Secretele istoriei

10 octombrie 1857: incepe constructia cladirii Universitatii din Bucuresti

Publicat: 10 oct. 2013
3
Palatul Universitatii este o constructie aflata in Piata Universitatii din Bucuresti, in perimetrul descris de strazile Regina Elisabeta, Academiei, Edgar Quinet, Nicolae Balcescu, inalta de 6 etaje, construita in stil neoclasic pe fostul amplasament al Manastirii Sfantul Sava. Construirea viitorului sediu al celei mai mari universitati din Romania, Universitatea Bucuresti, a inceput in data de 10 octombrie 1857, dupa planurile arhitectului Alexandru Orascu, pe locul fostului colegiu Sfantu Sava, si a fost finalizata la 14 decembrie 1869. Corpurile laterale ale palatului au fost ridicate mai tarziu, intre anii 1912-1926, dupa planurile arhitectului Nicolae Ghica-Budesti.
Impodobirea exterioara a palatului a fost realizata de catre Karl Storck impreuna cu asistentul sau, Waibel, si un elev de-al sau, Paul Focseneanu. Acesta a intocmit in stil clasic relieful de pe frontonul central al palatului, din piatra de Rusciuc. Relieful, distrus la numai 80 de ani de la constructia sa, in timpul bombordamentelor aeriene americane din 4 aprilie 1944, o prezenta pe Minerva incununand artele si stiintele. In scena centrala, Minerva intindea o cununa de lauri unei figuri alegorice cu o lira in mana, alegoria poeziei. La dreapta si la stanga zeitei apareau stiintele si artele, drapate sau nude. Frontonul nu a mai fost refacut, fragmente recuperate dintre ruine se pastreaza la Muzeul de Arta Frederic Storck si Cecilia Cutescu-Storck din Bucuresti, str. Vasile Alecsandri nr.16.
Cele patru muze ce impodobesc in prezent fatada cladirii au fost adaugate in 1929, fiind opera sculptorului Emil Wilhelm Becker, pentru care a slujit ca model chiar fiica lui, Else.
Parterul edificiului este construit in bosaj si are ferestre largi in arc de cerc. Primele doua etaje sunt decorate cu pilastri dorici, cu ferestre in arc de cerc la primul etaj. Ultimele 2 etaje, la mansarda, prezinta lucarne decorate. Constructia dispune si de un subsol inalt care serveste drept soclu al palatului. Colturile constructiei sunt realizate din corpuri rotunde imbracate in coloane dorice acoperite de cupole.
iInaugurat in 14 decembrie 1869, palatul a fost la inceput sediul facultatilor Universitatii Bucuresti, dar si sediul altor institutii de invatamant: Senatul Universitatii, Academia Romana, Biblioetca Centrala, Scoala de Arte frumoase, Pinacoteca, Muzeul de Antichitati si de istorie Naturala. In timp, odata cu cresterea numarului de studenti, spatiul a devenit insuficient pentru a putea adaposti toate institutiile, motiv pentru care palatul revine la menirea initiala, sediul facultatilor universitatii. In 1960 in interiorul cladirii isi aveau sediul 8 facultati si peste 80 de laboratoare.
In prezent cladirea gazduieste cateva din facultatile Universitatii Bucuresti: Facultatea de Geografie, Facultatea de Matematica si Informatica, Facultatea de Litere, Facultatea de Limbi si Literaturi Straine, Facultatae de Istorie si laboratoarele specifice facultatilor. Facultatea de filozofie initial a functionat in aceasta cladire, dar dupa ’89 a fost mutata in sediul amenajat in fosta cantina studenteasca R3 din Campusul Studentesc Regie.
Adauga un comentariu