vitaminele A (responsabila de mentinerea vazului, reglarea tensiunii arteriale, fortificarea sistemului imunitar), C (esentiala pentru detoxifierea organismului si folosirea rezervelor de fier) si complexul de vitamine B, la acestea alaturandu-se si calciul.

5. Antibioticele
Distrug complexul de vitamine B (esential in procesul de crestere, formarea globulelor rosii, buna functionare a sistemului nervos) si microelemente ca magneziu, fier si calciu.

6. Somniferele
Reduc continutul de calciu in organism si impiedica asimilarea in organism a vitaminelor A (esentiala pentru sanatatea gingiilor si a parului), D (esentiala pentru asimilarea calciului si depunerea acestuia in oase), E (esentiala in buna functionare a tiroidei, ameliorarea randamentului psihic), B12 (responsabila de reglarea ciclului menstrual, preventia pierderii de memorie).

7. Zaharul
Consumul excesiv de zahar rafinat si de dulciuri duce la distrugerea vitaminei B1 si reduce absorbtia celorlalte vitamine.

8. Grasimile
Grasimile consumate in exces determina si ele o pierdere de vitamine, respectiv de vitamina E, care le impiedica pe celelalte vitamine sa se oxideze. Nu se recomanda insa un regim complet lipsit de grasimi, deoarece acesta ar priva organismul de vitamina A.

9. Congelarea si expunerea la lumina
Tehnologiile alimentare implica stocarea, congelarea, decongelarea, incalzirea si fierberea alimentelor. In fiecare din aceste etape se pierd vitamine si saruri minerale. Mai mult, vitaminele sunt perisabile, fiind sensibile la lumina, caldura si oxidanti.

Vitamina A este distrusa prin fierbere. Varza, adevarat rezervor de vitamina C, pierde prin fierbere aproximativ 80 la suta din aceasta vitamina. Pestele isi pierde toate vitaminele prin fierbere si prin prajit.

Pentru a pastra cat mai multe vitamine in hrana, este indicat sa se dea o atentie deosebita pregatirii alimentelor si chiar remediilor din plante medicinale, pentru a nu le compromite zestrea de vitamine. Recomandarea nutritionistilor este ca legumele si fructele sa se consume crude, alimentele sa se gateasca in vase acoperite, inabusit, cu cat mai putina apa, cruditatile sa fie rase cu foarte putin timp inainte de a se pune in mancare, iar legumele si fructele sa fie pastrate la rece, in locuri ferite de lumina.loading...

Adauga un comentariu