Info Turism

15 mai, stare de alertă. Pot ieşi în oraş începând de astăzi?

Publicat: 15 mai 2020
15 mai stare de alertă
parinti cu copii

15 mai stare de alertă. După două luni de la instituirea stării de urgenţă, în România a intrat în vigoare starea de alertă. Chiar şi în aceste condiţii, un nou set de reguli vor fi obligatorii după data de 15 mai.

Două luni de restricţii stricte în România

În condiţiile în care pandemia de Coronavirus a afectat tot globul, şi în România s-au luat măsuri pentru prevenirea răspândirii COVID-19. Pentru prima dată de la Revoluţia din 1989, ţara noastră avea să intre în stare de urgenţă. Astfel, pe 16 martie, preşedintele Klaus Iohannis a decretat starea de urgenţă pentru 30 de zile. Ulterior aceasta a fost prelungită, pe 14 aprilie, pentru încă 30 de zile. În aceste două luni, au fost suspendate unele dintre drepturile şi libertăţile fundamentale ale romanilor, una dintre cele mai dure măsuri fiind dreptul la libera circulaţie fără declaraţie pe propria răspundere.

15 mai, stare de alertă

După 60 de zile în care ne-am aflat în stare de urgenţă, România a trecut la un nou capitol, respectiv la starea de alertă.

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 21/2004 starea de alertă se referă la punerea de îndată în aplicare a planurilor de acţiuni şi măsuri de prevenire, avertizare a populaţiei, limitare şi înlăturare a consecinţelor situaţiei de urgenţă. Conform legii, „starea de alertă se instituie de Guvern prin hotărâre, la propunerea ministrului afacerilor interne şi nu poate depăşi 30 de zile. Starea de alertă poate fi prelungită, pentru motive temeinice, pentru cel mult 30 de zile, prin hotărâre a Guvernului la propunerea ministrului afacerilor interne.”

Încă din data de 4 mai, preşedintele anunţa, într-o conferinţă de presă, că starea de urgenţă pe teritoriul României nu va fi prelungită.

„Starea de urgenţă nu va fi prelungită, nu voi emite un nou decret pentru a prelungi starea de urgenţă şi în acest fel dată de 14 mai este ultima zi în care mai avem stare de urgenţă. Începând din 15 mai, pentru a ţine epidemia sub control, vom intra într-o aşa numita stare de alertă, care este prevăzută de legislaţia specifică ce clarifică cum se acţionează în situaţia unei epidemii şi noi clar suntem, din păcate, într-o epidemie de COVID-19”, declară şeful statului la acea dată.

Chiar dacă vestea a fost primită cu bucurie de majoritatea romanilor, există o serie de neclarităţi, una dintre acestea fiind modul cum vom circula după data de 15 mai.

15 mai stare de alertă. Pot ieşi în oraş?

Una dintre principalele măsuri care se aplică în starea de alertă este dreptul la libera circulaţie fără declaraţie. Astfel, romanii vor putea circula liber în interiorul localităţilor şi în aria metropolitană fără a avea asupra lor o declaraţie pe propria răspundere. Însă aceste declaraţii se vor menţine în cazul în care se vrea părăsirea localităţii.

Cei care ies în oraş începând de astăzi trebuie să ştie că masca de protecţie va fi obligatorie în incinta spaţiilor închise precum şi în mijloacele de transport în comun. Autorităţile recomandă totuşi să nu exagerăm cu ieşirile în oraş. Indicat ar fi să renunţăm la deplasările inutile în afara spaţiului locuibil.

Dacă visai la o sesiune de shopping în mall-uri sau o simplă ieşire la un restaurant trebuie să ştii că acestea vor rămâne închise şi pe perioada stării de alertă. În schimb, se vor putea deschide terasele, cu respectarea măsurilor de distanţare şi igienă. În privinţa spaţiilor comerciale din mall-uri trebuie să ştim că o parte dintre acestea se vor deschide. Vorbim aici de centrele de îngrijire personală, stomatologice, optică medicală, curăţătorii şi altele.

Începând de astăzi vor fi redeschise parcurile şi grădinile publice din oraşe. Chiar şi aşa vor trebui respecate unele reguli de distanţare socială.

Se vor schimba regulile şi în privinţa lăcaşurilor de cult. Începând de astăzi, vei putea merge la biserică. Se vor relua slujbele însă acestea se vor ţine doar afară. Masca de protecţie va fi obligatorie pentru credincioşi precum şi distanţă de 1,5 metri.
Adauga un comentariu