Boli si tratamente

10 tipuri de fobii mai putin intalnite

Publicat: 09 nov. 2016
7
Tuturor ne este frica de ceva. Fie ca este vorba de inaltimi, anumite animale (caini, serpi, paianjeni) sau chiar de aparitiile in public, fobiile sunt prezente la tot pasul. Exista, insa, frici putin mai neobisnuite, cum ar fi aritmofobia – teama fata de cifre.
Iata un top 10 al celor mai putin intalnite fobii:
Ablutofobia
Desemneaza frica de a face baie. Aceasta se manifesta, in general, in randul copiilor. Persoanele care sufera de aceasta fobie tind sa nu se imbaieze saptamani la rand si sunt anxiosi cand vine vorba sa vada o alta persoana facand acest lucru.
Cromofobia
Este cunoscuta si sub denumirea de cromatofobie si consta in frica fata de culori. Acest gen de fobie se manifesta diferit, in functie de culoarea care inspira teama. De exemplu, xantofobia reprezinta teama fata de galben, iar cei care sufera de leucofobie manifesta o frica fata de tot ce este alb.
Hipopotomonsosescuipedaliofobia
Poarta si numele de sescuipedalofobia. Cei care sufera de aceasta fobie, manifesta o teama fata de cuvintele lungi.
Pogonofobia
Reprezinta frica fata de persoanele care poarta barba. Aceasta poate presupune si o teama legata de obiectele vestimentare imblanite.
Spectrofobia
Este prezenta in randul persoanelor carora le este teama de propria reflexie. Se presupune ca acest tip de fobie isi are originile in frica pe care o aveau oamenii in trecut fata de suprafetele in care isi puteau observa reflexia. In jurul unor asemenea locuri se teseau legende si mituri, care au generat superstitii in timp.
Nomofobia
Dependenta de gadget-uri este din ce in ce mai intalnita in societatea contemporana. In foarte scurt timp, s-a observat aparitia unui nou tip de teama, ce se manifesta, indeosebi, in randul tinerilor. Aceasta se numeste nomofobie si presupune frica de a pierde contactul cu tehnologia, cum ar fi intreruperea semnalului la telefon sau durata de viata scurta a bateriilor gadget-urilor. Pe masura ce smartphone-urile ocupa un loc tot mai important in vietile noastre, nomofobia pare sa se raspandeasca.
Globofobia
Reprezinta teama fata de baloane. Una dintre cele mai cunoscute persoane suferind de globofobie este Oprah Winfrey.
Siderofobia
De-a lungul istoriei, observarea boltei ceresti a suscitat imaginatia oamenilor. Forma astrelor a fost interpretata in diferite moduri, de la animale fantastice, pana la personaje mitologice. In schimb, exsita alte persoane carora le este teama sa priveasca spatiul ceresc si, indeosebi, stelele. Acestia sufera de siderofobie.
Aulofobia
Este binecunoscut faptul ca in industria cinematografica, pe fundalul sonor al unor filme, in secial a celor horror, se foloseste muzica de flaut pentru a acompania momentele de suspans. In acest sens, exista persoane care manifesta o frica fata de notele emise de acest instrument. Aceasta teama isi are originile in Grecia antica, in scrierile lui Hipocrate fiind mentionata o persoana care se temea de muzica cantata la flaut.
Hipnofobia
Aceasta teama este cunoscuta si sub numele de somnifobie. Pentru persoanele care sufera de acesta fobie, fiecare moment dinaintea somnului este un adevarat calvar. Modul in care se manifesta hipnofobia consta in frica de a adormi, motivata de faptul ca, pe parcursul somnului, pot aparea cosmaruri.
sursa: descopera.ro
Adauga un comentariu