Plante medicinale

12 uleiuri volatile naturale si efectele lor asupra organismului (I)

Publicat: 28 ian. 2011

Toate uleiurile volatile au un efect antiseptic la nivelul aparatului respirator, de aceea ele sunt in general indicate pentru afectiuni respiratorii cum ar fi gripa, sinuzita, bronsita si tuberculoza. Uleiurile volatile au efect si asupra sistemului nervos, prin starile pe care aceste arome le pot induce. Daca stim cum sa le alegem, ele ne influenteaza in bine psihicul si mintea.

1. Uleiul de bergamota: are un miros fin si inviorator. Este utilizat in depresii si stari de anxietate, ca sedativ nervos.

2. Uleiul de brad: are un efect regenerator amplu, improspateaza si ajuta la evitarea suprasolicitarii. Este in mod deosebit indicat celor care au tendinta de a munci foarte mult (pana la extenuare).

3. Uleiul de busuioc: limpezeste mintea, confera claritate mentala si forta interioara, inlatura oboseala intelectuala. Uleiul volatil de busuioc este unul din cele mai bune tonice nervoase. El poate fi folosit in special in afectiunile asociate cu frica, slabiciune, isterie.

4. Uleiul de eucalipt: este unul dintre cele mai puternice uleiuri antiseptice. Un studiu realizat in fosta Uniune Sovietica in 1973 arata ca el este foarte eficient impotriva virusurilor gripale. In plus, are actiune expectoranta si antispasmodica asupra tractului respirator. Este indicat in majoritatea afectiunilor respiratorii. Mirosul eucaliptului faciliteaza concentrarea, inlatura oboseala si durerea de cap congestiva.

5. Uleiul de muscata dulce: este eficient in starile de hiperexcitabilitatea nervoasa, iritabilitate, avand efect calmant, dar are si darul de a alunga anxietatea si depresia. Daca nu puteti gasi uleiul volatil in magazine fiind mai rar si destul de scump, incercati sa faceti rost chiar de planta in sine. Este suficient sa fie expusa la soare puternic ori sa se striveasca intre degete o frunza pentru a se obtine o aromatizare excelenta.loading...

Adauga un comentariu