Eveniment-Social

1.350 de voluntari cu IMPACT: elevi si profesori dedicati comunitatii

Publicat: 03 mai 2016
1
1.350 de voluntari elevi si profesori din Romania – au fost implicati in proiectul „Conecteaza-te la comunitate”, pe care Fundatia Noi Orizonturi l-a incheiat la sfarsitul lunii aprilie. Pe durata acestuia, elevii si profesorii, activi in Cluburile de voluntariat IMPACT pe care le-au creat in scolile si liceele lor, au realizat 79 de proiecte prin au rezolvat probleme din comunitate, identificate de elevi. Proiectele voluntarilor au ajuns la peste 21.000 de beneficiari, printre care se numara colegi de scoala sau profesori ai voluntarilor, alaturi de alti membri ai comunitatii.
Doar in judetul Iasi au avut loc 19 astfel de proiecte! De exemplu, impactii care invata la Colegiul National „Garabet Ibraileanu” au vrut ca elevii din liceul lor sa aiba acces la informatii corecte in ce priveste simptomele si modurile de prevenire a bolilor cu transmitere sexuala, dar si prevenirea sarcinilor nedorite. Astfel,  impactii au organizat o serie de intalniri de discutii ce au avut invitati studenti ai Universitatii de Medicina si Farmacie Gr. T. Popa din Iasi , la care au participat 150 de elevi.
Impactul voluntariatului in vietile elevilor
Pentru a vedea rezultatele programului IMPACT in randul elevilor, Fundatia Noi Orizonturi, cu sprijinul Tela Solutions, a realizat o cercetare tip focus-grup, pentru care a fost selectat un grup reprezentativ pentru programul IMPACT: 40 de elevi si 5 profesori voluntari, din Cluj-Napoca, Iasi, Calarasi, Brad. Cercetarea a fost realizata in perioada ianuarie – februarie 2016. 
„Am invatat ca recunostinta unei persoane pe care ai ajutat-o inseamna mult mai mult decat orice bun material, sa dau un exemplu, am fost la copiii sarmani si ne-au dat o felicitare cu „Multumim si va iubim”, a insemnat mult pentru noi, adica erau cuvinte sincere”, povesteste un membru IMPACT din Iasi despre lucrurile pe care le invata in IMPACT. Concluziile cercetarii arata ca tinerii percep activitatile de voluntariat ca pe lectii pentru o viata intreaga, care le-au schimbat modul de a gandi si i-au transformat in oameni mai constienti si mai toleranti. De asemenea, simt ca prin proiectele de voluntariat pe care le fac isi pot face vocea auzita. In ce priveste implicarea in rezolvarea problemelor din jur, profesorii vorbesc de atitudini pasive transformate in implicare activa.
Un element de plusvaloare adus de cercetare: copiii proveniti din familii defavoritate care se implica in IMPACT au renuntat la mentalitatea de asistat social, au depasit prejudecatile cu care pot fi priviti in societate si au gasit resursele personale pentru a-si oferi ajutorul persoanelor aflate in nevoie. 
„Am stiut ca e un program foarte valoros si chiar asa a si fost. Imi place ca e foarte structurat, foarte bine organizat, programa asta care ne-a fost oferita, fiecare activitate si faptul ca copiii isi dezvolta anumite abilitati aici. De ce continui? Am fost foarte dezamagita de niste institutii care ne-au pus tot felul de piedici si am zis ca eu pun capat, pun stop aici, dar copiii niciodata nu au dat inapoi si cred ca chestiunea asta ma motiveaza” declara un profesor din Iasi implicat in programul IMPACT. Proiectul „Conecteaza-te la comunitate!” a fost sustinut de Fundatia Noi Orizonturi in perioada iulie 2014 – aprilie 2015, avand ca scop realizarea de actiuni care sa ajute grupuri vulnerabile din comunitate, prin intermediul unor proiecte ce au vizat temele sanatate, mediu, promovarea diversitatii si lupta impotriva discursului instigator la ura.
Adauga un comentariu