Local

125 mii euro bagati in „modernizarea” unor microbuze

Publicat: 17 ian. 2011
1

@ Primaria ieseana a investit nu mai putin de 125 mii euro in 10 microbuze ale Regiei Autonome de Transport Public, dar a diminuat numarul de locuri din mijloacele de transport @ Montarea unor rampe pentru persoanele cu handicap pe microbuze s-a dovedit o alegere total neinspirata, in conditiile in care numarul locurilor pentru pasageri a scazut de la 18 la 12 @ Mai mult, microbuzele cu rampe pentru persoanele cu dizabilitati circula, momentan, doar pe doua trasee @ Cu jumatate din banii cheltuiti de primaria ieseana, municipalitatile din Brasov sau Timisoara au reusit montarea unor rampe similare pe microbuzele de transport public

Cum sa investesti 12,5 mii euro intr-un microbuz de transport persoane si sa-l faci sa transporte mai putini calatori? Ne-o demonstreaza „expertii” din primaria condusa de Gheorghe Nichita. Primele patru microbuze care au fost transformate prin Programul Civitas Archimedes sa transporte si persoane cu handicap si-au micsorat cu o treime capacitatea locurilor pe scaune. Pentru un loc destinat unei persoane cu dizabilitati au fost sacrificate sase locuri din totalul de 18 al unui microbuz RATP. Dincolo de initiativa laudabila de a crea facilitati pentru persoanele cu dizabilitati, montarea rampelor speciale pe microbuze se dovedeste a fi o alegere total neinspirata a celor din primarie. Acestea puteau fi montate pe o parte dintre autobuzele VanHool A 500 sau pe alte autobuze care nu dispun de astfel de rampe. Momentan, doar doua trasee de microbuz mai exista in municipiu mai sunt, traseul 20 (Valea Lupului – Iasi) si traseul 28 (Dacia –  Copou). Prin urmare, nu sunt acoperite toate zonele orasului. Daca adaugam si numarul redus de locuri, rezultat in urma montarii rampelor, observam ca o investitie de 54,7 mii lei (12,5 mii euro) pentru un singur microbuz este un cost exorbitant.
Cu mult mai putini bani, respectiv cu 5.000 euro, Primaria Timisoara a reusit, conform presei locale, sa echipeze microbuzele cu rampe pentru persoane cu handicap. La Brasov, un astfel de microbuz a costat 7 mii euro. La Iasi, cu 12,5 mii euro sefii primariei au negociat montarea unei rampe, schimbarea huselor la scaunele microbuzelor si montarea a trei corpuri de iluminat ecologic. „Proiectul a fost gandit in 2007 pentru microbuze si a fost acceptat de liderul de proiect, adica municipalitatea din Aalborg, Danemarca. Asa s-a dorit atunci si asa s-a realizat. Ei aprobasera un cost de aproape 15 mii euro, ori noi am reusit prin licitatie sa scoatem investitia la 12 mii euro pe microbuz. Nu stiu de ce in alte orase a costat mai putin”, a declarat Sebastian Buraga, purtatorul de cuvant al primariei.
Contractul a fost atribuit pe 8 decembrie firmei Dypety SRL din Moinesti, care va trebui sa modernizeze, in final, 10 astfel de microbuze. Primele patru circula deja pe cele doua trasee din oras. „Este posibil ca, dupa montarea rampelor pe toate microbuzele, sa le punem si pe alte trasee, pentru a deservi cat mai multe persoane. Vom studia acest amanunt si vom lua o decizie”, a declarat Adrian Mihai, purtatorul de cuvant al RATP.

Adauga un comentariu