Mama si copilul

10 sfaturi pentru copilul tau de la cei mai mari pedagogi ai lumii

Publicat: 26 sept. 2016
7

Anton Makarenko este unul dintre cei mai apreciati pedagogi ai lumii. Alaturi de Maria Montessori, UNESCO l-a recunoscut ca educatorul care a pus bazele educatiei moderne.

1. Comportamentul tau este cel mai important element al educatiei copilului
Nu presupune ca iti educi copilul doar cand discuti cu el, cand ii predai sau cand ii ceri sa faca ceva. ii influentezi dezvoltarea in fiecare moment al vietii tale, chiar si atunci cand nu esti acasa.

Modul in care te imbraci sau vorbesti cu oamenii, modul in care te superi sau te bucuri, modul in care iti tratezi prietenii sau dusmanii, modul in care razi, chiar si modul in care citesti un ziar… toate astea conteaza enorm pentru un copil. El simte chiar si cea mai mica schimbare in comportamentul tau. iti surprinde orice gand, fara ca tu sa-ti dai seama.

Educatia prenatala – esentiala in dezvoltarea armonioasa a fatului

Daca esti grobian, daca bei prea mult sau, mai rau, ii insulti bunica sau mama, nici nu te gandi la educatie. Nu te pricepi deloc. Niciun sfat, nicio metoda nu te vor ajuta.

2. Educatia trebuie sa fie simpla, autentica, dar serioasa
Modul in care iti educi copilul ar trebui sa se ghideze dupa aceste trei atribute. Seriozitatea nu inseamna sa fii, insa, suparat. Fii autentic, lasa-ti comportamentul sa se potriveasca momentului si realitatii din familia ta.

3. Fiecare parinte trebuie sa stie clar ce vrea sa vada in copilul lui
Fii foarte clar in privinta dorintelor tale ca parinte. Gandeste-te bine la ele si vei afla unde gresesti. Nu te lasa descurajat, ai in fata multe cai corecte pe care inca nu le-ai abordat.

4. Trebuie sa-ti cunosti bine copilul. Unde este? Ce face si cu cine?
Bineinteles, insa, ca trebuie sa-i dai copilului tau cat mai multa libertate. Copilul tau trebuie sa descopere si alte abordari sau idei, nu doar pe ale tale. Trebuie sa-ti ajuti copilul sa descopere bunatatea si raul din oameni si situatii, si sa lupte impotriva raului, in timp ce analizeaza realitatea. Acest proces natural nu poate avea loc intr-o bula.

5. Cheia educatiei este organizarea
Educatia nu iarta micile greseli. Educatia nu e cultivata bine cand apare indiferenta. Buna organizare te ajuta sa fii atent la fiecare mic detaliu. Micile detalii au loc tot timpul, in fiecare zi, in fiecare ora. Ele construiesc un comportament.
Educatia are nevoie de timp bine folosit, mai degraba, decat o mare cantitate de timp.

6. Nu il forta sa-l ajuti, dar bucura-te sa-l ajuti
Ajutorul parintilor nu trebuie sa vina fortat, sa fie plictisitor sau enervant. Uneori copilul trebuie sa se lupte putin ca sa invete cum sa depaseasca provocarile si sa-si rezolve sarcinile complicate.

Dar, intotdeauna incearca sa-ti urmaresti copilul cand lucreaza. Nu-l lasa sa devina pierdut, confuz sau disperat. Uneori, copilul trebuie sa-ti vada atentia si vigilenta fata de el, dar, cel mai important, sa-ti vada increderea pe care o ai in el.

7. Niciodata nu-l recompensa sau pedepsi pentru rezultatele muncii sale
Dezaprob total introducerea unui sistem de recompense sau pedepse atunci cand vine vorba de munca. Simplul fapt ca rezolva o problema existenta ar trebui sa-i ofere bucurie copilului tau. Recunoasterea muncii facute este cea mai buna recompensa pentru efortul depus. Aprobarea ta pentru autenticitatea, efortul si metodele folosite este cea mai buna recompensa posibila.

Fii atent sa nu abuzezi cu laudele. Nu ar trebui sa-ti lauzi copilul in fata prietenilor tai. Mai mult, nu ar trebui nici sa-l pedepsesti sau sa amintesti despre rezultatele lui slabe in fata prietenilor tai. Principala idee este ca el sa munceasca si sa o faca bine.

Copilul tau este un geniu? Iata 10 semne care anunta o inteligenta peste medie

8. Un copil nu va fi capabil sa iubeasca, daca nu stie cat valoreaza
Sa iubesti, sa recunosti dragostea, sa fii fericit- toate astea inseamna sa te respecti pe tine si sa stii care-ti este valoarea.

9. NU te sacrifica niciodata pentru copil
Auzim foarte des parinti care se plang: „Noi, parintii, le dam totul copiilor nostri. Sacrificam totul pentru ei, inclusiv fericirea noastra.”. asta este cel mai mare rau pe care i-l poti face copilului tau.

Este un dar cumplit. Pe de alta parte, daca vrei sa-ti otravesti copilul, ai putea, la fel de bine, sa-i dai copilului tau doar o cescuta din fericirea ta. E la fel.

10. Nu-i poti preda copilului fericirea, dar il poti educa in asa fel incat sa fie fericit
Dragostea este cel mai frumos sentiment, ea creeaza minuni, creeaza oameni noi si cele mai mari valori ale omenirii.

sursa:taticool.ro





Adauga un comentariu