Actualitate

10 lucruri pe care nu le stiai despre samurai

Publicat: 14 mart. 2014

Samuraii sunt, cel mai probabil, cea mai cunoscuta clasa sociala din Japonia antica. Razboinici prin educatie, ei luptau impotriva raului (dar si intre ei) urmand un cod moral foarte strict care le guverna intreaga viata si activitate.

10. Femeile samurai
Chiar daca "samurai" este un termen strict masculin, bushi (clasa sociala din care provin samuraii) nu au avut ezitari in a educa similar in arte martiale si strategie si femeile. Acestea erau numite “Onna-Bugeisha” si participau la lupte alaturi de omologii lor barbati.

Arma preferata a femeilor samurai era naginata, o sulita care avea o lama curbata la unul dintre capete, arma foarte versatila, in ciuda greutatii ei reduse.

Deoarece textele istorice ofera foarte putine informatii despre femeile samurai, se poate presupune ca acestea erau o minoritate restransa. In orice caz, cercetarile arata ca femeile samurai participau la lupte mai des decat arata aceste texte. Potrivit testelor ADN, 35 din cele 105 ramasite ale razboinicilor descoperite pe locul bataliei de la Senbon Matsubaru erau femei.

9. Armura
 Unul dintre lucrurile cele mai bizare la samurai era armura. Cu un aspect ciudat, ornata din belsug, armura era proiectata pentru mobilitate si functionalitate. O armura buna era una masiva, dar suficient de flexibila pentru a permite miscarea libera in lupta. Armura era confectionata din placi de piele sau metal, asamblate cu sireturi din piele sau matase. Bratele erau protejate de niste aparatori usoare, dar foarte rezistente. Uneori, bratul drept nu era protejat, pentru a oferi maximum de mobilitate.

Cea mai ciudata si mai complicata parte a armurii era casca Kabuko. Aceasta era facuta din bucati de metal nituite, fata si fruntea fiind protejate de o aparatoare care se lega la spate. Cea mai interesanta parte a castii era aparatoarea de gat (devenita celebra dupa  seria Razboiul Stelelor, designul castii lui Darth Vader fiind copiat dupa cel al castilor samurailor), care proteja samuraiul de sageti sau lovituri de sabie din orice pozitii.

Uneori, costumul era ornat cu simboluri demonice, pentru a infricosa adversarii.

Desi a suferit destule modificari de-a lungul timpului, armura samuraiului a ramas intotdeauna foarte complicata pentru un privitor neavizat. A, si v-am spus ca primele modele de veste antiglont moderne au fost inspirate din aceasta armura?

8. Homosexualitatea
 Putina lume cunoaste ca samuraii erau extrem de "open-minded" in ceea ce priveste relatiile sexuale. La fel ca si spartanii, un alt popor de razboinici, samuraii nu numai ca acceptau relatiile intre persoane de acelasi sex in randurile lor, ba chiar le incurajau activ.

Cuplurile erau, de regula, formate dintr-un razboinic cu experienta si un tanar care era antrenat de acesta. Practica era cunoscuta ca "wakashudo" (calea tineretii) si era practicata de catre toti membrii castei. De fapt era atat de comuna incat, daca un samurai nu o practica, se nasteau intrebari pe aceasta tema.

7. Samuraii straini
 Cei care au vazut filmul Ultimul Samurai stiu ca, in anumite conditii, o persoana din afara Japoniei putea lupta alaturi de samurai si chiar sa devina unul de-al lor. Aceasta onoare (care includea un set de arme si un nume japonez) putea fi oferita numai in conditii speciale de catre conducarii cei mai puternici, cum ar fi daimyo (stapan teritorial) sau shogun.

Se cunosc doar patru persoane c[rora li s-a facut onoarea de a fi facute samurai: aventurierul William Adams, colegul lui Jan Joosten van Lodensteijn, ofiterul de marina Eugene Collache si traficantul de arme Edward Schnell. Dintre toti, Adams a fost primul si cel mai influent, ajungand, la un moment dat, chiar consilier al shogunului.

6. Numarul lor
 Multi cred ca samuraii erau o forta de elita rara (cum ar fi, in zilele noastre, SEAL sau Spetnaz) sau o mica casta de nobili, bine definita. Nimic mai fals! Samuraii erau o intreaga clasa sociala. La origine, "samurai" inseamna "cei care slujesc interesele nobilimii". In timp, termenul a evoluat si a devenit asociat cu clasa sociala bushi. La apogeul puterii lor, samuraii reprezentau 10% din populatia Japoniei, ceea ce inseamna ca aproape toata populatia de azi Japoniei are un stramos samurai.

5. Moda
 Samuraii au fost vedetele epocii lor si stilul lor de a se imbraca a influentat moda. Cu exceptia ocaziilor, stilul lor de a se imbraca nu era spectaculos. In schimb, hainele lor erau elaborate, fiecare amanunt fiind studiat cu grija pentru a corespunde unui razboinic, fiin concepute pentru viteza, calatorii pe distante lungi si libertate de miscare.

Costumatia obisnuita consta in pantaloni largi (hakama) si un kimono sau hitatare (o vesta din doua parti, care se prindea pe umeri). Costumul lasa armele la vedere iar hitatare putea fi dezbracat foarte repede in cazul unui atac. Kimonoul era facut, de regula din matase, pentru ca era usor, pastra racoare si arata bine. Ca incaltaminte, samuraii optau pentru saboti de lemn sau sandale.

Tunsoarea samurailor era cea mai distinctiva parte a aspectului lor: toti purtau o coafura mot, care a fost copiata de restul claselor sociale si raspandita in toata Japonia.

4. Armele
 Fiind soldati, samuraii foloseau anumite arme. La inceput, foloseau chokuto, o sabie mai subtire si mai mica decat a cavalerilor medievali. Pe masura ce tehnica manuirii sabiei a progresat, samuraii au trecut la sabiile curbate, care ulterior au evoluat in katana, cea mai faimoasa sabie din lume si simbolul samurailor. Codul samurailor statua ca sufletul lor se afla in katana, de aici si importanta care i se dadea acestei arme. Perchea katanei era daisho, o sabie mai scurta (sau un pumnal), care era simbolul clasei samurailor.

Desi unii samurai se luptau exclusiv cu katana, cei mai multi aveau o abordare mai practica, folosind orice arma aveau la indemana, arcul si sulita numarandu-se printre acestea. In secolul 16, atunci cand au aparut armele de foc, samuraii au abandonat arcurile in favoarea acestora iar mai tarziu nu se sfiau sa foloseasca chiar si tunuri.

3. Educatia
 La fel ca toti nobilii din perioada lor, samuraii erau mai mult decat razboinici. Majoritate erau foarte bine educati, astfel ca, in timp ce doar cativa europeni stiau sa citeasca, toti samuraii aveau un grad ridicat de cunostinte, inclusiv in literatura si matematica.

Codul Bushido dicta ca un samurai sa se autodepaseasca in toate domeniile, nu numai in lupta. Astfel, concursurile de poezie (haiku), pictura monocroma, amenajarea gradinilor si, nu in ultimul rand, ceremonia ceaiului erau aspecte comune ale culturii samurailor. Ei mai studiau caligrafia, literatura si aranjarea florilor (ikebana).

2. Aspectul fizic
 Armura si arsenalul purtat de samurai ii facea sa para gigantici, si nu de putine ori au fost descrisi ca fiind uriasi, bine facuti. In realitate, majoritatea samurailor erau micuti – un samurai din secolul 18 era subtirel si avea 1,60-1,65 metri inaltime. Pentru comparatie, un cavaler european masura 1,80-1,95 metri.

Comparati cu japozezii de rand, samuraii erau mai "parosi" si aveau un ten mai deschis, iar nasul era mai "european".

1. Sinuciderea rituala
 Una dintre cele mai terifiante actiuni a samurailor este seppuku 9sau harakiri). Aceasta este o sinucidere rituala, care se practica atunci cand samuraiul nu a reusit sa urmeze codul Bushido sau este pe cale sa cada/a cazut in mainile inamicilor, si poate fi voluntara sau o pedeapsa. Indiferent de motiv, in general, seppuku este vazut ca o moarte onorabila.

Strainii cunosc cel mai bine varianta "campului de lupta" a seppuku, atunci cand cel care doreste sa moara se injunghie in stomac cu pumnalul, dupa cere trage lateral, stanga-dreapta, pana se eviscereaza. In acest moment, secundantul, de regula un prieten al samuraiului il decapiteaza (pentru a-i scurta agonia).

 Un seppuku formal este un ritual mult mai lung. El incepe cu o baie ceremoniala, dupa care samuraiul se imbraca cu haine albe. Urmeaza o masa cu felul favorit de mancare (gen ultima dorinta a condamnatului), iar dupa ce termina de mancat, pe farfuria goala se aseaza pumnalul. Samuraiul isi scrie poemul de moarte, in care de regula isi exprima ultimele dorinte. Abia acum samuraiul apuca pumnalul cu o panza alba si se injunghie. Si de aceasta data asistentul il decapiteaza, numai ca "pretentiile" sunt altele: acesta trebuie sa lase o mica fasie de piele in dreptul carotidei, astfel incat capul sa cada in bratele samuraiului mort. Daca se intampla ca lovitura sa fie prea puternica, capul va zbura catre asistenta, caz in care asistentul va fi dezonorat pe vecie.

Sursa: apropo.roloading...

Adauga un comentariu