10 lucruri surprinzatoare despre animale

Publicat: 13 apr. 2010
6

Lumea animala are detaliile ei mai putin cunoscute. Credeai ca stii totul despre comportamentul animal? Stiai ca:

1. Vacile sunt mai mortale decat rechinii

Multi oameni asociaza rechinii cu frica, asta datorita filmelor si povestilor media despre oameni care au fost atacati de aceste animale. Se pare totusi ca rechinii ucid doar 10 oameni in fiecare an, in timp ce vacile calca in picioare si ucid aproximativ 100 persoane anual.

2. Gandacii de bucatarie pot trai si 9 zile decapitati

Majoritatea oamenilor stie din proprie experienta ca gandacii de bucatarie sunt greu de ucis! Oricine care s-a plans vreodata de problema gandacilor stie cat de rezistente pot fi aceste creaturi grotesti si cat de repede se inmultesc. Insa ceea ce nu stiai poate e ca un gandac poate trai in continuare pana la 9 zile dupa ce a ramas fara cap, deoarece creierul lor se afla localizat in partea toracica. Un gandac fara cap continua sa se imperecheze, murind intr-un final datorita infometarii.

3. Leii masculi se imperecheaza de 672 ori pe saptamana

Cand leii sunt romantici, nimic nu le poate sta in cale! In timpul sezonului de imperechere, un leu mascul fertilizeaza femela din 15 in 15 minute, timp de o saptamana, rezultand astfel 672 episoade amoroase. Apoi, leii iau pauza de sex doi ani.

4. Broastele nu vomita

Broastelor le lipseste reflexul de a vomita, gasit la aproape orice animal, insa ele au un alt mecanism care intra in actiune atunci cand broasca simte nevoia sa-si goleasca stomacul. In loc sa vomite continutul stomacului, broastele isi scot tot stomacul afara, apoi il inghit la loc.

5. Caprioarele sunt cele mai periculoase animale pentru oameni

Multi sunt surprinsi sa afle ca un animal atat de bland precum caprioara ucide cei mai multi oameni anual, mai mult decat paianjenii, serpii, ursii si lupii la un loc. Asta se intampla din cauza taierii padurilor si intersectarii din ce in ce mai frecvente a habitatelor acestor animale. Nu stiu cum se face, dar caprioarele au o placere in a traversa soselele si a provoca accidente grave.

6. Urletul lupului nu are ecou

Lupii vaneaza in haite, asadar pentru a avea succes au nevoie de comunicare la distanta. Lupii vaneaza in zone muntoase, astfel ca urlatul lor este vulnerabil la efectul de ecou, lucru ce le poate distorsiona comunicarea. Pentru a combate ecoul, lupii urla la o frecventa care este insensibila la fenomenul ecoului. Astfel, lupii stiu exact care este locatia partenerilor lor de vanatoare, lucru care-i ajuta sa-si ia prada prin surprindere.

7. Jumatate din toti urangutanii au oase rupte

Urangutanii par ca zboara din creanga-n creanga, insa majoritatea dintre ei sufera caderi serioase de cel putin cateva ori in vietile lor. Dovada acestui fapt este procentajul de 50% de urangutani adulti care au oase fracturate in corp.

8. Unele scoici sunt transsexuale

Orice scoica se naste pe aceasta lume ca mascul. Pentru a combate acest defect genetic, scoicile si-au dezvoltat capacitatea de a-si schimba sexul, din masculi in femele. Odata facuta aceasta schimbare, ea este ireversibila.

9. Ciocanitorile au capul moale

Ciocanitoarile se dau cu capul de copaci cam de 20 ori in fiecare secunda, deci ai putea presupune ca aceste pasari au capul ca piatra de supravietuiesc. Dar nu, realitatea e ca ciocanitorile au un cap relativ moale. Ele se nasc totusi cu o masa spongioasa in spatele ciocului, care absoarbe socul creat de ciocanit.

10. Cat caca face un elefant?

Cred ca nu e o surpriza pentur nimeni faptul ca elefantii se usureaza in cantitati impresionante, insa cantitatea zilnica de excremente a unui elefant adult este chiar socanta! In medie, un elefant elimina 100 kg de excremente pe zi!
Adauga un comentariu