Boli si tratamente

10 lucruri nestiute despre creier

Publicat: 21 feb. 2017
7
Din cele mai vechi timpuri, medici sau nu au incercat sa descifreze rolul pe care il joaca acest organ plasat intre urechi, potrivit livescience.com. Concluzia care se prefigureaza in mod clar este aceea potrivit careia creierul este daca nu cea mai complexa, oricum printre cele mai complexe materii din univers.
1.Creierul uman este mare… Greutatea unui creier normal al adultului este de 1,3-1,4 kilograme. Unii medici neurochirurgi au descris consistenta unui creier viu ca fiind asemanatoare pastei de dinti, insa potrivit neurochirurgului Katrina Firlik, autoarea cartii „ Another Day in the Frontal Lobe: A Brain Surgeon Exposes Life on the Inside“, o comparatie mai buna poate fi gasita in magazinul alimentar. „Creierul nu se imprastie precum pasta de dinti. Nu-ti ramane pe degete asa cum se intampla cu aceasta pasta de dinti. Tofu – varianta soft – este o comparatie mult mai potrivita“, a explicat aceasta. Daca nu sunteti incantati de comparatie ganditi-va asa: 80% din ce contine craniul este creier, plus cantitati egale de sange, lichid cefalorahidian si tesut neural. Daca am amesteca toate aceste ingredient intr-un blender am obtine 1,7 litri, cantitate insuficienta pentru a putea umple o sticla de lichid de 2 litri.
2…dar se face tot mai mic Se pare ca oamenii care au trait acum 5000 de ani aveau creierul ceva mai mare decat il avem noi. „Stim din dovezile arheologice gasite in Europa, China, Africa de Sud sau Australia, faptul ca s-a micsorat cu circa 10%“, a explicat antropologul  John Hawks, profesor la Universitatea Wisconsin- Madison. Cercetatorii au descoperit insa ca desi se face tot mai mic, creierul evolueaza si devine tot mai eficient.  Alti oameni de stiinta sunt de parere ca cutia craniana se tot micsoreaza ca urmare a dietei care include acum alimente mai usor masticabile astfel ca o marime excesiva nu se mai justifica. Oricum ar fi, ce este important de retinut este faptul ca marimea creierului nu este corelata direct cu inteligenta si nu sunt dovezi care sa ateste ca oamenii care au trait in urma cu multe mii de ani erau mai mintosi decat cei de astazi.
3.Creierul este un aspirator de energie Creierul omului modern este un soi de „capcaun“ care aspira foarte multa energie din organism. Desi cantareste 2% din greutatea corporala, consuma circa 20% din totalul oxigenului din sange si 25% din zahar (sub forma de glucoza), potrivit datelor Colegiului American de Neuropsihofarmacologie. Aceasta nevoie de energie a pornit o apriga disputa printre antropologi care au incercat sa afle cu ce era alimentat creierul atunci cand era mai mare. Multi cercetatori au fost de parere ca este vorba despre carne, pornind de la ideea ca stramosii nostri erau vanatori. Dar carnea nu putea fi in acele timpuri o sursa fiabla de hrana, au replicat altii. Un studiu publicat in 2007 intr-o publicatie a Academiei Nationale de Stiinte dezvaluia ca cimpanzeii stiu cum sa sape in savana pentru a gasi tuberculi bogati in proteinele de care au nevoie, astfel ca nu ar fi exclus ca si stramosii nostri sa fi stiut unde sa gaseasca vegetalele necesare pentru a hrani cum trebuie creierul.
4.Suntem destepti pentru ca avem riduri Care este secretul inteligentei speciei umane? Raspunsul pare sa stea in circumvolutiunile de pe suprafata creierului. Se pare ca acestea se formeaza inca de la nastere si nu apar altele noi pe tot parcursul vietii. Cortexul cerebral insumeaza 100 de miliarde de neuroni sau celule nervoase. Oamenii de stiinta sunt de parere ca aceste cute au aparut odata cu evolutia omului, cu achizitia de noi functii cerebrale si a fost dictata de lipsa de spatiu din cutia craniana.   Astfel de cirumvolutiuni au fost descoperite si la rudele noastre primate, precum si la elefanti, iar la delfini se pare ca sunt chiar mai pronuntate decat la oameni.
5.Majoritatea celulelor din creier nu sunt neuroni Desi se spune ca utilizam doar 10% din puterea pe care o are creierul, acest lucru nu este adevarat, insa e cert ca neuronii reprezinta doar 10% din celulele creierului. Restul de 90% o reprezinta celulele gliale, despre care specialistii in neurostiinte credeau ca sunt doar niste celule care tin laolata neuronii. Recent insa s-a descoperit ca acestea fac mai mult de-atat: ofera servicii suport pentru neuroni, de la protectie fata de suprasarcina nervoasa, pana la promovarea si modularea functionarii sinapselor, adica a acelor conexiuni dintre neuroni.
6.Creierul  este un club exclusivist La fel ca bodyguarzii unui club de noapte, ansamblul de celule cunoscute sub numele de bariera sange-creier lasa doar cateva molecule sa patrunda in sistemul nervos central. Capilarele care hranesc creierul sunt legate intr-un tesut fin si des care nu permite accesul moleculelor mari. Proteine speciale transporta dincolo de aceasta bariera doar nutrientii necesari si substantele care hranesc creierul. Doar „elita“ are permis de libera trecere. Aceasta bariera care protejeaza creierul are si un aspect negativ insa: tine afara si medicamentele salvatoare, astfel ca medicii care trateaza tumorile acestui organ trebuie sa foloseasca acele pilule care sparg legaturile dintre aceste celule, fapt care lasa creierul temporar vulnerabil la infectii.  Una din solutiile moderne de spargere a barierei este data de nanotehnologie. Un studiu publicat in 2009 in revista Cancer Research a dezvalut modul in care nanoparticule special concepute prin inginerie pot trece de aceasta bariera si ataca celulele tumorale. In viitor, combinatia dintre nanoparticule si medicamente chimioterapice poate deveni una din caile prin care tumorile sa fie tintite si distruse.
7. Creierul debuteaza ca un tub Fundatia creierului este „turnata“ devreme. Trei saptamani dupa conceptie, un invelis de celule embrionare numite placi neurale incep sa formeze tubul neural. Acest tesut este baza viitorului sistem nervos central. Celulele aflate in acest tub neural incep sa se inmulteasca si sa se diferentieze in primul trimestru de sarcina si continua sa o faca pe tot parcursul celui de-al doilea trimestru, atunci cand apar celulele gliale si neuronii. Circumvolutiunile creierului apar mai tarziu, dupa a 24-a saptamana de sarcina.
8.Creierul adolescentilor nu este pe deplin format Parintii adolescentilor pot rasufla usurati. parte din atitudinea rebela a copiilor pe cale sa devina adulti este cauzata in parte de insuficienta dezvoltare a unor parti din creier. Una dintre regiunile care trece printr-o dezvoltare dramatic in timpul adolescentei este cea a lobului frontal, acolo unde au sediul functii precum judecata si luarea deciziilor. Volumul materiei cenusii cunoaste un maximum de dezvoltare in perioada dinaintea pubertatii si cunoaste un declin in perioada adolescentei. Un studiu din 2005 publicat in jurnalul Child Development arata ca partea din creier responsabila cu indeplinirea mai multor sarcini in acelasi timp nu este suficient dezvoltata inainte de 16-17 ani.
9.Creierul nu inceteaza niciodata sa se transforme Studiile stiintifice nu foarte recente ajunsesera la concluzia ca odata deveniti adulti creierul isi pierde plasticitatea, adica abilitatea de a forma noi conexiuni neuronale. Se pare insa ca nu este chiar adevarat. O cercetare din 2007 facuta pe pacienti care suferisera atacuri cerebrale a dovedit ca organul cel mai complex din corp se adapteaza distrugerilor intervenite la nivelul nervilor si incearca sa suplineasca abilitatile pierdute prin activarea altor zone ale creierului. Studiile recente au aratat ca antrenarea intensa a creierului prin meditatie poate schimba structura si functionarea acestui organ.
10. Creierul femeilor difera de al barbatilor Este adevarat. Imagistica moderna a aratat ca exista diferente la nivelul creierului legate de felul in care femeile si barbatii simt durerea, iau deciziile si coabiteaza cu stresul. Nu se stie inca daca aceste diferente sunt genetice sau tin de experienta. Insa, in cea mai mare parte creierul femeilor este similar cu cel al barbatilor.
sursa: adevarul.ro
Adauga un comentariu