Boli si tratamente

10 simptome care pot prevesti cancerul ovarian

Publicat: 09 ian. 2017
7
Cancerul ovarian este o boala grava, cu evolutie silentioasa, care afecteaza, in general, pacientele cu varsta intre 50-65 de ani, majoritatea acestora aflate la menopauza sau premenopauza. Cele mai multe paciente nu prezinta simptome in stadiile incipiente, ele apar odata cu evolutia bolii si cu aparitia complicatiilor. „Diagnosticul de cancer ovarian in stadiile incipiente este dat rar sau intamplator. De cele mai multe ori, pacientele se prezinta pentru un control de rutina sau pentru alte afectiuni din sfera genitala. Pana si in stadiile avansate, simptomele sunt lipsite de specificitate, de la alterarea starii generale, pana la tulburari gastro-intestinale sau sangerari genitale”, subliniaza medicul ginecolog Cristiana Boitan pentru Gandul.
in opinia medicului specialist, tabloul clinic al cancerului ovarian poate include:
 • 1. Durerile pelviene variaza ca frecventa si intensitate. Pelvialgiile sunt determinate, in general, de masele tumorale mari sau de aderentele pe care acestea le formeaza cu organele invecinate.
 • 2. Alterarea starii generale, caracterizata de astenie sau oboseala permanenta. Apare tardiv, in general ca urmare a instalarii anemiei, dificultatii de a respira, suprasarcinii de la nivelul sistemului cardiovascular si a insuficientei hepato-renale.
 • 3. Pierderea in greutate. Mai mult de 5 kg intr-o luna, pierdere neintentionata si nejustificata prin abordarea unui regim hipocaloric. Tumorile canceroase sunt consumatori energetici importanti,  care se folosesc de resursele organismului pentru cresterea propriu-zisa.
 • 4. Modificarea tranzitului intestinal, fie ca este vorba despre constipatie sau  sau un tranzit accelerat. Constipatia apare tot datorita compresiei pe segmentul terminal al colonului, prin crearea unui obstacol la acest nivel.
 • 5.Sangerarea vaginala neregulata, care variaza ca intensitate la femeile active hormonal (care nu sunt la menopauza). Aceste sangerari sunt in general rezultatul unui dezechilibru hormonal aparut in cazul tumorilor ovariene secretante de estrogen. Totodata, sangerarea survenita la o pacienta aflata in menopauza poate fi determinata de prezenta stimulului hormonal prezent la nivel tumoral.
 • 6. Senzatia de balonare zilnica, ce se mentine mai multe saptamani si nu cedeaza la medicatia administrata la domiciliu, trebuie investigata cu atentie.
 • Distensia abdomenului apare prin cresterea in volum a tumorilor si prin aparitia lichidului de ascita. De asemenea, alterarea motilitatii intestinale produce staza alimentelor la acest nivel, aparitia gazelor si a distensiei intestinale.
 • 7. Marirea in volum a abdomenului, eventual in contextul unei pierderi ponderale semnificative. Aceasta este determinata de volumul mare de lichid de ascita sau de masa tumorala voluminoasa, ce se poate palpa, uneori, transabdominal.
 • 8. Senzatia de urinare frecventa si de golire incompleta a vezicii apare prin fenomenul de compresie asupra vezicii urinare, care nu se mai umple la capacitatea obisnuita. Astfel, vezica trebuie golita des, iar cantitatea de urina este din ce in ce mai mica in timp. in fazele terminale, totusi, poate aparea insuficienta renala, prin afectarea si prin obstructia cailor urinare, cu distensia rezervoarelor renale si imposibilitatea de a urina.
 • 9. Dispareunia este durerea aparuta in timpul actului sexual. Tumorile canceroase ovariene sunt de obicei voluminoase si apar bilateral. Orice tentativa de mobilizare poate produce durere de intensitate variata.
 • 10. Manifestarile paraneoplazice sunt simptome care nu se datoreaza prezentei celulelor tumorale la nivel local. Aceste fenomene reprezinta raspunsul organismului in lupta impotriva tumorii. Dintre acestea, cele mai frecvente sunt febra si anemia.
Starile de febrilitate aparute, de obicei, seara, fara a exista un focar infectios evident, pot fi determinate de procesul tumoral necrotic-inflamator. Anemia este un semn comun multor afectiuni cronice. in cazul tumorilor ovariene, anemia se produce prin prezenta unor hemoragii cronice ale tumorilor ulcerate si prin alterarea absorbtiei vitaminelor B6 si B12 sau prin favorizarea distrugerii premature a globulelor rosii si scaderea productiei acestora", precizeaza medicul ginecolog Cristiana Boitan, de la centrele Ares, pentru Gandul.
Adauga un comentariu