Magazin

10 lucruri pe care nu le știai despre Netter – ilustratorul atlasului de anatomie

Publicat: 29 ian. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
10 lucruri pe care nu le știai despre Netter - ilustratorul atlasului de anatomie

Dacă ești atras de domeniul medical și/sau ești parte a sistemului, numele lui Frank Netter îți sună, cu siguranță, cunoscut. Așa cum deja știi, Netter a lăsat lumii o valoroasă moștenire: atlasul de anatomie care conține ilustrații realizate manual chiar de către acesta dintr-o perspectivă clinică. (în limba română atlasul Netter se află la ediția a 5 a).

Dar povestea din spatele acestui nume este mult mai complexă și, putem spune, chiar inspirațională. Ai, așadar, un motiv în plus ca să fii curios să descoperi 10 lucruri pe care nu le știai despre Netter.

  1. Și-a dorit să devină artist. Primele pasiuni ale lui Netter nu aveau nimic în comun cu medicina. Direcția profesională pe care și-a ales-o inițial a fost una artistică, reușind să se remarce prin talentul său. Așa se face că, în timpul liceului, a obținut o bursă de studii la Academia Națională de Design. 
  2. A făcut ilustrații pentru Saturday Evening Post și The New York Times. În cadrul  Academiei Naționale de Design a avut ocazia să-și exploateze și, totodată, educe și cizeleze talentul. Cunoștințele acumulate aici și perseverența lui l-au ajutat să se remarce, într-o primă fază, într-o zonă mai comercială a designului, făcând ilustrații pentru Saturday Evening Post și The New York Times. 
  3. Mama sa l-a convins să renunțe la cariera de artist și să se îndrepte spre medicină. Fiecare decizie pe care a luat-o – benevol sau puternic influențat de părinți – s-a dovedit a fi o piesă de puzzle așezată la locul potrivit. Deși pasionat de desen și cu un talent confirmat, Frank Netter nu a fost susținut de părinții săi în această direcție. În special mama sa a insistat ca acesta să urmeze studiile la medicină, considerând că este o carieră mult mai potrivită pentru fiul său.  
  4. A studiat medicina  la Universitatea din New York. Deși pasionat de desen, Netter a răspuns pozitiv îndemnului venit din partea mamei sale. Astfel  ajunge să studieze medicina la Universitatea din New York și să facă, ulterior, un internship pe chirurgie la Bellevue Hospital.
  5. Nu a renunța niciodată, cu adevărat, la pasiunea lui inițială – desenul. În medicină a reușit să se remarce cu ușurință, descoperind chiar că este un domeniu care i se potrivește. Cu toate acestea, Netter nu a renunțat, în realitate, niciodată la prima lui  pasiune: desenul. Atlasul de anatomie al lui Netter apărut mai târziu (care se bucură și astăzi de un foarte mare interes în lumea medicală) este dovada că acesta a știut să construiască o punte între cele două domenii. Timp de 50 de ani a îmbinat, așadar, medicina cu arta oferind medicinii o resursă esențială: ilustrația medicală. 
  6. În 1989 apare prima ediție a cunoscutului atlas de anatomie Netter. Frank Henry Netter a rămas cunoscut ca un chirurg american pasionat de realizarea manuale de ilustrații medicale. Pornind de la această pasiune pentru ilustrație medicală apare și prima ediție a atlasului său de anatomie umană: „Capela Sixtină personală”. Acesta a fost publicat în anul 1989. 
  7. S-a integrat cu ușurință în elitele intelectuale ale celor două lumi, aparent, diferite: arta și medicina. Rezultatele remarcabile pe care le-a obținut atât în artă cât și în medicina i-au oferit accesul la cercurile profesionale din care făceau parte elitele societății americane ale celor două domenii.
  8. Și-a sfidat condiția modestă, trăind din plin visul american. Deși de o proveniență modestă – părinții lui făceau parte din clasa muncitoare și au fost proprietarii unui mic magazin de papetărie din New York – Frank Netter a evoluat ușor din perspectivă financiară și din cea a statutului social, ajungând, astfel, să dețină locuințe opulente în Long Island și Palm Beach.
  9. Mai multe lucrări publicate se leagă, astăzi de numele lui. Cele mai importante lucrări publicate care se leagă de numele lui Frank Netter sunt: Simpozioane clinice (Clinical Symposia), Colecția de ilustrații medicale ale lui Netter (The Netter Collection of Medical Illustrations), Atlas de anatomie a omului (Atlas of Human Anatomy)
  10. Fiica sa, Francine Mary Netter, a publicat o carte cu biografia tatălui său. Povestea remarcabilă a lui Frank Netter – medicul ilustrator – este relatată, într-o notă personală cu inserturi de informații pe care doar ea le poate cunoaște într-o formă completă și nealterată, în cartea scrisă chiar de fiica lui, Francine Mary Netter (Medicine’s Michelangelo – The life and art of Frank H. Netter, MD)

Despre atlasul de anatomie Netter ediția a 5-a

A apărut versiunea în limba română a atlasului Netter. Ea vine cu o serie de îmbunătățiri și actualizări (introducerea noțiunilor de anatomie în contextul imagisticii clinice, introducerea de materiale noi din perspectiva ilustrațiilor și a terminologiilor, reorganizarea ordinii planşelor cu scopul de a reda cu un grad mare de acurateţe metodele curente de predare a anatomiei în universitățile de medicină, reducerea etichetării unor imagini, etc.)

Adauga un comentariu