News Flash:

100.000 de romani vor fi executati silit si risca sa îsi piarda casele chiar daca n-au credit ipotecar - VEZI CUM SCAPI

6 Octombrie 2012
2565 Vizualizari | 0 Comentarii
100000 de romani vor fi executati silit
Avocatul Gheorghe Piperea, cel care a lansat în Romania postdecembrista „moda” proceselor colective si care a castigat cateva razboaie mari împotriva unor banci, spune ca este inevitabil sa înceapa executarile silite. Vizati ar fi circa 100.000 de romani, care ar putea sa-si piarda casele, desi nici macar nu au garantat vreun credit cu casa. Singura scapare - legea falimentului personal, o lege fantoma, despre care vorbeste tot mai multa lume , dar care nu exista. Exista însa si o veste buna: cei mai multi dintre romanii care au un credit la banca pot beneficia de o micsorare a ratei lunare.

Care este stadiul proceselor colective pe care le asistati?
Sunt în momentul de fata zece procese colective care implica peste 2.300 de persoane. Din aceste zece procese, cinci au fost castigate. Pot spune asa: trei dintre ele au fost castigate în totalitate, doua contra Volksbank si unul contra Raiffeisen, iar celelalte doua au fost castigate partial. In acest moment am un scor de cinci la zero în meciul cu bancile. In urmatoarele luni vor intra la fond si celelalte cinci procese si, dupa toate probabilitatile, voi castiga si aceste procese, pentru ca s-a creat o anumita cutuma a instantelor - în principal este vorba despre Tribunalul Bucuresti - si este clar ca, asa cum s-au pronuntat pana acum hotararile, se vor pronunta si la celelalte cinci actiuni. Mai mult decat atat, am observat în martie-aprilie ca sunt mai mult de 2.000 de procese în tara castigate aproape toate si am avut surpriza sa observ ca, desi este vorba despre instante diferite, de la toate tribunalele din tara, exista un punct comun al motivarii, care se repeta de fiecare data. Acesta este totodata si motivatia din actiunile mele. Pentru ca anul trecut ce am facut: am luat motivatia din actiunile mele si am pus-o pe site, pro bono. Astfel, timp de mai bine de noua luni nu am avut nici un semnal ca se întampla ceva cu aceste argumente pe care le-am facut publice, însa dupa acest timp am observat ca totul era preluat de avocatii din tara sau, pur si simplu , oamenii si-au facut ei însisi actiunile în instanta si astfel au castigat. Mai mult, argumentatia mea a fost preluata de judecatori pentru motivarea deciziilor.

Bancile se recunosc învinse?
De fapt, multi angajati din banci – pentru ca cei mai multi dintre ei sunt rezonabili, îi cunosc foarte bine, lucrez cu ei - au înteles exact ca aceste procese au fost foarte bune, desi la prima vedere a fost un mare scandal. Oamenii din banci îsi dau seama ca a fost ceva în neregula, ca pentru a se recastiga încrederea în banci care în acest moment este zero, chiar negativa, trebuie sa se porneasca de undeva si ca de-acum înainte vor sti ce sa nu puna în contractele de credit. Bancile vor sti ca este infinit mai bun un consumator mai informat decat un consumator fraierit, pe care îl pacalesti cu niste reclame mincinoase, pentru ca, iata, treaba asta se întoarce împotriva lor. Nu este deloc de neglijat faptul ca la ora actuala avem banci care au credite neperformante de peste 25%. Exista cel putin o banca în sistem, care nu este o banca comerciala, nu este o banca propriu-zisa, ci este un „investment banking”, pentru ca raportul dintre depozitele pe care le are si finantarile externe este de unu la 2.000. Este ceva absolut aberant. Bancile si-au dat seama ca în domeniul acesta, al creditelor de retail, care sunt pe termen lung , este bine sa ai un contractant informat, e bine sa-l respecti, e bine sa fii foarte atent cu el, în asa fel încat sa nu mai ajungi în viitor la astfel de procese, pentru ca procesele acestea nu doar au aratat ce s-a întamplat în perioada respectiva, nu doar au costat o groaza de bani pe avocati - ca bancile si-au luat avocati - au aratat un lucru mult mai grav, au aratat evaporarea încrederii în banci.
Eu am spus de nenumarate ori ca singurul lucru care conteaza la o banca este încrederea. Daca nu exista încredere, nu exista banca. Bancile nu sunt nici vanzatori de bani, nici producatori de carnati, bancile nu sunt nimic altceva decat vanzatori de încredere.

Rate mai mici
In procesele pe care le-ati castigat deja, mai sunt cai de atac?
O, bineînteles. Dar trebuie sa stiti, de exemplu, ca avem un prim dosar castigat cu Volksbank în care s-a redus cuantumul lunar de plata cu 35% pentru ca s-a eliminat comisionul de risc. Iar asta înseamna ceva absolut urias. Ganditi-va ca, în loc sa platesti o mie de franci elvetieni lunar, platesti 700, sau chiar 600, în unele cazuri. Mai mult decat atat, banca a început sa plateasca banii înapoi, cei luati cu titlul de comision de risc în perioada anterioara. Sigur, se poate întampla sa puna acesti bani într-un cont si ulterior sa-i foloseasca pentru plata ratelor la credit. Important este ca nu se pierd acesti bani. La un credit ipotecar sumele se ridica la 10-15.000 de euro, bani care se întorc la client într-o forma sau alta.

Cati romani ar putea beneficia de recalcularea ratelor la credite?
Vorbim despre extrem de multe persoane, 4,3 milioane de romani, carora nu le-ar fi chiar rau sa le scada rata lunara cu circa 35%. Sunt peste opt milioane si jumatate de contracte. Acuma ramane de vazut ce se va întampla în Parlament. Pot exista initiative legislative ale parlamentari lor, dar pana nu intervine Guvernul sa-si puna aceasta problema pe ordinea de zi, nu se va întampla nimic în Parlament. Nu vreau sa par pesimist, dar trebuie sa fim realisti si sa observam ca mai devreme de februarie 2013 nu se poate întampla nimic, în primul rand din cauza alegerilor.

Cum abuzeaza bancile de clienti? Un caz concret aveti?
Va dau un exemplu din cei 2.300 de oameni care îmi sunt clienti. Vorbim despre un jucator de fotbal profesionist, cu un contract care nu e de munca, facut cu presedintele clubului de fotbal, un contract facut cum a fost facut. Pentru banca, însa, a contat ca pe acel contract de jucator de fotbal profesionist era trecuta o suma de 5.000 de euro ca venit lunar. Testul de stres pe care l-a facut a fost ca are 5.000 de euro pe luna pana la 34-35 de ani, ca atat timp poate juca fotbal. Dupa aia, vedem noi. Dincolo de acest test de stres însa, din calcule a reiesit ca timp de 20 de ani, pentru un credit de 100.000 de euro, fotbalistul trebuie sa plateasca 900 de euro pe luna. Omul a întrebat înainte sa semneze: Cat voi plati lunar? Care este rata? Raspunsul a fost ferm: 900 de euro, mai ales ca se cunostea personal cu functionarul bancar care s-a ocupat de documentatie. OK. Plateste omul cinci-sase luni 900 de euro, cat este „luna de miere” dintre banca si împrumutat, si dupa sase luni observa ca pe graficul de rambursare începe sa apara pe o coloana nu stiu ce comision de administrare. Si, în loc sa plateasca 900 de euro, avea de plata 1.300 de euro. Va dau cifre exacte, caz real. Fotbalistul s-a alaturat unui grup care a dat banca în judecata. Interogatoriu luat de instanta:
- Tu ce stiai ca platesti?
- Eu stiam ca platesc 900 de euro.
- Da, dar stiai ce platesti acolo, care e dobanda, care sunt comisioanele?
- Nu, de unde sa stiu, eu stiam ca platesc o rata de 900 de euro, dupa sase luni banca mi-a cerut 1.300 de euro, am întrebat ce s-a întamplat, iar banca mi-a explicat ca e dobanda sau comision, dar eu nu am înteles nimic, pentru ca parca vorbea în chineza.
Asta este problema care s-a întamplat, banca a profitat de faptul ca cei mai multi dintre clienti nu au pregatire financiara de un nivel ridicat si a încercat, a reusit chiar, sa-i pacaleasca. In cazul de fata, cei 400 de euro pe care fotbalistul i-a platit în plus pe langa cei 900 sunt costurile în plus.

Falimentul personal
De ce credeti ca este nevoie de o lege a falimentului personal?
De cand lumea, în dreptul privat roman exista un principiu: daca ai o datorie, trebuie sa o platesti, si garantezi aceasta plata cu toate bunurile tale prezente si viitoare. Chiar daca, spre exemplu, datoria respectiva este garantata cu un bun, sa spunem o ipoteca, daca acel bun se vinde si nu se acopera întreaga datorie, pentru restul de datorie creditorul te poate urmari în continuare, ad infini-tum (la infinit - n.r.). Acest principiu este valabil si în alte tari si este valabil si pentru comercianti, sau persoane juridice, numai ca, daca o corporatie ajunge sa nu-si mai poata plati datoriile se pune sub protectia tribunalului. Fiind sub aceasta protectie, corporatia nu mai este atacata cu executari silite de catre banci, nu i se mai opreste lumina, gazul si asa mai departe, contractele se continua chiar daca nu sunt platite la timp, nu mai cresc datoriile cu penalitati, si exista posibilitatea printr-un plan de reorganizare care se impune creditorilor, chiar contra vointei lor, sa se taie din acest creante, uneori si 100%. Daca nu exista posibilitatea unei reorganizari, urmeaza falimentul, adica se lichideaza bunurile care exista, se plateste ceea ce rezulta din vanzarea acestor bunuri, iar daca falimentul este scuzabil, adica nu au fost infractiuni, nu e nimeni vinovat, societatea dispare, se radiaza si nimeni nu mai are nimic de recuperat. Se sterge datoria. Asta se întampla la corporatii, asta se întampla persoanelor juridice. Nu se poate asta însa în cazul persoanelor particulare. De ce? Pentru ca nu avem o lege. De ce nu avem o lege? S-au opus bancile. De ce s-au opus? Romanul este cam hot, e de regula escroc. Daca îi dam posibilitatea aceasta de stergere a datoriei, imediat toti cei care sunt în aceasta situatie se vor duce la instanta si vor obtine descarcarea de datorii. E o mare prostie, pentru ca nu este deloc placut sa-ti pui stampila de insolvent pe frunte, sau de falit.

Legea falimentului personal este o lege exotica sau este aplicata pe scara larga?
Peste tot în Uniunea Europeana, plus în Statele Unite ale Americii, plus în Canada, plus în Australia sau Brazilia, în momentul în care nu mai poti sa-ti platesti datoriile, chiar daca esti persoana fizica, mergi la instanta si te pui sub protectia insolventei. Adica daca am o sansa sa ma restructurez, sa-mi revin, se taie niste datorii, se urmeaza un plan. Asta daca este un faliment scuzabil, daca nu este o frauda. In acest caz functioneaza asa-numita descarcare de datorii. Este adevarat ca esti tinut la distanta de banci timp de cinci ani sau sapte ani, dar dupa aceea poti sa devii om normal, nu mai ai nici o datorie. In felul acesta se poate ajunge la un final. Pentru ca în cazul Romaniei, în cazul tarilor acestora, care nu au faliment personal - în Uniunea Europeana vorbim numai despre Romania si Bulgaria -, aplicand prin absurd principiul raspunderii ad infinitum, poti sa te gandesti ca un debitor si familia sa, descendentii sai, pot sa fie urmariti peste tot.

Fara legea falimentului personal ce posibilitati de reglaj sunt între banci si restantieri?
O rezolvare, dar care ar avea consecinte sociale oribile, ar fi externalizarea acestor credite catre firme specializate în recuperarea datoriilor. E o adevarata moda la ora actuala sa ai o firma de „debt collection”, pentru ca se cumpara credite cu probleme cu 5%, iar pentru a obtine chiar si 50% din debit poti sa-ti permiti sa cheltuiesti oricat. Poti sa dai un milion de telefoane zilnic, sa aduci debitorul într-o asemenea stare de deranj psihic încat sa spuna „Ia casa, ia banii, numai lasa-ma în pace”. In Ungaria, de exemplu, este un adevarat fenomen care însa a fost reglementat printr-o lege. La noi însa, nici asta nu se vrea a fi reglementat.

Coada pentru colacul de salvare
Cati oameni credeti ca vor apela la legea falimentului personal, în ipoteza în care va fi vreodata promulgata?
Cei peste 700.000 de restantieri sunt clientii acestei legi, pentru ei ar trebui sa fie facuta. Insa, bineînteles ca nu toti vor merge la instanta sa ceara falimentul personal, în parte pentru ca nu toti sunt chiar în situatia de faliment, dar si pentru ca în parte vor încerca sa-si plateasca datoriile. Sunt oameni care s-au împrumutat fara garantii si singurul lor activ de valoare este casa. Evident ca firmele de „debt collection” vor merge pana acolo încat sa-i scoata pe oameni din casele lor. Si va aparea o problema sociala foarte delicata.

Cand credeti ca se va întampla asta?
Am mai facut o estimare si nu a fost corecta. Ma asteptam sa se întample treaba asta începand cu februarie 2010. Au fost zeci de mii de executari silite, cu foarte multe evacuari, însa nu au fost atat de multe cat ma asteptam. Asta pentru ca executarile nu au fost trimise la firmele specializate, ci catre subsidiarele bancilor, pentru a încerca sa recupereze 25-30% din credit si nu 5% cat ar fi primit de la firmele de „debt collection”. Abia acum încep sa iasa cu adevarat scheletele din dulapurile bancilor, practic acum ajung creditele la firmele de „debt collection”. Si acestea nu mai au nici un motiv în momentul de fata sa stea pe loc, pentru ca aceasta este afacerea lor, sa colecteze creante. Si colectarea creantelor va merge pana acolo încat va arunca omul în strada. Sper din toata inima sa ma însel si de aceasta data si sa nu vad 100.000 de familii evacuate.  Dar nu exista alta solutie. Doar sa se emita legea falimentului personal. Din acest motiv este atat de importanta aceasta lege.

Sursa: income.ro
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

romania postdecembrista proceselor colective executarile silite
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3199 (s) | 24 queries | Mysql time :0.200644 (s)