Magazin

140 de monede dacice din aur, gasite de copii intr-un recipient, intr-o vizuina de vulpe

Publicat: 13 mai 2014
1

Un numar de 140 de monede dacice din aur – kosoni – au fost gasite de trei copii de 11 si 12 ani, din satul hunedorean Ocolisu Mic, intr-un recipient din plastic ascuns intr-o vizuina de vulpe, in Muntii Orastiei. Monedele au fost predate autoritatilor, care spun ca banii au legatura cu o ancheta in desfasurare.

„Prietenul meu Paul a sapat cu mainile si a dat de bolovan si cand l-am tras la o parte am gasit sticla cu bani de aur in ea si am mers si i-am impartit si ne-am bucurat. Noi doi din prima am zis ca ne cumparam o bicicleta si un ATV. Eu am luat 43, un alt prieten a luat 43 si celalalt 53. Unul nu ne-a iesit la numar sa-l impartim si l-am aruncat si pe altul l-am pierdut cand am fugit catre casa”, a povestit Flavius Cimpoieru, unul dintre copii.

Citeste si Comoara dacica descoperita intr-o padure din Brasov. Piesele sunt vechi de 3.000 de ani

Acestia le-au aratat parintilor monedele, care au decis imediat sa le predea Politiei.

Oamenii legii banuiesc ca monedele dacice din aur au fost ascunse in vizuina de catre cautatorii de comori care le-au scos, cel mai probabil, din siturile arheologice din Muntii Orastiei.

Citeste si Comoara descoperita pe plaja i-a ingrozit pe toti – VIDEO

„Este un dosar mai vechi privind braconajul arheologic in zona siturilor istorice ale cetatilor dacice din Muntii Orastiei, aflat in lucru la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, iar acest caz al monedelor descoperite are legatura cu ancheta in desfasurare.

Este o dispozitie a legii care ii obliga pe cetateni sa predea aceste obiecte autoritatilor, iar cei care le-au predat au procedat corect”, a declarat prim-procurorul Augustin Lazar, de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia.

Citeste si Un iesean a ascuns in dulap o comoara! Obiectul este vechi de peste 2000 de ani! FOTO

Kosonii sunt monede de aur emise, pentru scurt timp, de regele dac Koson. Acesta a fost conducatorul dacilor, dupa asasinarea lui Burebista. Pe piata neagra, un koson costa aproximativ 1.500 de dolari.

Adauga un comentariu