Local

100 de persoane decedate la Iași nu au avut clar un diagnostic. Ce spune ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă – EXCLUSIV

Publicat: 13 mai 2021
Ioana Mihăilă îmbrăcată în negru

Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, tine o conferinţă de presă în care vorbeşte despre numărul morţilor şi despre raportarea acestora în sistemul de raportare naţional. Ioana Mihăilă susţine că diferenţele vin în contextul în care la mijloc sunt mai multe greşeli umane.

Ioana Mihăilă a fost întrebată de un reporter despre faptul că la Iași au fost raportate 100 de decese care nu aveau diagnostic. De altfel, Ioana Mihăilă a vorbit și despre faptul că  nu vom afla cu exactitate numărul exact al deceselor de COVID-19 în România.

La Iași sunt 100 de decese de anul trecut care nu aveau un diagnostic Iași

Un reporter a întrebat-o pe Ioana Mihăilă referitor la numărul de decese înregistrate la nivel național și despre faptul că DSP-urile anunță raportări inexacte ale acestora. În replică, ministrul a menționat că există diferențe, diferențe pe care comisia le-a formulat în concluziile aferente

Reporter: La Iaşi, 100 de decese de anul trecut nu aveau clar diagnosticul. Ce s-a întâmplat?

Ioana Mihăilă: Aşa cum spune comisia în raportul ei, aceste diferenţe există, şi aşa cu spune şi comisia în concluziile furnizate, aceste decese au la bază birocraţia şi diferite tipuri de raportare utilizate de spital.

 

Ce spun reprezentanții DSP Iași

Contactat de reporterii BZI.RO în legătură cu informațiile apărute, purtătorul de cuvânt al DSP a afirmat faptul că instituția așteaptă ca până la finalul zilei raportările complete trimise de spitalele suport COVID-19 din Iași:

” Reprezentanții DSP Iași așteaptă ca până la finalul acestei zile (nr. 13 mai 2021) să primească de la spitalele suport COVID-19 din Iași raportările cu privire la situația exactă. a declarat în exclusivitate pentru BZI.RO, purtătorul de cuvânt al DSP Iași, Marius Voicescu.

 

 

 

Nu vom afla cu exactitate câte persoane au murit de COVID-19 în România

Un răspuns extrem de controversat a fost formulat de Ioana Mihăilă care a explicat că, o valoarea corectă a numărului de decese cauzate de COVID-19 nu va fi aflat niciodată. Acest lucru s-ar datora faptului că sunt multe decese la domiciliu şi în centrele rezidenţiale care au fost cauzate de infectarea cu COVID-19 dar care nu au fost raportate. De altfel şi la spitale au murit oameni de exemple de infarct miocardic dar care nu au fost raportate ca moarte COVID-19

”Referitor la timp cred că este important să avem datele cât mai aproape de o valoare corectă. Referitor la numărul de total de decese la domiciliu sau în centrele rezidențiale care au provenit ca urmare a contractării Covid-19, dar care nu au fost raportate. Tot realitatea din teren ne arată faptul că în spitale au murit pacienți cu afecțiuni acute, cum ar fi infarctul miocardic, dar care nu au fost raportate ca decese Covid.”, a spus Ioana Mihăilă.

 

Raportul deceselor de COVID-19  nu va fi făcut public

O altă declaraţie destul de controversată face referire la faptul că raportul privind  decesele de COVID-19 din România nu va fi făcut public. Aceasta a spus că a prezentat informaţiile din raportul menţionat mai sus şi că nu poate fi făcut public pentru că acesta conţine aceleaşi date:

„Nu am prezentat concluzii în conferința de presă, ci datele agregate în acest raport. Eu am citat numai din raport”, a spus Ioana Mihăilă.

În concluzie, Ioana Mihăilă a afirmat faptul că nu trebuie politizată raportarea și diferențele deceselor de COVID-19 din România.

Exista diferente intre datele raportate de diverse baze de date care au colectat decesele. Orice incercare de a politiza va scadea increderea populatiei. As prefera sa nu facem nicio legatura politica intre numarul de decese. a conchis Ioana Mihăilă.

Comentarii
 • pentru ca erau bolnavi de „tutti frutti”. aveau totul afectat in ei. astfel, cum pot sa le pui un diagnostic cand sunt „bolnavi cu toate boalile, cu capu…”, s.a.?

 • Pentru ca este mai simplu sa dai vina pe mort!!!
  De ce nu spune ca sistemul de sanatate este in colaps!! Medicii, asistentele, infirmierele, etc au salarii exagerat de mari si nu fac nimic pentru pacienti daca nu le pui ceva in buzunare.
  Pe marea majoritate dintre angajati ai sistemului ii doare in cot de bolnavi.

 • Voua vi sa parut ca a spus ceva ? e la furat cu meseria !, habar nu are sa citeasca un plan de evacuare dapai sa va explice de ce mortu e de vina

 • Doamna asta are de fapt o clinica privata care se ocupa in principal cu pensatul cucoanelor. Daca vreti raspunsuri concrete de la ea, intrebati-o de pensat, pentru ca numai la asta se pricepe.

 • N u au dgn pentru ca i doare n ula pe personalul medical sa trateze sa diagnosticheze bolnavii. Ce li se intampla daca oamenii mor/? Ce li se intampla daca pac ia inf nosocomiale? Cum anume poate fi so concediat un personal de asta supraplatit INCOMPETENT lasat fara stapan, ei cred ca spitalul ii mosia lor di acasa, II TRAGE CINEVA LA RASPUNDERE ? Cam cu cat ar trebui platiti asa ca NU MAI IA SPAGA ASTA vreun milion ed euroi pe luna asa le ar ajunge?

 • La câte persoane cunosc, cărora li s-au oferit bani pentru a declara că răposatul a murit de Covid, cine știe câte măgării s-au mai făcut!

 • Bine bine
  Bolnav cu diabet hipertensiune arteriala și obezitate
  Cauza morții cică complicații postcovid
  Pe care oricum nu ți le demonstrează nimeni
  Dar punctual, de ce nu zice ca decesul a survenit datorita unui stop cardiac, respirator, embolie, coma diabetica, etc.?

 • Și atunci să dea bani înapoi statului încasați pe spinarea celor decedați din cauza lor și declarați bolnavi de guvid sau măcar să le facă pomană pentru că mortu o să le ia și lor pe cei dragi dar înbogățiți de pe spatele morților——dumnezeu nu bate cu paru——dar va face dreptate în rîndu șpăgarilor—–

 • Cum sa pui diagnostic de Covid cand o persoana a decedat de batranete sau intr-un accident de orice tip?! A trece toate decesele pe seama unei presupuse infectari e deja o exagerare nefundamentata mai ales ca ati interzis autopsia decedatilor.
  In caz ca ministra nu stie, mai sunt si alte boli care conduc la deces.
  Daca au fost luati bani pentru fiecare deces aferent infectarii, e grav, iar banii trebuie inapoiati.
  Cat despre raportarile facute in diferite baze de date, cifrele trebuiau sa coincida! Mari „specialisti” mai sunteti!

Adauga un comentariu