Plante medicinale

12 plante medicinale cu potential toxic

Publicat: 24 feb. 2011

1. Arnica (Arnica montana)
 Administrarea pe cale interna este contraindicata deoarece supradozarea poate provoaca gastroenterite, ridica tensiunea arteriala, paralizeaza centrii nervosi.

2. Brandusa de toamna (Colchicum autumnale)
Este o planta relativ mica, toxica, care creste pe camp si pasuni. Toate partile plantei contin toxina, care are efect dupa doua pana la sase ore, simptomele de intoxicatie manifestandu-se la inceput prin senzatia de arsuri la nivelul gurii. Urmeaza greutati de deglutitie, senzatie de voma, varsaturi si diaree cu sange, la copii chiar paralizia centrului respirator si moarte.

3. Ciumafaia (Datura stramonium)
Fenomenele toxice se manifesta prin inrosirea pielii, uscarea gurii, cresterea frecventei pulsului, dilatarea pupilei si intr-un stadiu mai avansat prin halucinatii si reactii psihomotorii anormale.

5. Cornul secarei (Secale cornutum)
Administrarea necorespunzatoare a preparatelor din cornul secarei poate duce la accidente grave ca: rupturi uterine, moartea intrauterina a fatului, gangrena extremitatilor.

6. Degetelul rosu si Degetelul lanos (Digitalis purpurea si Digitalis lanata)
Doza terapeutica este foarte apropiata de doza toxica. Acest fapt duce de multe ori la supradozare, cu aparitia fenomenelor toxice: tulburari digestive, tulburari de ritm cardiac.

7. Dracila sau lemnul galben (Berberis vulgaris)
Fenomenele toxice se manifesta prin greata, varsaturi, parestezii, insuficienta respiratorie, cresterea tensiunii arteriale, convulsii.

8. Lacramioara (Convallaria majalis)
Este extrem de toxica de aceea autoterapia este contraindicata. Infuzia, maceratul si tinctura de lacramioara se pot folosi numai sub control medical pentru tratarea afectiunilor cardiace, a migrenelor de natura nervoasa, a nevralgiilor si ametelilor, avand totodata si efecte diuretice.

9. Matraguna (Atropa belladonna)
In prezent nu se mai foloseste in medicina naturista din cauza toxicitatii foarte mari.

10. Maturicea (Spartium scoparium)

11. Obligeana (Acorus calamus)
Rizomii plantei se folosesc in primul rand pentru stimularea secretiei gastrice. In literatura de specialitate s-a semnalat faptul ca rizomii de obligeana contin azarona, o substanta cancerigena. Cercetari ulterioare au stabilit ca nu toate soiurile de obligeana contin azarona cancerigena.

 loading...

Adauga un comentariu