Secretele istoriei

10 lucruri de stiut despre populatiile antice

Publicat: 09 ian. 2014
Aheii–este numele colectiv poporului din Iliada- Homer, acestia reprezinta forta greceasca. Totusi acestui colectiv i se mai atribuie niste denumiri: danaani- acesta este numele primului trib care a dominat Peloponezul si zona din apropiere de Argos  si argivi- vine de la numele primei capitale a aheilor,Argos.
Amoriti– denumirea este atribuita unui popor din a II-a jumatate a mileniului III i.Hr. care a ocupat o parte din Mesopotamia si era vorbitor al unei limbi semitice. Acestia sunt cunoscuti in randul popoarelor sub diferite denumiri precum : Mar.Tu- sumerieni, Tidnum sau Amurrūm- akkadieni, Amar- egipteni, scrie historia.ro.
Auruncii– populatie de origine italica ce a locuit in jurul mileniului I i.Hr. in sudul Italiei. Limba vorbita de aurunci face parte din grupul oscana. Sursele romane ii descrie ca pe o populatie neevoluata, care preferau sa traiasca in sate defensive in varful dealurilor.
Edomitii– sunt membrii entitatii etnice si statale antice bazata pe o uniune de triburi, vorbitori de o limba semita. Edomitii sunt mentionati in Biblia ebraica. Au fost anexati , in mai multe randuri, regatului Iudeii, pierdandu-si definitiv regatul in timpul invaziei bbiloniene. In epoca greco-romana erau cunoscuti sub numele idumei insa, cu timpul, edomitii au fost asimilati de catre evreii antici.
Lucanii– este numele unui popor antic din Italia, vorbitor de limba oscana( sau umbriana) –din familia limbilor italice. Numele triburilor lor erau : Atinati, Bantini, Eburini, Grumentini, Numestrani, Potentini, Sontini, Sirini, Tergilani, Ursentini, Volcentani.( Naturalis Historia, III, 98. de Plinius cel Batran ).
Marcomanii– “locuitorii de frontiere” , reprezinta un trib antic germanic inrudit cu suebii si longobarzii. Acestia au purtat razboaie impotriva Imperiului Roman.
Quazii– sunt membrii unui trib germanic stabilit in Moravia in secolul I d. Hr. Quazii au purtat batalii cu Imperiul Roman in timpul imparatului Marc Aureliu, impreuna cu marcomanii, sarmatii precum si alte triburi.
Sabinii– sunt membrii unui grup etnic italic, stabilit in nord-estul Latium-ului. Potrivit legendei lupta dintre romani si sabini, a dus la rapirea sabinelor, rapire ordonata de catre Romulus.
Volscii– este numele unui popor antic italic. Acestia se pare ca au locuit zone partial deluroase sau mlastinoase din sudul regiunii Latium Lazio, intre Aurunci,  Samniti si Hernici.


loading...

Adauga un comentariu