Remedii naturiste

15 boli care se vindeca prin expunerea la soare

Publicat: 16 aug. 2016
7

Expunerea la lumină are eficienţă maximă dimi­neaţa, în primele ore de după trezire. Cea mai simplă metodă este statul în aer liber, timp de minimum 20 de minute, în fiecare zi, privind cerul (nu direct soarele). Dacă este rece şi nu putem face plajă, putem expune la lumină doar faţa, gâtul şi braţele până la coate, iar efec­­tele vor fi resimţite din plin. Şi când sunt nori, soarele tot transmite întregul spectru de lumină de care are nevoie organismul nostru, e drept, în cantităţi mai mici. Regula generală este ca expunerea la soare să fie cu atât mai îndelungată, cu cât tenul nostru este mai închis la culoare. Studiile arată că o persoană blondă, cu tenul foarte deschis, va produce, în 10 minute, ace­eaşi cantitate de vitamina D şi de hormoni, ca o per­soa­­nă cu tenul foarte închis la culoare în 60 de mi­nute.

10 lucruri pe care trebuie sa le faci dimineata pentru a fi sanatos

Boli care se vindecă prin expunere la lumină

Psoriazisul – expunerea pielii la soare are efecte extrem de puternice asupra acestei afecţiuni. Cerce­tătorii au remarcat faptul că o parte din spectrul emis de soare, mai exact ultravioletele, vindecă această boală, altfel atât de greu de tratat. Pielea se expune la soare măcar 20 de minute pe zi, radiaţiile ultraviolete având un efect antiinflamator şi imunosupresor, redu­când în timp dimensiunea leziunilor, până la dispariţia lor totală. Este important însă ca expunerea la soare să nu fie de foarte lungă durată, ci mai degrabă pe perioade scurte, dar zilnic.

Vitiligo – aproximativ 1% din populaţie suferă de această tulburare de pigmentare a pielii, care este extrem de inestetică, iar cauzele sale sunt în continuare prea puţin cunoscute. Cert este deocamdată că pielea expusă la ultravioletele naturale tinde, în timp, să re­vină la pigmentaţia iniţială. Cea mai bună perioadă pentru terapia cu radiaţie solară este toamna, când lumina este mai puţin intensă, iar pielea nu este lezată de ultraviolete foarte puternice.

Acnee – studii făcute în anul 2003, în Israel şi Statele Unite, au dovedit pentru prima oară faptul că lumina soare­lui vindecă sau măcar ameliorează ac­neea, în peste 60% din cazuri. Acţiunea soarelui este extrem de complexă în această afecţiune, ultravioletele distru­gând bacteriile de la nivelul pielii şi având acţiune antiinflamatoare, iar radiaţiile din spectrul vizibil ajutând la reechilibrarea hormonală. Efectul este de lungă durată, deoarece pielea, activată de lumina soa­relui, începe să elibereze ea însăşi nişte substanţe care distrug bacteriile şi vindecă leziunile acneice.

Lucruri esentiale despre expunerea la soare

Insomnia – o baie zilnică de lumină puternică, la amiază, are darul de a regla ceasul nostru biologic, care con­trolează somnul şi trezirea. În timpul băii de lumină, care va dura măcar 30 de mi­nute, este important să privim cerul (nu direct soarele), aşa încât ochii noştri să primească maximum de lumină, dar fară a fi lezaţi. Lumina puternică a amiezii este necesară pentru menţinerea ritmului circadian al organismului (ritm biologic intern, cu o durată de circa 24 ore), care controlează numeroase funcţii, de la nivelul de hormoni până la ciclul de trezire – culcare.

Meteosensibilitatea
– terapia cu lumină amelio­rează simptomele în aproximativ 3 din 4 cazuri de meteosensibilitate. Expunerea zilnică la lumina puter­nică de toamnă, care nu este însoţită de tempe­raturi excesiv de ridicate, determină o reglare spontană a sistemului nervos. Astfel, sensibilitatea excesivă la câmpurile de presiune joasă, la vânt, la nebulozitatea atmosferică dispare treptat. Mulţi oameni încep să se simtă mai bine după câteva zile de băi de lumină, dar simptomele reapar de regulă dacă terapia este între­ruptă. De aceea, trebuie ca măcar o dată la 2-3 zile să vă faceţi timp să priviţi cerul amiezii, fie el şi acoperit de nori, aşa încât să beneficiaţi de efectele reglatoare nervoase ale luminii.

Depresia – tratamentul implică acelaşi demers de a privi cerul. Nu trebuie să vă uitaţi în nici un caz direct la soare (va produce leziuni care pot duce la orbire), dar trebuie să aveţi capul şi corpul orientate astfel încât lumina să poată să vă pătrundă în ochi. Lumina este transformată de către ochi în impulsuri electrice, care călătoresc prin nervul optic până la creier, care va elibera serotonină şi alţi „mesageri chi­mici” responsabili cu schimbarea stărilor de spirit. Cercetătorii afirmă că, practic, atunci când lumina strălucitoare ajunge la ochi, ea are efecte similare administrării medi­ca­mentelor antidepresive, produ­când modificări în activitatea chi­mică din anumite zone ale creieru­lui.

Ateroscleroză – sub acţiunea razelor solare, s-a constatat o scă­dere a valorilor colesterolului şi o încetinire a proceselor de oxidare a acestuia pe artere. Se pare că în in­teracţiune cu lumina solară, pielea transformă coles­terolul în vitamina D, scoţându-l din fluxul sanguin. Apoi, în condiţiile unei alimentaţii curate, fără carne şi produse excesiv rafinate, pielea pune în circulaţie sub acţiunea razelor solare substanţe cu efect antioxi­dant, care vor împiedica formarea ateroamelor şi în­groşarea arterelor.

Artroză, spondilita anchilozantă – atunci când radiaţiile luminoase şi ultraviolete ale soarelui ajung în contact cu pielea, anumite celule fotosensibile de la nivelul epidermei transmit mesaje creierului pentru a produce aşa-numitele „substanţe anti-durere”, nişte calmante naturale, care reduc inflamaţia şi durerea la nivelul articulaţiilor şi al coloanei vertebrale. Mai mult, se pare că lumina soarelui stopează anumite procese degenerative de la nivelul articulaţiilor şi ajută la reconstruirea acestora.

Infertilitate – cercetări medicale de ultimă oră arată că sub acţiunea luminii solare atât bărbaţii, cât şi femeile tind să secrete mai mulţi hormoni implicaţi în procesele de reproducere. Astfel, la bărbaţi terapia cu lumină creşte cantitatea de testosteron secretată, ceea ce va duce la creşterea cantităţii de spermă. În schimb, la femei, va creşte secreţia de hormon luteinizant şi de hormon foliculostimulant. Aceste studii ar putea ex­plica de ce în concediile făcute în aer liber, unde ex­punerea la soare este maximă, cresc şansele de pro­creare ale cuplurilor.

Rahitism, osteoporoză – în ambele afecţiuni, cantitatea suplimentară de vitamina D produsă de expunerea la radiaţia solară, precum şi stimularea generală a organismului în timpul expunerii la lumină, ajută la o mai bună asimilare a calciului, corelată cu îmbunătăţirea densităţii şi a rezistenţei osoase.

Astm bronşic şi bronşită cronică – ambele suferinţe sunt ameliorate de băile de lumină făcute zilnic. Se pare că sub acţiunea luminii, organismul pune în circulaţie substanţe cu efecte antiinflamatoare, care acţionează inclusiv la nivelul arborelui bronşic. În plus, expunerea la lumină reduce reactivitatea la stres şi la oboseală, factori care au un rol major în declanşarea crizelor de astm. Practic, unul din cele mai simple şi neinvazive tratamente antiastmatice este această expunere la lumină, care ajută la rărirea şi la reducerea intensităţii crizelor.

Anemie – studii de medicină experimentală arată că sub acţiunea soarelui creşte producţia de eritrocite (globule roşii) a organismului. De altfel, măduva spinării va fi stimulată să fabrice nu doar aceste globule roşii, ci şi celule cu rol în imunitate şi chiar celule stem adulte, cu rol în regenerarea orga­nismului. Totuşi, expunerea la radiaţia solară nu tre­buie să fie excesivă, caz în care apare o suprastimulare şi o dereglare a producţiei de elemente figurate ale sângelui.

Obezitate – excesul de kilograme poate fi ame­liorat foarte mult prin expunerea la lumină şi, în plus, organismul suprasolicitat al persoanelor suprapon­de­rale va fi într-o măsură mai mare pro­tejat prin fototerapie. Studiile arată că obezii care fac o baie cu lu­mină cu o durată de o oră, în fiecare zi, sunt mult mai dispuşi să îşi co­recteze comportamentul alimentar şi au o voinţă mai mare. Expunerea la lumină puternică reduce treptat ape­titul alimentar nocturn, extrem de puternic (specific la mai mult de 60% dintre obezi), combate stările de depresie care închid într-un adevărat cerc vicios persoanele cu probleme de greutate, creşte tonusul psihic şi fizic. În plus, lumina solară întăreşte sistemul osos şi articulaţiile extrem de solicitate de excesul de greutate, protejează într-o anumită măsură va­sele de sânge de depunerile de coles­terol.

Cancer – mai ales în timpul sezonului rece, expunerea la lumină este extrem de necesară pentru prevenirea bolii canceroase. După ce sute de studii au demonstrat că sub acţiunea radiaţiei solare excesive creşte riscul de cancer, cercetări făcute în ultimii ani demonstrează că privarea înde­lungată de lumină solară este cel puţin la fel de periculoasă. Studii făcute în anul 2007 de către un colectiv de medici americani a arătat că nu mai puţin de 16 forme de cancer sunt pre­venite prin expunerea judicioasă (fără ex­cese) la soare. Cel mai bine suntem protejaţi prin cura de lumină solară de cancerul de colon, de sân şi de prostată, care sunt şi extrem de receptive la tratamentul cu vitamina D3, care este sintetizată din belşug, atunci când pielea este expusă la soare.

Avitaminoza D – un sfert de oră în care ne ex­punem braţele, faţa şi gâtul la soare determină organismul să sintetizeze suficientă vitamină D pentru câteva zile. Această vitamină ajută la asimilarea cal­ciului şi fosforului, întăreşte oasele şi dantura, sti­mulează fertilitatea, previne cancerul şi deficienţele imunitare. Mai mult, vitamina D ajută la menţinerea sănătăţii vaselor de sân­ge, normali­zea­ză ten­siu­nea arterială şi con­tribuie la re­glarea acti­vi­tăţii car­diace. Înce­pând de toam­na, ar tre­bui să urmărim să fa­cem sistematic băi de lu­mină so­lară, pentru ca or­ga­nismul nos­tru să sin­tetizeze suficientă vi­ta­mi­nă D.

Adauga un comentariu