Info Turism

10 orase cer ajutorul UE pentru a lupta impotriva extinderii serviciului Airbnb

Publicat: 25 iun. 2019
9

Zece orase europene cer mai mult ajutor din partea UE in lupta impotriva Airbnb si a altor site-uri care ofera astfel de servicii. Motivul? Localnicii isi parasesc locuintele, iar „fetele” cartierelor se schimba din cauza turistilor.

Intr-o scrisoare comuna, Amsterdam, Barcelona, Berlin, Bordeaux, Bruxelles, Cracovia, München, Paris, Valencia si Viena au declarat ca subiectul “cresterii explozive” a platformelor mondiale de inchiriere a locuintelor pe termen scurt trebuie sa se afle pe agenda urmatoarei intalniri a comisarilor europeni, scrie The Guardian.

In aprilie, avocatul Curtii Europene de Justitie a constatat ca, potrivit legislatiei UE, Airbnb ar trebui sa fie considerat mai degraba un furnizor de informatii decat un agent imobiliar traditional.

“Reprezentantii celor 10 orase cred ca acele case ar trebui folosite in primul rand pentru a locui”, se arata in scrisoare, citeaza publicatia online The Guardian.

“Multe dintre aceste orase au un numar mult prea mic de locuinte, iar in cazul in care casele pot fi inchiriate pentru turisti, ele dispar de pe piata imobiliara traditionala ”.

In aceeasi scrisoare se mai mentioneaza ca autoritatile locale trebuie sa fie in masura sa contracareze efectele neplacute ale boom-ului acestor practici, cum ar fi cresterea chiriilor pentru localnici si scaderea ofertelor de locuinte.

Airbnb are in prezent peste 18.000 de locuinte de inchiriat in Amsterdam si Barcelona, 22.000 in Berlin si aproape 60.000 in Paris. Datele au indicat in 2018 ca mai mult de jumatate erau apartamente sau case si ca, chiar si in orase in care existau reglementari clare impuse de autoritatile locale, pana la 30% din locuinte erau disponibile pentru a fi inchiriate timp de trei sau mai multe luni pe an, potrivit sursei citate.

Multi incearca acum sa actioneze: in Paris, proprietarii pot primi amenda daca nu se inregistreaza la primarie inainte de inchiria locuintele, in timp ce, in 2018, Barcelona a suspendat toate noile autorizatii de inchiriere a locuintelor pe termen scurt.

“Reprezentatii oraselor nu sunt impotriva acestui tip de inchiriere”, se arata in scrisoare. “Turismul ofera venituri si locuri de munca, insa este nevoie de reguli mult mai clare”.

Airbnb a salutat in aprilie interventia Curtii Europene de Justitie.

Adauga un comentariu