La psiholog

12 intrebari care te pot face sa-ti dai seama daca job-ul tau te face fericit

Publicat: 04 ian. 2017
7
Ti-am atras atentia, nu-i asa? Daca ti se pare intr-adevar ca „fericire” si „birou” nu au ce cauta in aceeasi propozitie, ar trebui sa incepi sa-ti pui niste intrebari…
In cartea sa „First, Break All The Rules” (tradusa in romaneste ca „Manager contra curentului”), Marcus Buckingam cauta sa redefineasca relatia oamenilor cu job-ul lor, felul cum isi privesc acestia superiorii – si sa dezvaluie secretele management-ului de top, dar si raportul multumire-productivitate.
Da, e demonstrat ca un angajat fericit e mai productiv si ca succesul nu se construieste pe frustrarea nimanui!
Pentru a-ti face mediul de lucru mai placut si mai apropiat de idealurile tale, trebuie sa incepi prin a-ti pune cateva intrebari esentiale:
 1. Stiu ce se asteapta de la mine la locul de munca?
 2. Am toate materialele si echipamentul necesare pentru a-mi indeplini sarcinile corespunzator?
 3. La munca, am ocazia sa fac ceea ce stiu mai bine in fiecare zi?
 4. In ultimele sapte zile, am primit recunoastere oficiala sau cel putin laude pentru rezultatele bune obtinute?
 5. Sefului meu sau celorlalti colegi de birou le pasa de mine ca persoana?
 6. Exista cineva in firma care-mi incurajeaza in mod deosebit dezvoltarea?
 7. Conteaza opiniile mele pentru cei de la serviciu?
 8. Scopul/obiectivul companiei mele ma face sa simt ca munca mea e importanta?
 9. In ultimele sase luni, am discutat cu cineva despre progresele mele in munca?
 10. In ultimul an, am avut oportunitati de-a invata si a creste profesional?
Dupa parerea lui Marcus Buckingam, raspunsurile la primele sase intrebari sunt legate in mod direct de productivitatea, profitul si multumirea clientilor unei companii.
In cartea lui, demonstreaza ca managerii de top la nivel mondial incearca sa obtina cate un DA pentru fiecare intrebare de la subalternii lor.
E firesc, caci nu exista modalitate ca lucrurile sa iasa bine daca tu, ca angajata, ai moralul la pamant si te duci cu scarba la serviciu.
Totodata, Buckingam subliniaza ca seful direct e un element-cheie in decizia de-a parasi sau nu o companie – si are o influenta majora asupra felului cum iti percepi tu esecurile si satisfactiile profesionale.
Iata ce trebuie sa faci daca ai raspuns NU la vreuna din intrebarile de mai sus:
 1. Cunoaste-ti responsabilitatile si drepturile: Cand te-ai angajat pe un post, se presupune ca ai fost informata exact despre ce va fi vorba, imediat dupa interviul de angajare. Ai dreptul sa-ti consulti oricand fisa postului, sa refuzi task-urile ce nu iti revin in conformitate cu aceasta si sa fii platita pentru orele suplimentare. Nicio lege nu ii va da dreptate angajatorului care te exploateaza in necunostinta de cauza.
 2. Cere lucrurile de care depinde munca ta: Nu te sfii sa-i comunici sefului tau direct problemele pe care le intampini: un computer lent, un telefon care-ti face probleme, accesul deficitar la bazele de date, contactele lipsa in relatia cu clientii sunt toate amanunte ce-ti afecteaza munca de zi cu zi. Nu poti fi trasa la raspundere pentru rezultate slabe daca mijloacele ti-au lipsit…
 3. Alege postul unde te poti desfasura: Buckingam e de parere ca un manager ar trebui sa cantareasca atat talentul, cat si pregatirea unui angajat pentru un anumit post. Daca nu dai tot ce e mai bun, e OK sa-i ceri trecerea la un alt departamentfara sa-ti faci griji ca te va privi ciudat.
 4. Pune-te in valoare, daca seful nu o face: Motivarea inseamna concentrare pe aspectele pozitive, nu scoaterea in fata a slabiciunilor. Ai grija sa subliniezi in rapoarte lucrurile bune pe care le-ai facut, ca sa nu fie „uitate”. Daca simti ca seful tau direct nu te apreciaza cu adevarat, la urmatorul mail cu vesti bune pune-l in CC si pe urmatorul din ierarhie… sau intreaga echipa.
 5. Cunoaste-ti seful si colegii, ca oameni Linia dintre viata personala si aspectele profesionale trebuie trasata clar, insa a lucra intr-un mediu 100% rece nu te va face sa performezi mai bine. Nu-ti fie teama sa te apropii de seful si colegii tai, pana si cele cinci minute petrecute la cafea pot fi considerate mici team building-uri! 🙂
 6. „Fura” singura meseria: Persoana ideala care te poate ajuta in dezvoltarea profesionala si personala este directorul de Resurse Umane. Intereseaza-te de training-uri, workshop-uri si alte cursuri disponibile pentru angajatii companiei. Stai pe langa superiorii tai, asista-i in sedinte si invata tot ce poti…
 7. Convinge-ti interlocutorul cu propriile lui argumente: A-ti impune opinia intr-o situatie profesionala poate fi uneori dificil, dar un manager bun va sti sa-ti respecte argumentele, mai ales daca stii sa le „rotesti” in favoarea ta. E important sa pleci de pe picior egal cu seful tau daca vrei sa-ti impui punctul de vedere… Nu te lasa redusa la tacere daca stii ca ai dreptate!
 8. Job-ul nu e mai important decat etica: Principiile tale profesionale si personale sunt sfinte! Nu le incalca de dragul pastrarii unui job, pentru ca timp vei simti doar umilinta si frustrare. Daca simti ca scopul companiei tale nu te reprezinta, e mic sau „dubios” pentru idealurile tale, fii fair-play cu viitorul tau si apuca-te sa-ti completezi CV-ul.
 9. Nu tolera invidia si indiferenta: reciteste punctul 5 si tine cont ca niste colegi buni nu iti vor purta niciodata pica pentru rezultate excelente si o marire de salariu, iar un manager demn de stima nu iti va ignora niciodata progresele. Daca tocmai la locul de munca nu ai cu cine sa discuti despre lucrurile minunate care ti se intampla in cariera, e cam trist…
 10. Nu stagna de dragul stabilitatii: Daca ai ramas pe acelasi post in ultimii doi ani si nu vezi nicio posibilitate de promovare, compania ta poate considera ca te-a pierdut. Bagajele, urgent! Cu atat mai mult daca ai invatat tot ce trebuia pentru a-ti indeplini sarcinile in primele doua luni, iar apoi ai stagnat. In progresul companiei, progresul tau ca individ e esential. Daca nu te afli in locul potrivit acum, nu e tragic. Ai doar nevoie de o noua provocare…
 sursa: one.ro
 
Adauga un comentariu