Secretele istoriei

13 septembrie 1913: s-a stins din viata Aurel Vlaicu

Publicat: 13 sept. 2013
3
Aurel Vlaicu a fost un inginer roman, inventator si pionier al aviatiei romane si mondiale. In cinstea lui, comuna Bintinti se numeste astazi Aurel Vlaicu.
A terminat Colegiul Reformat al Liceului Calvin din Orastie, care din 1919 incoace a fost numit „Liceul Aurel Vlaicu”, luandu-si bacalaureatul la Sibiu in 1902.
Si-a continuat studiile ingineresti la Universitatea din Budapesta si la Ludwig-Maximilians-Universität München[necesita citare], in Germania, obtinandu-si diploma de inginer in 1907. Dupa aceea a lucrat ca inginer la uzinele Opel in Rüsselsheim. In 1908 se intoarce la Bintinti unde construieste un planor cu care efectueaza un numar de zboruri in 1909. In toamna lui 1909 se muta in Bucuresti si incepe constructia primului sau avion, Vlaicu I, la Arsenalul Armatei. Avionul zboara fara modificari (lucru unic pentru inceputurile aviatiei mondiale) in iunie 1910. In anul 1911 construieste un al doilea avion, Vlaicu II, cu care in 1912 a castigat cinci premii memorabile (1 premiu I si 4 premii II) la mitingul aerian de la Aspern, Austria. Concursul a reunit intre 23 si 30 iunie 1912 42 piloti din 7 tari, dintre care 17 din Austro-Ungaria, 7 germani, 12 francezi printre care si Roland Garros, cel mai renumit pilot al vremii, un rus, un belgian, un persan si romanul Vlaicu. In cel mai cunoscut ziar vienez, Neue Freie Presse, se gaseau urmatoarele randuri despre zborurile lui Vlaicu:
„Minunate si curoajoase zboruri a executat romanul Aurel Vlaicu, pe un aeroplan original, construit chiar de zburator, cu doua elici, intre care sade aviatorul. De cate ori se rasucea (vira) masina aceasta in loc, de parea ca vine peste cap, lumea rasplatea pe roman cu ovatii furtunoase, aclamandu-l cu entuziasm de neinchipuit.[1].”
La 13 septembrie 1913, in timpul unei incercari de a traversa Muntii Carpati cu avionul sau Vlaicu II, s-a prabusit in apropiere de Campina, se pare din cauza unui atac de cord.[2]
In anul urmator prietenii sai Magnani si Silisteanu finalizeaza constructia avionului Vlaicu III, si cu ajutorul pilotului Petre Macavei efectueaza cateva zboruri scurte. Autoritatile vremii interzic continuarea incercarilor; in toamna anului 1916, in timpul ocupatiei germane, avionul este expediat la Berlin. A fost vazut ultima data in anul 1940.
Adauga un comentariu